leon30 13.05.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Witam wszystkichTo mój pierwszy temat na Forum. Mam nadzieję, że dzięki waszym informacjom wybuduję w przyszłości dom, zaoszczędzając przy tym trochę kasy, czasu i nerwów.Kupiłem działkę budowlaną 13 arów, 30m*43m. Media przy sąsiedniej działce.Budowę domu chcę zacząć dopiero za 5 lat.Działka jest nieogrodzona, niedawno było tam pole, więc jest lekko zarośnięta chwastami,trawą i wykoszoną pszenicą. Moja działka(sąsiednie też) ma naturalny spadek terenu- na długości 2m-to chyba nie problem? a na szerokości jakiś metr. Ma też podłużne pofałdowanie terenu 50cm.Zanim zacznę budowę chciałbym zagospodarować działeczkę, aby móc przyjemnie na niej spędzać czas.Chciałbym:- ogrodzić (na razie jeden sąsiad ogrodził, więc mi zostaje trzy strony-dam ogrodzenie jak najtańsze-nie docelowe).-wyrównac teren na szerokości-posadzić ładną trawkę, oczywiście usuwając wcześniej chwastyPYTANIA:-jaka kolejność prac?-jak usunąć chwasty i zasadzić trawkę?-czy lepiej wyrównać teren nawożąc ziemi(jakiej), czy nie ma sensu wogóle tego robić przed budową domu?-przypominam dom dopiero za 5lat Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady Leon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.05.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Ależ te ludziska leniwe... WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi Sprawy budowlano - prawne "Prawo i pieniądze" Sprawy pgrodowe "Pamiętajcie o ogrodach" - łącznie z radami jak mieć trawniczek i kiedy Kocyk, termos i czytanie forum. Good luck :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 14.05.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Leonie, posłuchaj co mówi Nefer a tak w ogóle, to trawę się sieje a nie sadzi więc widać że musisz się dużo jeszcze nauczyć.. na dzień dobry, zrób sobie kanapeczki, herbatkę/kawkę/piwko, usiądź wygodnie i zabierz się za studiowanie forum POWODZENIA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.05.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 posłuchaj Nefer a tak w ogóle, to trawę się sieje a nie sadzi więc widać że musisz się dużo jeszcze nauczyć.. na dzień dobry, zrób sobie kanapeczki, herbatkę/kawkę/piwko, usiądź wygodnie i zabierz się za studiowanie forum POWODZENIA! Mój Drogi ja budowniczy, Jak rozumiem pomyliłeś mnie z Leonem 30 - gdyż to nie ja zamierzam "sadzić" trawę tylko Leon 30 - stąd nie bardzo rozumiem Twój tekst. Ja muszę się na pewno dużo jeszcze nauczyć - ale zanim zapytam podejmuję minimalny wysiłek - na przykład czytam ze zrozumieniem zanim się wypowiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 14.05.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Droga NEfer, oczywiście moja wypowiedź w całości była adresowana do Leona! "posłuchaj Nefer" znaczyło żeby zrobił tak jak mu radziłaś, zaraz to poprawię składniowo W życiu nie odezwałbym się do kobiety w stylu "posłuchaj kobieto".. Jeśli Cię uraziłem, to było to niezamierzone i baaaardzooo przepraszam Sebastian skruszony jak tylko się da skruszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.05.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Droga NEfer, oczywiście moja wypowiedź w całości była adresowana do Leona! "posłuchaj Nefer" znaczyło żeby zrobił tak jak mu radziłaś, zaraz to poprawię składniowo W życiu nie odezwałbym się do kobiety w stylu "posłuchaj kobieto".. Jeśli Cię uraziłem, to było to niezamierzone i baaaardzooo przepraszam Sebastian skruszony jak tylko się da skruszyć Sebastianie Skruszony- nie ma problemu - taka jest uroda słowa pisanego ( o czym nieraz się przekonałam na własnej skórze ) Widzę, że jesteś prawdziwym dżentelmenem :) I mocno zapunktowanym w moich oczach :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon30 14.05.2006 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Za dużo mi nie pomogliście. Umiem korzystać z wyszukiwarki, ale np. na hasło działka wyskakuje kilkadziesiąt tematów, a w kazdym temacie nawet kilkaset stron.Uproszczę pytanie:Czy może mi ktoś podać: Harmonogram prac do wykonania aby zagospodarować nowo zakupioną działkę (działka nie ogrodzona,lekko nierówna, zachwaszczona) Zaznaczam, że wybór projektu i budowa nastąpi dopiero za co najmniej 5 lat, więc na razie chcę przygotować działeczkę pod miłe spędzanie czasu na niej, i tylko tyle.Czy teraz mogę liczyć na konkretne informacje, które mogą mnie ustrzec przed popełnieniem jakiegoś błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.05.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Za dużo mi nie pomogliście. Umiem korzystać z wyszukiwarki, ale np. na hasło działka wyskakuje kilkadziesiąt tematów, a w kazdym temacie nawet kilkaset stron. Uproszczę pytanie: Czy może mi ktoś podać: Harmonogram prac do wykonania aby zagospodarować nowo zakupioną działkę (działka nie ogrodzona,lekko nierówna, zachwaszczona) Zaznaczam, że wybór projektu i budowa nastąpi dopiero za co najmniej 5 lat, więc na razie chcę przygotować działeczkę pod miłe spędzanie czasu na niej, i tylko tyle. Czy teraz mogę liczyć na konkretne informacje, które mogą mnie ustrzec przed popełnieniem jakiegoś błędu Szukaj w "Pamiętajcie o ogrodach" - to właśnie czytanie ze zrozumieniem - nie bardzo wiem czego jeszcze oczekujesz . To akurat jedyne miejsce na forum o ogrodach pomijając dzienniki Forumowiczów,których - zapewne - nie chce Ci się czytać - sorry.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon30 14.05.2006 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 "To akurat jedyne miejsce na forum o ogrodach pomijając dzienniki Forumowiczów,których - zapewne - nie chce Ci się czytać" nie tyle nie chce mi się czytać, ale raczej brakuje mi czasu na czytanie dlatego miałem nadzieję na docelową odpowiedż. Dziękuję Tobie za info... poszukam w "Pamiętajcie o ogrodach" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.05.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 "To akurat jedyne miejsce na forum o ogrodach pomijając dzienniki Forumowiczów,których - zapewne - nie chce Ci się czytać" nie tyle nie chce mi się czytać, ale raczej brakuje mi czasu na czytanie dlatego miałem nadzieję na docelową odpowiedż. Dziękuję Tobie za info... poszukam w "Pamiętajcie o ogrodach" Pozdrawiam Napewno znjadziesz - tam są fachwcy a ja się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts