malgosimi 15.05.2006 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Boorg i lektura archiwalnych postów skutecznie mnie zniechęca od olejowania, do którego już bylam w 99% przekonana... ale skoro lakier, to chciałabym Merbau - wcześniej je odrzuciłam, bo w wersji olejowanej (którą faworyzowałam) strasznie czerwone refleksy się pojawiają no i jestem zagubiona, po pierwsze w kwestii lakierów... cyzm będzie się różnił efekt wodnego 2KPU od żywiczno-olejny od uretanowego? obie ponizsze podlogi poraktowane są tym samym lakierem, ale jedna z nich to merbau ciemny... Ma ktos taka podłogę może? http://www.galeriaparkietu.pl/images/realizacje/14_b.jpghttp://www.galeriaparkietu.pl/images/realizacje/119_b.jpghttp://www.galeriaparkietu.pl/realizacje.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.d 16.05.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Koniecznie chcesz merbau? A widziałaś keidyś siarkowe prześwity na deskach?ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 16.05.2006 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 nie nie, skądże, niekoniecznie chce to teak okrętowy, podoba mi isę dąb 3 klasy olejowany w długich deskach... a merbau to jak sie zaczelam zastanawiac nad tym, czy chce na czworakac pucowac ten olej... o co chodzi z tymi prześwitami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.d 17.05.2006 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Merbau zawiera siarkę - po kilku latach (albo wczesniej) wyglada tak, jakby np. kot podrapał pazurkami i wychodzą takie drobne "zarysowania" w kolorze zółtym.Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 17.05.2006 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.d 17.05.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 a nie chcesz jatoby? ma podobny kolorMy tez zawzięłiśmy sie na merbau ale jak zobzaczyłam te żółte ryski to mi się odechciało - wzięliśmy na dół parkiet jatobę olejowaną , na półpiętro mozaikę przemysłowa jatobę lakierwoana - w holu jest ułożona w pokład a pokojach kwadratyania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.05.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Potwierdzam, że pokazują się takie ślady. Nie przeszkadza mi to, bo mam merbau tylko w łazience i na te ilości wody sprawuje się porządnie i ta surowość mi pasuje akurat w tym miejscu. Ale faktycznie takie ślady pojawiły się niemal od razu, być może właśnie dlatego, że to łazienka i wyszły szybciej. Podłoga ze zdjęć wygląda przepięknie, moja nie była taka, być może inny lakier i na pewno inny fachowiec, mój był kiepski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.d 17.05.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 ja tez w efekcie końcowym mam merbau w łazience - z pełną świadomoscią tych śladów, które u mnie też były od razu. Ale ja mam tylko jeden pasek idący pzrez podłogę na ścianę. NAtomiast w salonie nie wyobrażam sobie tego ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 18.05.2006 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Bardzo dziękuję za ostrzeżenie... to rzeczywiście niefajne - ale jestem zdziwiona, w tylu sklepach parkieciarskich merbau wisi na scianie i nei widzialam nigdzie tej siarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 18.05.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Bardzo dziękuję za ostrzeżenie... to rzeczywiście niefajne - ale jestem zdziwiona, w tylu sklepach parkieciarskich merbau wisi na scianie i nei widzialam nigdzie tej siarki Reklama dźwignia handlu. Jakby powiesili merbau w żółto-zielone kropeczki, to pies z kulawą nogą by tego nie powąchał a co dopiero kupił... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 18.05.2006 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 czyli to , co wisi to nie jest merbau? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 18.05.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Merbau, merbau - specjalnie dobrany na wystawę. Chcesz mieć pewność, że kropeczek nie będzie - kup kilka paczek więcej i parkieciarz kropeczki odrzuci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.05.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 To są bardzo małe ślady. Nie wiem, czy będą się powiększać, ale nie rzucają się bardzo w oczy i wygladają bardzo naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.d 19.05.2006 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 ok - może i one sa małe - ale jak ktoś chce osiagnać taki efekt jak na zdjecieu powyżej to go nie osiągnie. A poza ty to nie jest tak, ze parkieciarz odzruci - to się podobno utlenia i będzie wyłaziło....ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.d 19.05.