JANK 15.05.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Chciałbym się dowiedzieć co mówią przepisy prawa budowlanego na temat budowy wiaty przy granicy działki. Znam takie dwa stanowiska:a) możnab) można, ale pod warunkiem, że po drugiej stronie granicy powstanie taki sam obiekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmd 17.05.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Nie chciałbym wprowadzić cię w błąd, dlatego odsyłam cię do rozporządzenia ministra infrastruktury (paragraf 12):http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20041091156Z tego raczej wynika, że można cokolwiek usytuować przy granicy, jeśli już istnieje taki obiekt. W pozostałych przypadkach raczej należy zachować odległość.Czyli masz trzecie stanowisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 17.05.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 A co w przypadku gdy graniczy z ulicą ? (działka narożna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 17.05.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Art. 43. 1. Obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej: Lp. Rodzaj drogi Na terenie zabudowy miast i wsi Poza terenem zabudowy 1 Autostrada 30 m 50 m 2 Droga ekspresowa 20 m 40 m 3 Droga ogólnodostępna: a) krajowa, 10 m 25 m b) wojewódzka, powiatowa 8 m 20 m c) gminna 6 m 15 m PS. W planie zagospodarowania te odległości mogą być większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 17.05.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Trochę się przeformatowało Pierwsza cyfra to na terenie zabudowymiast i wsi, druga poza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jmd 17.05.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Art 43.2 (ustawa - prawo budowlane) dopuszcza możliwość zmniejszenia tej odległości za zgodą zarządcy drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 17.05.2006 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Nie chciałbym wprowadzić cię w błąd, dlatego odsyłam cię do rozporządzenia ministra infrastruktury (paragraf 12): http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20041091156 Z tego raczej wynika, że można cokolwiek usytuować przy granicy, jeśli już istnieje taki obiekt. W pozostałych przypadkach raczej należy zachować odległość. Czyli masz trzecie stanowisko... No tak , ale paragraf 12 mówi o usytuowaniu budynków a wiata nie jest budynkiem tylko budowlą. Może ktoś posiada tekst jednolity najnowszego prawa budowlanego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 18.05.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20032072016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 20.05.2006 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Dzięki qdlaty i jmd za linki , ale z tych dwóch linków nic nie mogę wywnioskować i odpowiedzieć na swoje pytanie Proszę o pisanie w powyższej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 22.05.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Dzięki qdlaty i jmd za linki , ale z tych dwóch linków nic nie mogę wywnioskować i odpowiedzieć na swoje pytanie Proszę o pisanie w powyższej sprawie Jeśli chodzi o odległość od drogi to chyba wszystko jasne. Wiata jest obiektem budowlanym, odległości obiektów od drogi masz podane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 22.05.2006 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Qdlaty mnie interesuje odległość wiaty od granicy działki a nie od drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 22.05.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Qdlaty mnie interesuje odległość wiaty od granicy działki a nie od drogi Ach przepraszam, NOTO pytał o odległość od drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 25.05.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 A wiata na śmietnik? Może stać w granicy jak mi sąsiad wyrazi zgodę? U niego jeszcze szczere pole a ja gdzieś ten śmietnik muszę dać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja budowniczy 25.05.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 wiata śmietnikowa moze byc w granicy jak sąsiad zadeklaruje ze tez tam bedzie mial swoją wiatę - tak mi powiedziano w moim urzędzie. Przy czym nie trzeba okreslac kiedy ma zamiar ją postawic. Natomiast jak sie nie zgodzi, to min 2 m od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 25.05.2006 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 My tak sobie tu dywagujemy można - nie można..... Stanowiska starostwa w tej sprawie są różne; ja chciałbym wiedzieć co w tej sprawie mówi prawo budowlane (a może nic nie mówi?). Dodam, że nie jestem prawnikiem i w tych wszystkich przepisach pogubiłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 26.05.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) Rozdział 4 Miejsca gromadzenia odpadów stałych § 22. 1. Na działkach budowlanych należy przewidzieć miejsca na pojemniki służące do czasowego gromadzenia odpadów stałych, z uwzględnieniem możliwości ich segregacji. 2. Miejscami, o których mowa w ust. 1, mogą być: 1) zadaszone osłony lub pomieszczenia ze ścianami pełnymi bądź ażurowymi 2... 3... 3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 26.05.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Czyli przy granicy z sąsiadem- tylko jeśli on też postawi zaplanował tam pojemnik.W przeciwnym przypadku potrzebny jest odstęp.Można natomiast przy granicy z drogą bez zachowania odstępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts