Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiad podnosi poziom gruntu !!

Darek Rz

Recommended Posts

Witam

Mam taki problem . Dwa lata temu kupiłem działkę . Sąsiednia działka była już ogrodzona siatką . Pod każdy słupek sąsiad zrobił betonowy cokół o przekroju kwadratowym i wyniosł te cokoły ponad grunt na jakieś 25 cm . Czyli reasumując słupki i siatka są wyżej niż normalnie o 25 cm tak że można przeczołgać sie pod siatka . Sąsiad wybudował dom i ja wybudowałem dom . Teraz sąsiad zaczął rozrzucać wielką górę ziemi pozostałą po budowie i oswiadczył że podnosi poziom gruntu do wysokości siatki tak aby przykryć wystające z ziemi kwadratowe fundamenciki pod słupki i spowodować że siatka będzie równo z gruntem . dzięki temu jego poziom działki bedzie wyżej od mojego (wcześniej było równo) o te 25 cm . Sąsiad twierdzi że rynny połączy pod ziemią zestawem rur i odprowadzi wodę w dalszą część działki jednak ja obawiam się że cała woda z opadów obok jego domu będzie mimo wszystko spływała na moją działkę nawet przesączająć sie przez grunt gdyż sąsiad podnasząć poziom zrobił nieckę w kierunku swojego domu -ale zawsze woda może splywać przesączając do mojej działki .Czy moje obawy są uzasadnione czy przesadzam ??? Czy sąsiad może ot tak sobie podnieść poziom gruntu ??

Prosze o poradę .

pozdro D.RZ

Moim zdaniem komisje, zgłoszenia itd. to argument ostateczny. Komisja przychodzi i odchodzi, nawet jeśli orzeczenie jest słuszne, to z sąsiadem zostajesz na wiele lat. Warto więc sprawę załatwić tak, aby Twój interes nie ucierpiał, a i sąsiad miał prawo do zmian we własnym ogródku.

Powinieneś mu powiedzieć o swoich obawach, ale jeśli uzyskałeś zapewnienie, że odprowadzi wodę na swoją część działki i jeśli nie masz podstaw, aby mu nie ufać, to ja bym obserował poziom wody, jak Cię zacznie zalewać wtedy trzeba interweniować i powołać się na tę rozmowę.

Jeśli to nic nie da - wtedy zgłosić.

A ja mam problem, a właściwie lekki konflikt sąsiedzki natury przeciwnej. Otóż obok nas developer wybudował szeregowiec i ściął poziom gruntu na 2 przylegających do nas działkach o jakieś 0,5m. Sąsiadce nawet ściął bez pytania 1/3 JEJ działki :evil: do swojego poziomu, oczywiście bez pytania. Sprzedał segmenty i już go nie ma, a ludziom, którzy je kupili wskazał nas jako wykonawców murku oporowego, ponieważ siłą rzeczy jesteśmy wyżej i ich ponoć zalewamy. W czasie budowy prowadzonej przez developera zaproponowaliśmy wspólną budowę murku (jako naszej podmurówki częściowo - wtedy nie był zainteresowany) Zrobił ze swojej strony zwykłe słupki, siatkę - i tyle.

Nasz poziom gruntu na granicy odpowiada pierwotnemu, ale ludzie z szeregowców mają pretensję - oczywiście do nas... Do tego ścięcie takiej warstwy gruntu spowodowało, że ich ogródki to właściwie glina z cienką warstwą trawy - wiadomo, jak w takie coś wsiąka woda.

Ze swojej strony nie czujemy się w obowiązku budowy murku - nowi sąsiedzi też jakoś na wzmiankę o podziale kosztów dziwnie milkną... Mam nadzieję, że przez arogancję developera nie będziemy jak Kargule i Pawlaki

przypuśćmy że:

sąsiad dostał pozwolenie na podwyższenie gruntu-podniósł go..nadzór budowlany nie ma więc do czego się przyczepić...ale tenże sam sąsiad przez to że podniósł grunt zalewa w ten sposób sąsiednią działkę( fundamenty) nie poczuwając sie do jakiegokolwiek obowiązku by ten stan zmienić...

Co wtedy?Zgłaszać do Wydziału Ochrony Środowiska?