Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz z butli - aktualne koszty

Recommended Posts

Drodzy forumowicze.

Do wszystkich grzejących gazem z butli: ile płacicie za:

- dzierżawę zbiornika miesięcznie

- metr sześcienny gazu

- instalację butli z zewnętrznym lub wewnętrznym projektem?

Jestem właśnie na etapie wyboru i szczerze mówiąc gubię się powoli kogo wybrać. Czy oprócz NEN, Gaspolu, Shella, BP, Bałtykgazu, Orlenu jest ktoś jeszcze na rynku? Kogo polecacie?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szukałem u nas na forum ale konkretów z ostatnich tygodni nie znalazłem. Ceny zmieniają się średnio co kilka miesięcy.

Dostałem ofertę z NEN. . Moim zadaniem byłoby tylko wykopanie dołu na butlę i rurę do domu. Wiem, że napewno większość z Was ma dużo wcześniej podpisane umowy z niższymi cenami gazu na cały rok. Tego niestety nie przeskoczę. Staram się jednak znaleźć jak najkorzystniejszą ofertę. :(

Dwa miesiące temu był u mnie przedstawiciel NEN (bardzo konkretny)

i prawie bylem zdecydowany ale jeszcze spotkałem się z przedstawicielem Gaspolu i troszke mnie oświecił że jeśli w ciągu roku

nie zużyje gazu na około 5000 tyś zł (po obecnych cenach) to moge się liczyć z podwyżką dzierzawy za zbiornik i podwyżką ceny gazu

we wszystkich firmach jest podobnie

przeczytaj dokładnie umowa , ja przeczytałem i stwierdziłem że nie mam

żadnych praw tylko same obowiązki :evil:

po rozmowie z dwoma sąsiadami którzy palili codziennie w kominku żeby

oszczędzic na gazie stwierdziłem że już wole piec na ekogroszek przynajmniej w salonie nie będe miał kotłowni ,

w obecnym mieszkaniu mam kominek i wiem jak wygląda codzienne palenie :evil:

Ale gaz to wygoda :D

pozdrawiam

Witam!

ja rozmawiałem z przedstawicielem Shella, chyba w marcu. Ich propozycja była b. rozsądna.

Płacisz tylko za fundament pod zbiornik i musisz zrobić wykop pod rurę do domu. Koszt na miesiąc - 25 zł.

Oczywiście do tego gaz! :D

wykonują też podłączenie pod piec chyba za 100 zł.

Proponuję powysyłać maile.

GASPOL aktualna oferta

1,60 zł brutto/l propan z butli naziemnej

zwolnienie z opłaty dzierzawnej do końca 2007 r (po 2007 r 30 zł brutto/ miesiecznie)

Podłšczenie zbiornika + płyta fundamentowa , projekty oraz instalacja zewnetrzna i wewnętrzna = 1650 zł brutto

pozdrawiam,

KasiaR :wink:

Orlen jakoś ostatnio ma problemy z samym sobą i otrzymuje wezwania do zapłaty milionowych kar z Pragi więc przypuszczam, że będą mieli małe zawirowania.

Jestem pod wrażeniem argumentów co od Shella i Orlenu.

A skąd ty masz informacje o "wezwaniach do zapłaty" i "problemach z samym sobą" ?? Gdyby nawet okazało się że tak będzie to co? Orlen padnie i nie będzie ani benzyny ani gazu płynnego?

Poza tym gaz sprzedaje nie PKN Orlen SA a Orlen Gaz Sp. z o.o.

A czy Shell oferuje dalej instalacje? Jeżeli tak, to może nie do końca prawda z tym wycofywaniem się.

Nie dajmy się zwariować

pozdrawiam :)

Oferta BP :

- Montaż zbiornika wraz z projektem (w tym projekt instalacji wewnątzr domu) - 300 + 7% vat - ja musze tylko przygotowac wykop pod rure od zbiornika do domu)

- dzierżawa 300zł+22 %vat rocznie - zwolniona do konca roku

- limit roczny 2000l

- limit wykorzystania 15 tys litrów - jesli sie tyle nie wykorzysta a chce sie rozwiązac umowę płaci się 500zł +vat za demontaz zbiornika - wazne przy mozliwej istalacji gazu ziemnego w niedalekiej przyszłosci - jak u mnie

- pierwsze takowanie : 1,25 +22%vat

Oferta gaspolu :

-montaz instalacji 1500zł+vat

- dzierzawa 300 + vat rocznie - zwolniona do 30kwietnia 2008

- limit roczny - btrak

- limit wykorzystania 20tys litrów - jesli sie nie zuzyje to przy rozwiązaniu umowy opłata 2900zł

- pierwsze tankowanie 1,28 netto

Oferta PROGAZ

- 600netto - MONTAŻ+ wykop

- dzierżawa 35złnetto miesiecznie

- limit roczny 2000

- limit wykorzystania 12tys. litrów , jesli sie nie wykorzysta przy demontazu instalacji 0,35zł za każdy niewykorzystany litr poniżej 12 tys.

