xvx 20.05.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 moze trafil ci sie uczciwy 'egzemplarz', bo panie do sprzatnia moich znajomych 'wziely' sobie bardzo czesto dodatkowe premie np. w postaci samochodu, sprzetu RTV...ja rodzinka spala lub byla na wakacjach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.05.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 moze trafil ci sie uczciwy 'egzemplarz', bo panie do sprzatnia moich znajomych 'wziely' sobie bardzo czesto dodatkowe premie np. w postaci samochodu, sprzetu RTV...ja rodzinka spala lub byla na wakacjach... ALe czad !!!!!!!!!!! To chyba Rosjanki !!!!!!!!!!! Fakt, że moją znam od 1991 roku i się przyjaźnimy po prostu... I mam tę pewność ... Nieźle... Raz tylko moja niania żywiła całą rodzinę z mojej lodówki, wypijała alkohol z barku i zużywała kosmetyki (ładnie jej było w moich cieniach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 21.05.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 a jak wyglada jatoba olejowana i lakierowna? duza jest roznica? Jednym zdaniem: obydwie będą brązowo-czerwono-pomarańczowe, ale jatoba olejowana ma żywe kolory (dla mnie ładniejsza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xvx 21.05.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 a jakim lakierem najlepiej potraktowac jatobe aby byla brazowa? wodnym? (hurra udalo mi sie znalezc parkiecieciarza ktory nie dostal goraczki jak uslyszal o drewnie egzotycznym hehe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 21.05.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 a jakim lakierem najlepiej potraktowac jatobe aby byla brazowa? wodnym? (hurra udalo mi sie znalezc parkiecieciarza ktory nie dostal goraczki jak uslyszal o drewnie egzotycznym hehe) Po lakierze wodnym będzie raczej bordowo-brązowo-beżowa. Po lakierze chemicznym (odcień beżowo-brązowy w stanie płynnym) uzyskamy najbardziej brązowy odcień jatoby. Po lakierze żywiczno-olejnym (bez podkładu) podłoga będzie miała żywe barwy jak po oleju (mix brązów-czerwieni-pomarańczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xvx 21.05.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 a czy podklad jest konieczny?i co on 'daje'? a ktory lakier jest najbardziej trwaly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 21.05.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Czy podkład jest potrzebny? Pod lakier wodny na egzotyki: niezbędny. Pod lakier chemiczny na egzotyki: nieliczne lakiery można położyć na surowe drewno. Pod lakier żywiczno-olejny na egzotyki: nie, ale możemy użyć aby uzyskać inne wybarwienie podłogi. Co daje podkład? - zachowuje naturalną kolorystykę. - zapobiega zbytniemu ciemnieniu. - polepsza przyczepność lakieru właściwego. Który lakier jest najbardziej trwały? Na co skarbeńku??? No chodzenie, szuranie czy zrzucanie talerzy ze stołu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xvx 21.05.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 na chodzenie, szuranie, zabawy 3 letniego chlopca i gosci nastoletnich corek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 21.05.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 na chodzenie, szuranie, zabawy 3 letniego chlopca i gosci nastoletnich corek To jedynym lekarstwem na Twoje potrzeby jest:... ...olejowanie. Żaden lakier tego nie wytrzyma... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.05.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 a jakim lakierem najlepiej potraktowac jatobe aby byla brazowa? wodnym? (hurra udalo mi sie znalezc parkiecieciarza ktory nie dostal goraczki jak uslyszal o drewnie egzotycznym hehe) Po lakierze wodnym będzie raczej bordowo-brązowo-beżowa. Po lakierze chemicznym (odcień beżowo-brązowy w stanie płynnym) uzyskamy najbardziej brązowy odcień jatoby. Po lakierze żywiczno-olejnym (bez podkładu) podłoga będzie miała żywe barwy jak po oleju (mix brązów-czerwieni-pomarańczy). boorg - posułeś mi światopogląd. Teraz do podłóg muszę wziąć faceta, który wie, że pomarańcza to nie tylko owoc ale również kolor... a myślałam, że takich nie ma świecie... Mężczyzna romawiający o beżach...no nie.... :):):):) I gdzie ja takiego znajdę do mojego Merbau w salonie olejowanego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xvx 21.05.