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 C:\Documents and Settings\anka\Pulpit\zdj_cia\04_kwiecień 2006 domeka tu masz olejowaną jatobę ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 19.05.2006 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Musisz wrzucic zdjecie na serwer , z dysku tak się nie da. Skorzystaj np z http://www.imageshack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 19.05.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 a.d blagam powiedz skad Ty masz te cudowne opowiesci??. Na forum juz panikuja , ze im merbau sie zacznie utleniac i zolknac. Podaj zrodlo tej wiedzy lub dowody, albo daj namiary na tego typka co Ci kitu nawciskal. W przyrodzie wszystko sie utlenia /szczegolnie jak sie pali/. Kazde drewno patynuje, a juz takie ktore jest niewysuszone albo suszone w nieodpowiednich warunkach szczegolnie. Widzialem ponad stuletnie podlogi z merbau, konserwowane woskiem i nic sie nie dzialo. Pozostaw dab nawet olejowany, lub woskowany bez pielegnacji przez dlugi czas w zmiennych skrajnie warunkach wilgotnosci i temperatury a zobaczysz co sie bedzie dzialo. Tez bedzie sie utlenial i czernial placami , bo sie z niego tanina zacznie wydobywac i laczyc z zelazem zawartym w wodzie.Powiem wiecej. Trzeba miec niezwyklego pecha zeby trafic na taki przypadek gdzie drewno roslo w warunkach , ktore sprzyjaja pojawieniu sie tego zjawiska w sposob tak widoczny i spontaniczny. Rownie dobrze mozna miec klopoty z jatoba, olcha, modrzewiem. Na tej zasadzie powiem tak : ludzie nie stosujcie teaku, bo wydziela alkaloidy i sie wam dzieci beda narkotyzowac. Wnioskujmy natychmiast do trybunalu UE, zeby zakazal Europie stosowania podlog z merbau jako niezgodnych z unijnymi normami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.05.2006 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 a.d blagam powiedz skad Ty masz te cudowne opowiesci??. Na forum juz panikuja , ze im merbau sie zacznie utleniac i zolknac. Podaj zrodlo tej wiedzy lub dowody, albo daj namiary na tego typka co Ci kitu nawciskal. W przyrodzie wszystko sie utlenia /szczegolnie jak sie pali/. Kazde drewno patynuje, a juz takie ktore jest niewysuszone albo suszone w nieodpowiednich warunkach szczegolnie. Widzialem ponad stuletnie podlogi z merbau, konserwowane woskiem i nic sie nie dzialo. Pozostaw dab nawet olejowany, lub woskowany bez pielegnacji przez dlugi czas w zmiennych skrajnie warunkach wilgotnosci i temperatury a zobaczysz co sie bedzie dzialo. Tez bedzie sie utlenial i czernial placami , bo sie z niego tanina zacznie wydobywac.Powiem wiecej. Trzeba miec niezwyklego pecha zeby trafic na taki przypadek gdzie drewno roslo w warunkach , ktore sprzyjaja pojawieniu sie tego zjawiska w sposob tak widoczny. Rownie dobrze mozna miec klopoty z jatoba, olcha, modrzewiem. Na tej zasadzie powiem tak : ludzie nie stosujcie teaku, bo wydziela alkaloidy i sie wam dzieci beda narkotyzowac. W końcu głos rozsądku Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 19.05.2006 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 a.d blagam powiedz skad Ty masz te cudowne opowiesci??. Na forum juz panikuja , ze im merbau sie zacznie utleniac i zolknac. Podaj zrodlo tej wiedzy lub dowody, albo daj namiary na tego typka co Ci kitu nawciskal. W przyrodzie wszystko sie utlenia /szczegolnie jak sie pali/. Kazde drewno patynuje, a juz takie ktore jest niewysuszone albo suszone w nieodpowiednich warunkach szczegolnie. Widzialem ponad stuletnie podlogi z merbau, konserwowane woskiem i nic sie nie dzialo. Pozostaw dab nawet olejowany, lub woskowany bez pielegnacji przez dlugi czas w zmiennych skrajnie warunkach wilgotnosci i temperatury a zobaczysz co sie bedzie dzialo. Tez bedzie sie utlenial i czernial placami , bo sie z niego tanina zacznie wydobywac i laczyc z zelazem zawartym w wodzie.Powiem wiecej. Trzeba miec niezwyklego pecha zeby trafic na taki przypadek gdzie drewno roslo w warunkach , ktore sprzyjaja pojawieniu sie tego zjawiska w sposob tak widoczny i spontaniczny. Rownie dobrze mozna miec klopoty z jatoba, olcha, modrzewiem. Na tej zasadzie powiem tak : ludzie nie stosujcie teaku, bo wydziela alkaloidy i sie wam dzieci beda narkotyzowac. Wnioskujmy natychmiast do trybunalu UE, zeby zakazal Europie stosowania podlog z merbau jako niezgodnych z unijnymi normami pozdrawiam dzięki za ten optymistyczny akcent! Wojtek, a czy ja dobrze pamiętam, że Ty masz Teak w postaci mozaiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 19.05.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Wojtek, a czy ja dobrze pamiętam, że Ty masz Teak w postaci mozaiki? niestety zle pamietasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts