Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł?

Recommended Posts

Witam!

Czy ktoś wie jaki rodzaj kotła gazowego sprawdza się do propanu-butanu? Mam zamiar kupić kondensacyjny z zasobnikiem ok.120-150l.

kazdy który jest przezbrojony na propan :D

Z reguły zresztą bezpłatnie... trza tylko poinformować, że chcesz na taki a nie inny rodzaj gazu (ziemny GZ 50/41,5/35) czy tez propan( a nie propan butan bo musiałbyś zimą nosić go do domu w wiaderku - dosłownie).

Dla każdego rodzaju gazu jest konieczne zastosowanie innego rodzaju dysz. W Vaillancie zestaw do GZ 35, GZ 41,5 i GZ 50 jest w standardowej cenie kotła. Zestaw do propanu-butanu wymaga niewielkiej dopłaty.

Być może do propan-butanu, ale sam propan nie wymaga innych dysz niż GZ-50.

Andrzeju nawet kuchenka gazowa wymaga zmiany dysz...widocznie zamówiłeś od razu wersję do propanu. Oni wtedy nie dokładają dysz tylko od razu przysyłają wersję "propanową".

W standardzie w naszym rejonie przychodzą kociołki na GZ50.

Mam kondensata Vaillanta i nie trzeba nic zmieniać.

Witam! Mam rowniez kondensata Vaillanta chcialabym wiedziec jak sie sprawuje? Mam oczyszczalnie ekologiczna i nastraszono mnie ze piece kondensacyjne "zwracaja" siarke szczegolnie w okresie zimy.Jak "to" bede zmuszona odprowadzac do oczyszczlni to toksyny te "zabija" bakterie w oczyszczalni tak myśle, czy dużo tych odpadow?.Pozdrawiam! Agata

Dla każdego rodzaju gazu jest konieczne zastosowanie innego rodzaju dysz. W Vaillancie zestaw do GZ 35, GZ 41,5 i GZ 50 jest w standardowej cenie kotła. Zestaw do propanu-butanu wymaga niewielkiej dopłaty.

Być może do propan-butanu, ale sam propan nie wymaga innych dysz niż GZ-50.

Andrzeju nawet kuchenka gazowa wymaga zmiany dysz...widocznie zamówiłeś od razu wersję do propanu. Oni wtedy nie dokładają dysz tylko od razu przysyłają wersję "propanową".

W standardzie w naszym rejonie przychodzą kociołki na GZ50.

Niestety nie moge sie z Toba zgodzic. Takze nie moglem uwierzyc w to sprzedawcy wiec podalem ten temat na forum.

Oto odpowiedz VPS, ktory jest dla mnie niekwestionowanym autorytetem w Vaillancie:

--------------------------------------------------------------------------------

Wszystko w porządku nie martw się.

Ten kocioł nie potrzebuje wymiany dysz. Dostosowanie do PROPANU (tylko propan nie mieszanka propan-butan) jest podczas pierwszego uruchomienia za pomocą analizatora spalin.

Serwisant musi mieć dodatkowe uprawnienia na uruchomienie kotłów kondensacyjnych na propan.

Tak na marginesie nie można uruchamiać kondensatów na propan butan

Mam kondensata Vaillanta i nie trzeba nic zmieniać.

Witam! Mam rowniez kondensata Vaillanta chcialabym wiedziec jak sie sprawuje? Mam oczyszczalnie ekologiczna i nastraszono mnie ze piece kondensacyjne "zwracaja" siarke szczegolnie w okresie zimy.Jak "to" bede zmuszona odprowadzac do oczyszczlni to toksyny te "zabija" bakterie w oczyszczalni tak myśle, czy dużo tych odpadow?.Pozdrawiam! Agata

Tez mam oczyszczalnie, ale nie mam pojecia jak bardzo negatywnie wplywa na bakterie kondesat. Vaillant na swojej stronie podaje, ze kondensat (chodzi o PH wody) nie jest niebezpieczny dla prawidlowego funkcjonowania oczyszczalni. Nie wiem jak to zweryfikowac. O ile taka informacja pomoze cos zdiagnozowac to z okolic oczyszczalni nic nie smierdzi.