Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest z wiatą przy granicy.....

JANK

Recommended Posts

Nie chciałbym wprowadzić cię w błąd, dlatego odsyłam cię do rozporządzenia ministra infrastruktury (paragraf 12):

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20041091156

Z tego raczej wynika, że można cokolwiek usytuować przy granicy, jeśli już istnieje taki obiekt. W pozostałych przypadkach raczej należy zachować odległość.

Czyli masz trzecie stanowisko...

Art. 43. 1. Obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej:

Lp. Rodzaj drogi Na terenie zabudowy miast i wsi Poza terenem zabudowy

1 Autostrada 30 m 50 m

2 Droga ekspresowa 20 m 40 m

3 Droga ogólnodostępna:

a) krajowa, 10 m 25 m

b) wojewódzka, powiatowa 8 m 20 m

c) gminna 6 m 15 m

PS. W planie zagospodarowania te odległości mogą być większe.

Nie chciałbym wprowadzić cię w błąd, dlatego odsyłam cię do rozporządzenia ministra infrastruktury (paragraf 12):

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20041091156

Z tego raczej wynika, że można cokolwiek usytuować przy granicy, jeśli już istnieje taki obiekt. W pozostałych przypadkach raczej należy zachować odległość.

Czyli masz trzecie stanowisko...

No tak , ale paragraf 12 mówi o usytuowaniu budynków a wiata nie jest budynkiem tylko budowlą. Może ktoś posiada tekst jednolity najnowszego prawa budowlanego??? :cry:

Dzięki qdlaty i jmd za linki , ale z tych dwóch linków nic nie mogę wywnioskować i odpowiedzieć na swoje pytanie :o :o :o

Proszę o pisanie w powyższej sprawie :wink:

Jeśli chodzi o odległość od drogi to chyba wszystko jasne.

Wiata jest obiektem budowlanym, odległości obiektów od drogi masz podane.

My tak sobie tu dywagujemy można - nie można..... Stanowiska starostwa w tej sprawie są różne; ja chciałbym wiedzieć co w tej sprawie mówi prawo budowlane (a może nic nie mówi?). Dodam, że nie jestem prawnikiem i w tych wszystkich przepisach pogubiłem się :wink:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.)

Rozdział 4

Miejsca gromadzenia odpadów stałych

§ 22. 1. Na działkach budowlanych należy przewidzieć miejsca na pojemniki służące do czasowego gromadzenia odpadów stałych, z uwzględnieniem możliwości ich segregacji.

2. Miejscami, o których mowa w ust. 1, mogą być:

1) zadaszone osłony lub pomieszczenia ze ścianami pełnymi bądź ażurowymi

2...

3...

3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy.