Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnat do gresu

Recommended Posts

Możesz zastosować Atlas Delfin - stosowałem do jasnych fug w kuchni i w łazience oraz do gresu na tarasie. Po sosie sojowym i grillowaniu śladu nie ma. Możesz też kupić znacznie droższe inne preparaty np Hagena albo jakiś krytstalizator do kamienia. W każdym markecie bud. Ci doradzą. Jest tego sporo...

MT

A! zapomniałem. Trzeba co najmniej dwa - trzy razy posmarować. Atlas w kilku warstwach daje leciutko zielonkawe zabarwienie widoczne tylko na jasnym (bardzo jasnym ) materiale i lekki półmatowy efekt.

jedyna szansa to wypełnienie i zamknięcie porów np. preparatami woskowymi o niskiej lepkości. Aby to uzyskać potrzeba preparatu na rozpuszczalniku albo preparat podgrzany na bazie wosków , korzystnie polietylenowych o średniej długości ca m.cz. ok.4000.

W zależności od producenta ,mogą to być nawet pasty do podłogi/ wykładziny PVC. Nie wiadomo tylko kto na czym robi.

Ryzyko może się trochę lepić lub "aquaplanning". Dlatego nanosić oszczędnie. Jak dasz za dużo zawsze się da ściągnąć benzyną.

Pamiętaj, będzie brać dużo mniej niż normalna posadzka.

Preparaty zminiejszające nasiąkliwośc typu silikony zmniejszają kąt zwilżania i ograniczają wnikanie cieczy w kapilary, ale ich nie zamykają.

Z tego względu hasła "specjalistyczne preparaty do gresu" nieco mnie bawią, bo to tylko wyciąganie dodatkowej kasy.

Rób to co robiły z tym nasze Mamy (z wyłączeniem smarowania tego pokostem...).

Spróbuj najpierw na małej powierzchni.

Maciek-L

Ja używałem preparat jakiejś włoskiej firmy. Dystrybutor polski.

Śmierdział jak ch....ra, ale z efektów jestem zadowolony.

Przy małych dzieciakach co chwila cos ląduje na podłodze i nie ma problemu z usunięciem tego nawet sama wodą.

Widze różnicę, ponieważ w dolnej łazience zaimpregnowałem tylko fugi i w miejscach bez impregnacji plamy ścierają sie trudniej.

Jak odnajdę opakowanie to podam Ci nazwę.

Maciek-L

Ja używałem preparat jakiejś włoskiej firmy. Dystrybutor polski.

Śmierdział jak ch....ra, ale z efektów jestem zadowolony.

Przy małych dzieciakach co chwila cos ląduje na podłodze i nie ma problemu z usunięciem tego nawet sama wodą.

Widze różnicę, ponieważ w dolnej łazience zaimpregnowałem tylko fugi i w miejscach bez impregnacji plamy ścierają sie trudniej.

Jak odnajdę opakowanie to podam Ci nazwę.

Czekam

Dzięki za wszystkie odpowiedzi