- pierwsze tankowanoe 1,29 netto

Oferta Shell

- montaż 800 + płyta + wykop + 300zł inst wewn.

- dzierżawa 300netto /rok

- limit roczny brak

- limit wykorzystania 12 tys, litrów, przy rozwiązaniu proporcjonalnie sie płaci do wykorzystania max 2800zł

- pierwsze tankowanie 1,30

ORLEN - mają tylko zbiorniki podziemne i pierunsko sa drodzy

Bałtykgaz

- 850 netto montaż

- dzierżawa 480 rocznie - zwolnienie do konca roku

- limit roczny - brak

- limit wykorzystania 15 tys. - koszt 2800 proporcjonalnie - 50% jesli rozwiązuje sie umowe z powodu przejscia na gaz ziemny

- pierwsze tankowanie 1,3 netto

Więcej mi sie nie chce juz szukac i wybieram prawdopodobnie BP

Orlen jakoś ostatnio ma problemy z samym sobą i otrzymuje wezwania do zapłaty milionowych kar z Pragi więc przypuszczam, że będą mieli małe zawirowania.

Jestem pod wrażeniem argumentów co od Shella i Orlenu.

A skąd ty masz informacje o "wezwaniach do zapłaty" i "problemach z samym sobą" ?? Gdyby nawet okazało się że tak będzie to co? Orlen padnie i nie będzie ani benzyny ani gazu płynnego?

Poza tym gaz sprzedaje nie PKN Orlen SA a Orlen Gaz Sp. z o.o.

A czy Shell oferuje dalej instalacje? Jeżeli tak, to może nie do końca prawda z tym wycofywaniem się.

Nie dajmy się zwariować

pozdrawiam :)

@ Heath

Nie bądź taki nerwowy. :)

Przeczytaj sobie informację prasową na stronie Orlenu z dnia 10.05.06.

Tu masz linka:

http://www.orlen.pl/cgi-bin/internet.exe/portal/ep/contentView.do?channelId=-8593&programId=9619&contentType=ARTYKUL&contentId=62375

Wartość przedmiotu sporu to jedyne 77.266.500 Euro (słownie: siedemdziesiąt siedem milionów dwieście sześćdziesiąt sześć tysięcy pięćset Euro) wraz z odsetkami. :o

Nie trzeba być Sherlock'iem Holmes'em żeby o tym się dowiedzieć. Nie mów, że nie słyszałeś o aferach łapówkowych z naszymi biznesmenami w roli głównej. :lol:

Potem przeczytaj sobie informację z 15.05.06 - także nie napawa optymizmem. :lol:

A może informacja z 11.05.06 jest dla Ciebie bardziej optymistyczna?

Myślę, że w związku z sytuacją gospodarczą każda firma ma ostatnio problemy.

Aha. I nigdzie nie stwierdziłem, że Orlen padnie. Nie mam też ochoty snuć wątka co byłoby wtedy. Przypuszczalnie ktoś by to kupił i byłoby "po ptokach". 8)

Mnie interesuje fakt, gdzie ceny mogą w najbliższym czasie wzrosnąć i na jakim poziomie. :roll: No i oczywiście to gdzie mam tankować gaz.

Nie bądź taki nerwowy. :)

Aha. I nigdzie nie stwierdziłem, że Orlen padnie. Nie mam też ochoty snuć wątka co byłoby wtedy. Przypuszczalnie ktoś by to kupił i byłoby "po ptokach". 8)

Mnie interesuje fakt, gdzie ceny mogą w najbliższym czasie wzrosnąć i na jakim poziomie. :roll: No i oczywiście to gdzie mam tankować gaz.

Masz rację, niepotrzebnie się uniosłem :) :) :)

Co do wezwania do zapłaty - zgadza się. Rzecz jednak w tym że jeszcze nie wiadomo czy PKN tą karę zapłaci. Hmm, jakby to powiedzieć - mam cos wspolnego z ta firmą i moge cie zapewnic ze nawet gdyby PKN mial zaplacic ta kare, to firma nie padnie :wink: :wink:

A czy ceny Orlen Gazu wtedy by wzrosly? (bo o to ta cała dyskusja) Nie sądzę - konkurencja by ich w mig schrupała.

Ps. Chyba tez mnie czeka gaz z butli takze z ciekawoscia obserwuję wątek.

Pozdrawiam