Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

beton komórkowy a pękanie ścian

Gość

Recommended Posts

Jesienią zalałem fundament. Wiosną zaczynamy stawianie ścian.

Chcę budować z betonu komórkowego, ściana 24 cm + 10 cm styropian +tynk. Jednakże wczoraj mój znajomy stwierdził, że beton komórkowy jest za słaby i ściany mogą pękać. Sugerował mi, że ceramika jest dużo lepsza. Trochę mnie zaniepokoił. Co Wy o tym sądzicie?

Jakiej odmiany jest twoj beton komorkowy?

Twoj dom bedzie pietrowy, z uzytkowym poddaszem?

Nawet najmniej wytrzymala odmiana betonu komorkowego 400 kg/m3 wytrzyma bez zadnych watpliwosci dom pietrowy z uzytkowym poddaszem.

Wiec sie uspokoj. Wszystko bedzie OK

No, chyba masz plan budowac kilkapietrowy dom, wtedy juz musisz poradzic sie z wiekszym znawca niz ja.

Czesc

Murując z odmiany 400 trzeba zwrócić uwagę na oparcie stropu, lepiej podmurować to miejsce bloczkiem 600 lub cegłą. Strop ma możliwość obrotu przy ścianie (przy ugięciu się) i przekazywane są w tym miejscu duże siły ścinające, więc może dojść do niewielkiego zmiażdżenia bloczków w tym miejscu. Ta sama sytuacja może być przy oparciu belek na ścianie.

To fakt, ale to rozwiązanie dla zapaleńców. Ja tak zrobiłam u siebie (strop monolityczny żelbetowy krzyżowo zbrojony) i dodatkowo cofnęłam to obniżenie od lica ściany o 2cm w głąb. Zanim zdążyłam się zastanowić czym to wypełnić, przyszedł elektryk i ucieszył się, bo dostał gotową wnękę do poprowadzenia części kabli górą. Zatynkował i jak na razie nic się złego nie dzieje.

Alanta - ja w projekcie miałem 3 warstwy cegły pod wieńcem. Tak też zresztą radzą w Muratorze. Czy w ogóle daje się wieniec wprost na beton komórkowy? Nie pozwoliłem też murarzom ułatwić sobie życia - chcieli zastąpić 2 warstwy bloczkami 12cm na płask. Byłoby to bardzo krytyczne w miejscach, gdzie oparłem HEB-y (one same ważyły już po 600kg) bo one przenosiły dużą część ciężaru stropu na ściany. Projektant nawet mówił, że prawidłowo powinno być tak jak pisze Dave, ale to już nie jest tak krytyczne, jak się ma wspomnianą "podmurówkę". Takie rzeczy łatwo jest wykonać w ścianach 2 i 3-warstwowych, Ci co mają jednowarstwowe mają trochę więcej problemów i tam nie ma miejsca na błąd.