blackrs 15.05.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Witam!Czy ktoś wie jaki rodzaj kotła gazowego sprawdza się do propanu-butanu? Mam zamiar kupić kondensacyjny z zasobnikiem ok.120-150l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.05.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Nie wiem, ale interesuje mnie to samo tyle że na gaz ziemny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 15.05.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Witam! Czy ktoś wie jaki rodzaj kotła gazowego sprawdza się do propanu-butanu? Mam zamiar kupić kondensacyjny z zasobnikiem ok.120-150l. kazdy który jest przezbrojony na propan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.05.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Witam! Czy ktoś wie jaki rodzaj kotła gazowego sprawdza się do propanu-butanu? Mam zamiar kupić kondensacyjny z zasobnikiem ok.120-150l. kazdy który jest przezbrojony na propan Z reguły zresztą bezpłatnie... trza tylko poinformować, że chcesz na taki a nie inny rodzaj gazu (ziemny GZ 50/41,5/35) czy tez propan( a nie propan butan bo musiałbyś zimą nosić go do domu w wiaderku - dosłownie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 16.05.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Mam kondensata Vaillanta i nie trzeba nic zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 16.05.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Dla każdego rodzaju gazu jest konieczne zastosowanie innego rodzaju dysz. W Vaillancie zestaw do GZ 35, GZ 41,5 i GZ 50 jest w standardowej cenie kotła. Zestaw do propanu-butanu wymaga niewielkiej dopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 16.05.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Dla każdego rodzaju gazu jest konieczne zastosowanie innego rodzaju dysz. W Vaillancie zestaw do GZ 35, GZ 41,5 i GZ 50 jest w standardowej cenie kotła. Zestaw do propanu-butanu wymaga niewielkiej dopłaty. Być może do propan-butanu, ale sam propan nie wymaga innych dysz niż GZ-50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 16.05.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Pomyliłem się, właśnie sprawdziłem w cenniku Vaillanta. Kocioł standardowo jest wyposażony w zestaw do GZ 50, dostosowanie do GZ 41,5 i GZ 35 wymaga zakupu i wymiany dysz, a wersja na propan jest wymieniona osobno nieznacznie droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 16.05.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Dla każdego rodzaju gazu jest konieczne zastosowanie innego rodzaju dysz. W Vaillancie zestaw do GZ 35, GZ 41,5 i GZ 50 jest w standardowej cenie kotła. Zestaw do propanu-butanu wymaga niewielkiej dopłaty. Być może do propan-butanu, ale sam propan nie wymaga innych dysz niż GZ-50. Andrzeju nawet kuchenka gazowa wymaga zmiany dysz...widocznie zamówiłeś od razu wersję do propanu. Oni wtedy nie dokładają dysz tylko od razu przysyłają wersję "propanową". W standardzie w naszym rejonie przychodzą kociołki na GZ50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 16.05.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Przy PB każdy kondensat odpowiednio przezbrojony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaga 18.05.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Mam kondensata Vaillanta i nie trzeba nic zmieniać. Witam! Mam rowniez kondensata Vaillanta chcialabym wiedziec jak sie sprawuje? Mam oczyszczalnie ekologiczna i nastraszono mnie ze piece kondensacyjne "zwracaja" siarke szczegolnie w okresie zimy.Jak "to" bede zmuszona odprowadzac do oczyszczlni to toksyny te "zabija" bakterie w oczyszczalni tak myśle, czy dużo tych odpadow?.Pozdrawiam! Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 18.05.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 ...czy dużo tych odpadow?.Pozdrawiam! Agata... Dużo. Jak mi zamarzł zimą tymczasowy odpływ kondensatu to przez noc (6-7 godzin) przepełniło się duże wiadro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 21.05.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Dla każdego rodzaju gazu jest konieczne zastosowanie innego rodzaju dysz. W Vaillancie zestaw do GZ 35, GZ 41,5 i GZ 50 jest w standardowej cenie kotła. Zestaw do propanu-butanu wymaga niewielkiej dopłaty. Być może do propan-butanu, ale sam propan nie wymaga innych dysz niż GZ-50. Andrzeju nawet kuchenka gazowa wymaga zmiany dysz...widocznie zamówiłeś od razu wersję do propanu. Oni wtedy nie dokładają dysz tylko od razu przysyłają wersję "propanową". W standardzie w naszym rejonie przychodzą kociołki na GZ50. Niestety nie moge sie z Toba zgodzic. Takze nie moglem uwierzyc w to sprzedawcy wiec podalem ten temat na forum. Oto odpowiedz VPS, ktory jest dla mnie niekwestionowanym autorytetem w Vaillancie: -------------------------------------------------------------------------------- Wszystko w porządku nie martw się. Ten kocioł nie potrzebuje wymiany dysz. Dostosowanie do PROPANU (tylko propan nie mieszanka propan-butan) jest podczas pierwszego uruchomienia za pomocą analizatora spalin. Serwisant musi mieć dodatkowe uprawnienia na uruchomienie kotłów kondensacyjnych na propan. Tak na marginesie nie można uruchamiać kondensatów na propan butan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 21.05.2006 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Mam kondensata Vaillanta i nie trzeba nic zmieniać. Witam! Mam rowniez kondensata Vaillanta chcialabym wiedziec jak sie sprawuje? Mam oczyszczalnie ekologiczna i nastraszono mnie ze piece kondensacyjne "zwracaja" siarke szczegolnie w okresie zimy.Jak "to" bede zmuszona odprowadzac do oczyszczlni to toksyny te "zabija" bakterie w oczyszczalni tak myśle, czy dużo tych odpadow?.Pozdrawiam! Agata Tez mam oczyszczalnie, ale nie mam pojecia jak bardzo negatywnie wplywa na bakterie kondesat. Vaillant na swojej stronie podaje, ze kondensat (chodzi o PH wody) nie jest niebezpieczny dla prawidlowego funkcjonowania oczyszczalni. Nie wiem jak to zweryfikowac. O ile taka informacja pomoze cos zdiagnozowac to z okolic oczyszczalni nic nie smierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts