Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HELP! Bukszpany zrobiły sie białe!

Recommended Posts

Witam

Nawet nie wiem kiedy, tak szybko coś złego zrobiło sie z bukszpanami. Zastanawiam sie czy to jakaś choroba czy szkodnik. Słyszałam kiedyś o mszycy bukszpanowej ale nic nie widać na liściach. Rozejrzałam się po ogrodach sąsiadów i okazało się, że nie tylko u mnie jest tak źle. Powiedzcie co to jest - zamiast zielonych białe uschnięte liście.

To szkody mrozowe lub...siuśki psa.

Jeśli nie masz czowronoga, to najprawdopodobniej mróz i wiatr dokonały tych spustoszeń. U nas też 10-cio letnie bukszpany mocno odczuły oststnią zimę i zbielałe, suche gałęzie już zostały wycięte. Szkoda, bo bukszpan długo odrasta i nie należy do szybko rosnących krzewów.

Teraz pozostaje tylko nawozić, podlewać i czekać aż się maleństwa same zreanimują :D

U nas bukszpany rosną w całkowitym cieniu, pod starymi , gęstymi modrzewiami, u stóp cisów. Teoretycznie są z trzech stron osłonięte przed wiatrem, ale..

Pomimo, że od Raby ( rzeka) jest zaledwie 40m, to ogród jest w dolinie, gdzie szaleją "przeciągi", więc nawet kosodrzewinie sie w zimie wietrznie, oberwało.

A w kwestii twojej " misy" bukszpanowej.

Jakby posadzić pod tym uszkodzonym bukszpanem, w donicy - powojnik botaniczny lub zwykłą nasturcję i wpuścić jej/ jego łodygi między gałązki bukszpanu tak, by ułożyły się w misie, wypełnijąc jej środek.

Ciekawy okaz by powstał, nieprawdaż?

A w kwestii twojej " misy" bukszpanowej.

Jakby posadzić pod tym uszkodzonym bukszpanem, w donicy - powojnik botaniczny lub zwykłą nasturcję i wpuścić jej/ jego łodygi między gałązki bukszpanu tak, by ułożyły się w misie, wypełnijąc jej środek.

Ciekawy okaz by powstał, nieprawdaż?

piękny pomysł :D dziekuję ,na to bym nie wpadła :D

Przepraszam :D za takie dziwaczenie, ale z doświadczenia wiem, że takie wygolone patyczki, nie pięknie wyglądają, a zanim wyrosną z nich nowe gałązki, trochę potrwa. Więc może takie kombinowanie z innym kwiatkiem o rzadkich pędach pozwoli optycznie " strawić" tę szkodę.

Może werbena lub pelargonia wypełniłaby tę "misę".

Jednoroczne roślinki o niezbyt ekspansywnym wzroście.

Pozdrawiam ciepło znad grządki :D

Cześć dziewczyny

Dzięki za tak szybką reakcję, niestety macie rację. Dzisiaj udało mi się skontaktować z panią od której kupuję rosliny i dokładnie powiedziała mi to co wy. Mróz, wczesne słońce jeszcze to zimowe i problem gotowy. Szkoda, będę musiała skrócić swoje bukszpany o jakieś 3/4. :cry:

pozdrawiam

u mnie i u sąsiadki to samo - bukszpan po zimie zrobił się słomkowy w kolorze. Mojego nawet nie szkoda bo to zeszłoroczny "okaz" ale sąsiadce wymroziło wieloletnie, formowane. Najciekawsze że obok rosły rośliny bardziej wrażliwe na mróz, też nie osłonięte i im nic, a na bukszpany przyszedł w tym roku szczególny pomór.

Moje tez zbielały. Przycinałem je trzy razy aby te zmrożone fragmenty usunąć, bo po zimie to bielenie bukszpanu postępuje i początkowo tylko część zbielała ta najbardziej narażona na mróz. Co tydzień dwa gałązki bielały dalej aż się zatrzymało. Teraz po przycięciu już odbijaja młode pędy.

witam, nie wiem jak dokładnie wyglądają te "bielejące" bukszpany ale w efekcie nagłych zmian temperatury wczesną wiosną najmłodsze liście, poczynając od wierzchołków, zmieniają kolor na rdzawobrązowy, przebarwienia te stopniowo rozszerzają się obejmując całą powierzchnię blaszki liściowej, a następnie także pędy,

przyczyną powstawania plam białych może być choroba grzybowa zwana plamistością liści - na brzegu blaszek liściowych pojawiają się pojedyncze, białe lub jasnobrązowe okrągłe plamy, niekiedy zlewają się one ze sobą i obejmują całą powierzchnię liścia, na górnej stronie blaszki liściowej widoczne są czarne skupienia zarodników grzyba, z czasem liście i pędy mogą obumierać,

inną przyczyną może być miodówka bukszpanowa, dość często spotykany szkodnik na tej roślinie, w efekcie żerowania miodówki liście zwijają się i wyglądem przypominają kapuściane główki, szkodnik wydziela rosę miodową i wosk w postaci śnieżnobiałych poskręcanych nici, zauważalne symptomy występują właśnie teraz w maju, gdy zauważymy pierwsze objawy żerowania miodówki, rośliny opryskujemy preparatem Confidor 200 SL, Mopsilan 20 SP lub Owadofos 540 EC,

dokładniejsze opisy powyższych problemów wraz z fotogradfiami i informacją jak je zwalczać są na stronie:

http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/bukszpan.html

mam nadzieję że to pomoże i Wasze bukszpany będą znów piękne!

:)

• 1 year później...

Przeczytałam cały ten wątek o bukszpanie i już sama nie wiem czy dobrze zrobiłam :cry: .

Moje zeszłoroczne sadzonki bukszpana zrobiły się jasne, ale tylko te młode gałązki, które wyrosły w zeszłym roku. Według mnie to efekt wietrznej zimy. Aby odratować moje roślinki, wycięłam wszystkie obeschłe gałązki, rzuciłam nawóz i czekam.

A może to jakaś choroba ewentualnie szkodnik? Może powinnam czymś spryskać?