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 ooo to teraz mnie zastrzeliles... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xvx 21.05.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 albo dzieciaki zostawie w starym mieszkaniu hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.d 22.05.2006 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 dyskusja sie po weekendzie rozwinęła:)a co do siarki w merbau - ja po porostu widziąłm taki zażółcony marbau - na Bartyckiej - a jak ktos wstawi moje zdjęcie (tzn,mojego merbau z żołtymi wykwitami) to pokażę - więc nie wymyśliłam sobie tego.Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 22.05.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 ooo to teraz mnie zastrzeliles... Wracam do lakieru... . Mogę polecić 2 i wytrzymają - ale pod pewnymi warunkami. Po pierwsze PRIMO. 1. Karencja od zakończenia lakierowania do użytkowania (np. meblowanie albo inne prace budowlane) minimum 14 dni. 2. Położymy 3 warstwy lakieru poliuretanowego (około 250-300 g/m2). Po drugie PRIMO. Oto lakiery (obydwa chemiczne dwuskładnikowe poliuretany): 1. UNO firmy Berger-Siedle (podkład FkGelb lub Egzotengrund). 2. Quick firmy Deva (lakier podkładowy Nitrofond). Ważne. Są one bardzo trudne do położenia, ale efekt końcowy jest suuuper. Obydwa lakiery nie mają własnego zabarwienia, dlatego kolorystyka podłogi jest bardzo naturalna (prawie jak po lakierze wodnym). Sposób nakładania - jak będziesz potrzebować to pomogę... . P.S. Dzieci możesz zabrać ze sobą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imka 22.05.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Na forum juz panikuja , ze im merbau sie zacznie utleniac i zolknac. ... Trzeba miec niezwyklego pecha zeby trafic na taki przypadek gdzie drewno roslo w warunkach , ktore sprzyjaja pojawieniu sie tego zjawiska w sposob tak widoczny i spontaniczny. Czy to znaczy, że mamy takiego niezwykłego pecha? Na parkiecie merbau, który kupiliśmy w DLH, to zjawisko pojawiło się w sposób niewątpliwie widoczny, jak również spontaniczny http://imkaa.photosite.com/~photos/tn/1347720_1024.ts1148307276461.jpg Czy to jest rzeczywiście wada drewna, czy tylko kwestia gustu? Bo zupełnie mi to nie przeszkadza, a nawet przyznam, że podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xvx 22.05.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 hehe dzieki wiedzialam ze moge na Ciebie liczyc a to po kazdej warstwie lakieru tzreba czekac 14 dni? bo chyba 3 warstw to sie jednoczesnie nie kladzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xvx 22.05.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 a te lakiery sa matowe czy z polyskiem?i czy bardzo smierdzi po lakierowaniu nimi (zeby mi sie potem dzieciaki nie potruly)? chociaz jak to ma stac 14 dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 22.05.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 dla xvx: Obydwa lakiery są śmierdzące (toż to chemia) ale jako, że to "lakiery-wizytówki" producentów, to śmierdzi właśnie tylko przy wysychaniu i utwardzaniu. 14 dni jest maksymalnym czasem utwardzania. Dlatego po tym terminie, to kwestia przewietrzenia "chałupy" i smrodu nie będzie. 1 warstwę lakieru kładziemy jednego dnia = 3 dni lakierowania (chyba, że masz sprawnego parkieciarza wtedy 2 dni: pierwszego dnia: 1 warstwa, drugiego dnia: 2 i 3 warstwa). Lakiery są z połyskiem lub matowe. dla Imka: Teraz prawie nic nie widać - dopiero na wykończonej podłodze zobaczysz prawdziwe kropeczki... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xvx 22.05.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 jeszcze raz wielkie dzieki boorg hehe dzielnie wytrzymales to moje trucie - zloty medal jest twoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imka 22.05.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Teraz prawie nic nie widać - dopiero na wykończonej podłodze zobaczysz prawdziwe kropeczki... . Hmm, ale dalej nie wiem, czy to jest wada drewna, czy to obniża w jakiś sposób jakość parkietu, czy coś może dziać się z tymi kropeczkami? Np. pewnego dnia kropeczki się utlenią i zostaną dziureczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts