Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki strop ?????????/

Jaki strop ?  

35 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki strop ?

Recommended Posts

No właśnie. Jedni mówią : rób Terivę, inni - wylewaj .

Argumenty : na Terivie widać pęknięcia a monolit jest idealnie gładki. A dom trochę osiada zawsze.

Jak jest u Was ?

Skrobnijcie kilka słów - dlaczego tak a nie inaczej ...

prawdopodobnie, bo na razie myślimy o fundamentach :lol: , będzie z płyt - robionych na wymiar bo: nie jest taki ciężki jak wylewany, terriva tez pochłania dużo betonu i może być więcej pęknięć i .... widziałam ten strop w budowie - i.... myślę, że też skorzystam z tej ankiety :D :D

bo i tak się nie znam na stropach

Dla mnie argumenty jakie podajesz nie byly decydujace (klawiszowanie terrivy itd itp). Bede budowal z Silki a to ciezki material i dlatego zdecydowalem sie na wylewany strop. Tez musisz wziac to pod uwage.

Pozdrawiam

Racja , w projekcie była Silka i Teriva- wykonawca namawia mnie na Thermopor i Teriva. A ja widziałam kilka razy Terivę po kilku latach no i się lekko podłamałam. NIe wiedziałam ładnego wykonania...

A wynik obecny mnie podłamał : 33%/33%/33% - ło matko :)

Dla mnie argumenty jakie podajesz nie byly decydujace (klawiszowanie terrivy itd itp). Bede budowal z Silki a to ciezki material i dlatego zdecydowalem sie na wylewany strop. Tez musisz wziac to pod uwage.

Pozdrawiam

Racja , w projekcie była Silka i Teriva- wykonawca namawia mnie na Thermopor i Teriva. A ja widziałam kilka razy Terivę po kilku latach no i się lekko podłamałam. NIe wiedziałam ładnego wykonania...

A wynik obecny mnie podłamał : 33%/33%/33% - ło matko :)

Teriva pęka bo 75% stropów jest wykonanych niezgodnie z zaleceniami - brak zbrojeń przypodporowych i dodatkowych dołem. Inna sprawa ,że potrafi pękać na łączeniu pustaka z belką - tu by chyba trzeba było krawędx pustaka pokryć czymś elastycznym ale to juz troszkę roboty jest. Tak czy siak ja wybieram monolit :wink:

Ja mam wylewany. Terrive odradzali mi kolejno: architekt, kierownik budowy, wykonawca, znajomy murarz, znajomi co mieli terrive...

a u mnie było dokładnie odwrotnie, w projekcie monolit, a architekt adaptujący, kierownik i ekipa namawiali na Terivę....wszystko zależy i jednoznacznej odpowiedzi nie ma , w moim przypadku Teriva wyszła taniej.

Teriva - przyznam że kompletnie nie wiem dlaczego, kierbud stwierdził że tak będzie lepiej, a poprzedni właściciel też zmienił żelbet na terivę - nie wiem dlaczego. Teraz jak sobie poczyttałem to może i wziąłbym żelbet, ale nie sądzę aby był to jakiś kluczowy problem ;) .

Druga sprawa, że nad salonem mam mieć strop drewniany - taka pozostałość po planach na dom z bali :lol:

A dom trochę osiada zawsze.

Co sie kryje pod pojeciem osiadania domu , czy kazdy dom osiada ?

Kiedys spotkalem sie z informacja , ze najmniej osiada piramida :roll:

Ale ciężko taki projekt znaleźć :):):)Chyba się wybiorę do Egiptu :)

A dom trochę osiada zawsze.

Co sie kryje pod pojeciem osiadania domu , czy kazdy dom osiada ?

Kiedys spotkalem sie z informacja , ze najmniej osiada piramida :roll:

KAŻDY tylko czasem tak minimalnie ze tego nie widac i nie objawia sie np. peknieciami

i nie zalezy to tylko od tego czy bedzie mial taki a nie inny ksztalt (np piramidy- swoja droga jesli piramida nie osiada to moim zdaniem dlatego ze poniewaz sa od ilus tamn tysiecy lat pne to juz dawno osiadly i dlatego najmniej :lol: )

ale tez od tego na jakim gruncie jest ustadowiony dom , jak ubitym i jak wykonany zostanie dom (pewnie tez zal od technologii )

Piramida Cheopsa osiadla 1,5cm przez 5000 tysiecy lat , znajomy sprawdzal na koniec budowy swoj dom , jak dobrze pamietam ok. 450m2 i ok. 750 ton materialu osiadl wg niego 8 cm.

Ktoś mu widocznie sprezentował za małe fundamenty ale tak to jet czasem ktoś robi dokłądnie pod inwestycje ,przyjdzie sąsiad i powie,że zwariował bo u niich we wsi to robią mnijesze z syfobetonu.