Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka jest -co dalej?

Recommended Posts

Witam wszystkich

To mój pierwszy temat na Forum. Mam nadzieję, że dzięki waszym informacjom wybuduję w przyszłości dom, zaoszczędzając przy tym trochę kasy, czasu i nerwów.

Kupiłem działkę budowlaną 13 arów, 30m*43m. Media przy sąsiedniej działce.

Budowę domu chcę zacząć dopiero za 5 lat.

Działka jest nieogrodzona, niedawno było tam pole, więc jest lekko zarośnięta chwastami,trawą i wykoszoną pszenicą. Moja działka(sąsiednie też) ma naturalny spadek terenu- na długości 2m-to chyba nie problem? a na szerokości jakiś metr. Ma też podłużne pofałdowanie terenu 50cm.

Zanim zacznę budowę chciałbym zagospodarować działeczkę, aby móc przyjemnie na niej spędzać czas.

Chciałbym:

- ogrodzić (na razie jeden sąsiad ogrodził, więc mi zostaje trzy strony-dam ogrodzenie jak najtańsze-nie docelowe).

-wyrównac teren na szerokości

-posadzić ładną trawkę, oczywiście usuwając wcześniej chwasty

PYTANIA:

-jaka kolejność prac?

-jak usunąć chwasty i zasadzić trawkę?

-czy lepiej wyrównać teren nawożąc ziemi(jakiej), czy nie ma sensu wogóle tego robić przed budową domu?-przypominam dom dopiero za 5lat

Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady

Leon

Ależ te ludziska leniwe...

WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi

Sprawy budowlano - prawne "Prawo i pieniądze"

Sprawy pgrodowe "Pamiętajcie o ogrodach" - łącznie z radami jak mieć trawniczek i kiedy

Kocyk, termos i czytanie forum.

Good luck :):)

posłuchaj Nefer

a tak w ogóle, to trawę się sieje a nie sadzi :D więc widać że musisz się dużo jeszcze nauczyć..

na dzień dobry, zrób sobie kanapeczki, herbatkę/kawkę/piwko, usiądź wygodnie i zabierz się za studiowanie forum

POWODZENIA!

Mój Drogi ja budowniczy,

Jak rozumiem pomyliłeś mnie z Leonem 30 - gdyż to nie ja zamierzam "sadzić" trawę tylko Leon 30 - stąd nie bardzo rozumiem Twój tekst.

Ja muszę się na pewno dużo jeszcze nauczyć - ale zanim zapytam podejmuję minimalny wysiłek - na przykład czytam ze zrozumieniem zanim się wypowiem....

Droga NEfer, oczywiście moja wypowiedź w całości była adresowana do Leona!

"posłuchaj Nefer" znaczyło żeby zrobił tak jak mu radziłaś, zaraz to poprawię składniowo :oops:

W życiu nie odezwałbym się do kobiety w stylu "posłuchaj kobieto".. :oops: :oops: :oops:

Jeśli Cię uraziłem, to było to niezamierzone i baaaardzooo przepraszam

Sebastian skruszony jak tylko się da skruszyć

Droga NEfer, oczywiście moja wypowiedź w całości była adresowana do Leona!

"posłuchaj Nefer" znaczyło żeby zrobił tak jak mu radziłaś, zaraz to poprawię składniowo :oops:

W życiu nie odezwałbym się do kobiety w stylu "posłuchaj kobieto".. :oops: :oops: :oops:

Jeśli Cię uraziłem, to było to niezamierzone i baaaardzooo przepraszam

Sebastian skruszony jak tylko się da skruszyć

Sebastianie Skruszony- nie ma problemu - taka jest uroda słowa pisanego ( o czym nieraz się przekonałam na własnej skórze :()

Widzę, że jesteś prawdziwym dżentelmenem :):):) I mocno zapunktowanym w moich oczach :):)

Za dużo mi nie pomogliście.

Umiem korzystać z wyszukiwarki, ale np. na hasło działka wyskakuje kilkadziesiąt tematów, a w kazdym temacie nawet kilkaset stron.

Uproszczę pytanie:

Czy może mi ktoś podać:

Harmonogram prac do wykonania aby zagospodarować nowo zakupioną działkę (działka nie ogrodzona,lekko nierówna, zachwaszczona)

Zaznaczam, że wybór projektu i budowa nastąpi dopiero za co najmniej 5 lat, więc na razie chcę przygotować działeczkę pod miłe spędzanie czasu na niej, i tylko tyle.

Czy teraz mogę liczyć na konkretne informacje, które mogą mnie ustrzec przed popełnieniem jakiegoś błędu

Za dużo mi nie pomogliście.

Umiem korzystać z wyszukiwarki, ale np. na hasło działka wyskakuje kilkadziesiąt tematów, a w kazdym temacie nawet kilkaset stron.

Uproszczę pytanie:

Czy może mi ktoś podać:

Harmonogram prac do wykonania aby zagospodarować nowo zakupioną działkę (działka nie ogrodzona,lekko nierówna, zachwaszczona)

Zaznaczam, że wybór projektu i budowa nastąpi dopiero za co najmniej 5 lat, więc na razie chcę przygotować działeczkę pod miłe spędzanie czasu na niej, i tylko tyle.

Czy teraz mogę liczyć na konkretne informacje, które mogą mnie ustrzec przed popełnieniem jakiegoś błędu

Szukaj w "Pamiętajcie o ogrodach" - to właśnie czytanie ze zrozumieniem :)- nie bardzo wiem czego jeszcze oczekujesz . To akurat jedyne miejsce na forum o ogrodach pomijając dzienniki Forumowiczów,których - zapewne - nie chce Ci się czytać - sorry.Pozdrawiam.

"To akurat jedyne miejsce na forum o ogrodach pomijając dzienniki Forumowiczów,których - zapewne - nie chce Ci się czytać"

nie tyle nie chce mi się czytać, ale raczej brakuje mi czasu na czytanie :cry: dlatego miałem nadzieję na docelową odpowiedż.

Dziękuję Tobie za info... poszukam w "Pamiętajcie o ogrodach"

Pozdrawiam

"To akurat jedyne miejsce na forum o ogrodach pomijając dzienniki Forumowiczów,których - zapewne - nie chce Ci się czytać"

nie tyle nie chce mi się czytać, ale raczej brakuje mi czasu na czytanie :cry: dlatego miałem nadzieję na docelową odpowiedż.

Dziękuję Tobie za info... poszukam w "Pamiętajcie o ogrodach"

Pozdrawiam

Napewno znjadziesz - tam są fachwcy :) a ja się nie znam :oops: