Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lakierowane merbau

malgosimi

Recommended Posts

Boorg i lektura archiwalnych postów skutecznie mnie zniechęca od olejowania, do którego już bylam w 99% przekonana...

ale skoro lakier, to chciałabym Merbau - wcześniej je odrzuciłam, bo w wersji olejowanej (którą faworyzowałam) strasznie czerwone refleksy się pojawiają

no i jestem zagubiona, po pierwsze w kwestii lakierów... cyzm będzie się różnił efekt wodnego 2KPU od żywiczno-olejny od uretanowego?

obie ponizsze podlogi poraktowane są tym samym lakierem, ale jedna z nich to merbau ciemny... Ma ktos taka podłogę może?

http://www.galeriaparkietu.pl/images/realizacje/14_b.jpg

http://www.galeriaparkietu.pl/images/realizacje/119_b.jpg

http://www.galeriaparkietu.pl/realizacje.html

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a nie chcesz jatoby? ma podobny kolor

My tez zawzięłiśmy sie na merbau ale jak zobzaczyłam te żółte ryski to mi się odechciało - wzięliśmy na dół parkiet jatobę olejowaną , na półpiętro mozaikę przemysłowa jatobę lakierwoana - w holu jest ułożona w pokład a pokojach kwadraty

ania

Potwierdzam, że pokazują się takie ślady. Nie przeszkadza mi to, bo mam merbau tylko w łazience i na te ilości wody sprawuje się porządnie i ta surowość mi pasuje akurat w tym miejscu.

Ale faktycznie takie ślady pojawiły się niemal od razu, być może właśnie dlatego, że to łazienka i wyszły szybciej.

Podłoga ze zdjęć wygląda przepięknie, moja nie była taka, być może inny lakier i na pewno inny fachowiec, mój był kiepski. ;)

Bardzo dziękuję za ostrzeżenie... to rzeczywiście niefajne - ale jestem zdziwiona, w tylu sklepach parkieciarskich merbau wisi na scianie i nei widzialam nigdzie tej siarki :(

Reklama dźwignia handlu. :wink: Jakby powiesili merbau w żółto-zielone kropeczki, to pies z kulawą nogą by tego nie powąchał a co dopiero kupił... .

a.d blagam powiedz skad Ty masz te cudowne opowiesci??.

Na forum juz panikuja , ze im merbau sie zacznie utleniac i zolknac. Podaj zrodlo tej wiedzy lub dowody, albo daj namiary na tego typka co Ci kitu nawciskal.

W przyrodzie wszystko sie utlenia /szczegolnie jak sie pali/. Kazde drewno patynuje, a juz takie ktore jest niewysuszone albo suszone w nieodpowiednich warunkach szczegolnie. Widzialem ponad stuletnie podlogi z merbau, konserwowane woskiem i nic sie nie dzialo. Pozostaw dab nawet olejowany, lub woskowany bez pielegnacji przez dlugi czas w zmiennych skrajnie warunkach wilgotnosci i temperatury a zobaczysz co sie bedzie dzialo. Tez bedzie sie utlenial i czernial placami , bo sie z niego tanina zacznie wydobywac i laczyc z zelazem zawartym w wodzie.Powiem wiecej. Trzeba miec niezwyklego pecha zeby trafic na taki przypadek gdzie drewno roslo w warunkach , ktore sprzyjaja pojawieniu sie tego zjawiska w sposob tak widoczny i spontaniczny. Rownie dobrze mozna miec klopoty z jatoba, olcha, modrzewiem.

Na tej zasadzie powiem tak : ludzie nie stosujcie teaku, bo wydziela alkaloidy i sie wam dzieci beda narkotyzowac.

Wnioskujmy natychmiast do trybunalu UE, zeby zakazal Europie stosowania podlog z merbau jako niezgodnych z unijnymi normami :D

pozdrawiam

Na forum juz panikuja , ze im merbau sie zacznie utleniac i zolknac. Podaj zrodlo tej wiedzy lub dowody, albo daj namiary na tego typka co Ci kitu nawciskal.

W przyrodzie wszystko sie utlenia /szczegolnie jak sie pali/. Kazde drewno patynuje, a juz takie ktore jest niewysuszone albo suszone w nieodpowiednich warunkach szczegolnie. Widzialem ponad stuletnie podlogi z merbau, konserwowane woskiem i nic sie nie dzialo. Pozostaw dab nawet olejowany, lub woskowany bez pielegnacji przez dlugi czas w zmiennych skrajnie warunkach wilgotnosci i temperatury a zobaczysz co sie bedzie dzialo. Tez bedzie sie utlenial i czernial placami , bo sie z niego tanina zacznie wydobywac.Powiem wiecej. Trzeba miec niezwyklego pecha zeby trafic na taki przypadek gdzie drewno roslo w warunkach , ktore sprzyjaja pojawieniu sie tego zjawiska w sposob tak widoczny. Rownie dobrze mozna miec klopoty z jatoba, olcha, modrzewiem.

Na tej zasadzie powiem tak : ludzie nie stosujcie teaku, bo wydziela alkaloidy i sie wam dzieci beda narkotyzowac.

W końcu głos rozsądku :) Dziękuję :)

W przyrodzie wszystko sie utlenia /szczegolnie jak sie pali/. Kazde drewno patynuje, a juz takie ktore jest niewysuszone albo suszone w nieodpowiednich warunkach szczegolnie. Widzialem ponad stuletnie podlogi z merbau, konserwowane woskiem i nic sie nie dzialo. Pozostaw dab nawet olejowany, lub woskowany bez pielegnacji przez dlugi czas w zmiennych skrajnie warunkach wilgotnosci i temperatury a zobaczysz co sie bedzie dzialo. Tez bedzie sie utlenial i czernial placami , bo sie z niego tanina zacznie wydobywac i laczyc z zelazem zawartym w wodzie.Powiem wiecej. Trzeba miec niezwyklego pecha zeby trafic na taki przypadek gdzie drewno roslo w warunkach , ktore sprzyjaja pojawieniu sie tego zjawiska w sposob tak widoczny i spontaniczny. Rownie dobrze mozna miec klopoty z jatoba, olcha, modrzewiem.

Wnioskujmy natychmiast do trybunalu UE, zeby zakazal Europie stosowania podlog z merbau jako niezgodnych z unijnymi normami :D

pozdrawiam

dzięki za ten optymistyczny akcent!

Wojtek, a czy ja dobrze pamiętam, że Ty masz Teak w postaci mozaiki?