Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wlot powietrza do kominka z wkładem. Robić czy nie robić???

Czy używasz rury doprowadzającej powietrze z wkładem?  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy używasz rury doprowadzającej powietrze z wkładem?

Recommended Posts

Gość marcindz

Witam,

Na forum dużo napisano o tym jak wykonać ale moje pytanie jest czy wykonać? Pytam bo fachowiec od kominków powiedział mi, iż doprowadzenie powietrza jest wskazane przy kominkach otwartych natomiast przy kominku z wkładem nie jest to potrzebne bo taki kominek zużywa niewiele powietrza. Na tyle nie wiele, iż nie ma konieczności montażu rury doprowadzającej którą razem z powietrzem włażą też różne robale, myszy itp. Ponadto tą rurą wlatuje też zimne powietrze co jest mało przyjemne w chwili w której nie pali się w kominku a szczelne zamknięcie rury doprowadzającej jest praktycznie nie wykonalne.

Ponadto zimne powietrze jest ciężkie i nie miesza się z tak łatwo z ciepłym. Efekt jest taki, iż "w nogi" jest nam chłodniej niz w głowę (upraszczając).

Nie wiem ile z tego jest prawdą - powtarzam to co mi fachowiec doradził. Z chęcią poznam wasze opinie w kwestii: robić doprowadzenie powietrza do kominka z wkładem czy nie?

https://forum.murator.pl/topic/53951-wlot-powietrza-do-kominka-z-wk%C5%82adem-robi%C4%87-czy-nie-robi%C4%87/