Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TRÓJMIASTO i POMORSKIE: szkółka, szkółki roślin, krzewów, drzew, bylin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fotel jest śliczny i w miarę bezpieczny bo jego igły jak juz się wbiją to nie zostają w ciele. Tylko niestety strasznie wolno rośnie :( Mój ma już kilka lat i przyrósł niewiele. Dopiero okazy ok 10 letnie zaczynają pożądnie wyglądać :(

A, co ciekawe moje kaktusy nigdy nie kwitły. A teraz jak je postawiłam na południowym oknie to mam co roku piękne kwiaty :)

Kilka okazów mogę oddać (właśnie ze wzgędu na paskudne igły).

Ale jak ktoś nie ma małych dzieci to polecam.

Inversa to choinka która rośnie w dół :)

np taka

http://www.krzewy.pl/Picea%20abies_Inversa/picea_abies_inversa.htm

Chciałam taką która się dodatkowo mocno płoży po ziemi ale nie było więc kupiłam taką która się średnio "rozłoży". No i muszę ją podpierać do wysokości jaką chcę uzyskać.

A jutro jadę do Koleczkowa po jagody amerykańskie. Baaardzo polecam. Mam jedną i nie nadąży dojrzewać bo moje dziecię ją obskubuje :)

Gosia będziesz w domu? :)

Fotel jest śliczny i w miarę bezpieczny bo jego igły jak juz się wbiją to nie zostają w ciele. Tylko niestety strasznie wolno rośnie :( Mój ma już kilka lat i przyrósł niewiele. Dopiero okazy ok 10 letnie zaczynają pożądnie wyglądać :(

A, co ciekawe moje kaktusy nigdy nie kwitły. A teraz jak je postawiłam na południowym oknie to mam co roku piękne kwiaty :)

Kilka okazów mogę oddać (właśnie ze wzgędu na paskudne igły).

Ale jak ktoś nie ma małych dzieci to polecam.

Inversa to choinka która rośnie w dół :)

np taka

http://www.krzewy.pl/Picea%20abies_Inversa/picea_abies_inversa.htm

Chciałam taką która się dodatkowo mocno płoży po ziemi ale nie było więc kupiłam taką która się średnio "rozłoży". No i muszę ją podpierać do wysokości jaką chcę uzyskać.

A jutro jadę do Koleczkowa po jagody amerykańskie. Baaardzo polecam. Mam jedną i nie nadąży dojrzewać bo moje dziecię ją obskubuje :)

Gosia będziesz w domu? :)

Tak, wpadaj na kawke. Podaje Ci telefon na priva

:p

Dziewczyny (chłopaki też, też :wink: ), a może wiecie gdzie mogę kupić jakieś ładne kolorowe trawy, które będą nadawały się na skarpę?

Co do ogrodnictwa na Galaktycznej to KUBSCY się nazywają (niestety nie mają chwilowo traw ozdobnych) :cry: Pewnie w Renku był jakiś wybór, ale niestety od piątku miałam gości a w niedzielę pogoda jakoś odstraszała od wyjścia z domu...

Dziewczyny (chłopaki też, też :wink: ), a może wiecie gdzie mogę kupić jakieś ładne kolorowe trawy, które będą nadawały się na skarpę?

Co do ogrodnictwa na Galaktycznej to KUBSCY się nazywają (niestety nie mają chwilowo traw ozdobnych) :cry: Pewnie w Renku był jakiś wybór, ale niestety od piątku miałam gości a w niedzielę pogoda jakoś odstraszała od wyjścia z domu...

Fajne trawy maja w Koleczkowie. Na giełdzie był bardzo duzy wybór traw.I na http://www.kwietnik.com.pl

Czy ktos wie, gdzie mozna najtaniej kupic ( okolice 3-miasta i nie tylko! )?

Potzrebujemy okolo 80 sztuk, wiec mysle, ze nawet transport z innego rejonu Polski bylby gratis :lol:

Jakie zachowac odleglosci i odstepy? Chcemy zbudowac z nich zywoplot wzdluz ogrodzenia.

Bardzo dziekuje z gory za sugestie :D

Gdybym mogła jeszcze raz wybierać na pewno nie kupiłabym szmaragdów. Moje mają dwa lata i urosły może z 5 cm. Sąsiedzi sadzili brabanty(podobny rozmiar) i po dwukrotnym przycinaniu mają już fajny żywopłocik.

Co do cen, to w Redzie w szkółce ok 40cm krzewy kosztują 12 zł. Taniej jest w Koleczkowie ale rośliny trochę zaniedbane.

Niedawno była giełda kwiatowa i pewnie można było dobrą cenę znaleźć ale już po fakcie...

Gdybym mogła jeszcze raz wybierać na pewno nie kupiłabym szmaragdów. Moje mają dwa lata i urosły może z 5 cm. Sąsiedzi sadzili brabanty(podobny rozmiar) i po dwukrotnym przycinaniu mają już fajny żywopłocik.

Co do cen, to w Redzie w szkółce ok 40cm krzewy kosztują 12 zł. Taniej jest w Koleczkowie ale rośliny trochę zaniedbane.

Niedawno była giełda kwiatowa i pewnie można było dobrą cenę znaleźć ale już po fakcie...

goja - dzieki.

wiem, ze brabante rosnie najszybciej, ale czy napewno wszystko bylo OK

z twoimi szmaragdami. mamy sasiadow i zupelnie inny widok i opinia na ten temat. wiec wprawiasz mnie w duze zakloptanie :(

czy inni forumowicze maja te same spostrzezenia? :roll:

Gosia@, dzięki. Może w sobotę podjadę do Koleczkowa :D .

Dusia2006, ja zarzekałam się, że żadnych liściastych w ogrodzie...ale też się złamię i podjadę jutro do lotni...nie wykup wszystkich :wink: (co do liściastych, to złamałam się już trochę wcześniej kupując magnolię :wink: )

Gosia@, dzięki. Może w sobotę podjadę do Koleczkowa :D .

Dusia2006, ja zarzekałam się, że żadnych liściastych w ogrodzie...ale też się złamię i podjadę jutro do lotni...nie wykup wszystkich :wink: (co do liściastych, to złamałam się już trochę wcześniej kupując magnolię :wink: )

Wpadnij do mnie koniecznie. A, moze byc mi kupiła taka funkie?nawet dwie, co?Rozliczyłybysmy sie w sobote. Ostatnio patrzyłam na trawy, maja miskanta ładnego i pare innych.Daj znac o której bedziesz

goja - dzieki.

wiem, ze brabante rosnie najszybciej, ale czy napewno wszystko bylo OK

z twoimi szmaragdami. mamy sasiadow i zupelnie inny widok i opinia na ten temat. wiec wprawiasz mnie w duze zakloptanie :(

czy inni forumowicze maja te same spostrzezenia? :roll:

ja mam szmaragdy.....wiec po sezonie moge powiedziec ile urosły...

mam kurniki szmaragdy...zaluje ze nie kupilam leylada na jedna strone....no ale..

szmaragdy u moich dalszych sasiadów wybiły bardzo wysoko..jak na jeden sezonik...podsypuja je nawozem do iglakow na wiosne...jedna lyzcezka od herbaty na jedna tujke...