Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lakierowane merbau

malgosimi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moze trafil ci sie uczciwy 'egzemplarz', bo panie do sprzatnia moich znajomych 'wziely' sobie bardzo czesto dodatkowe premie np. w postaci samochodu, sprzetu RTV...ja rodzinka spala lub byla na wakacjach...

ALe czad !!!!!!!!!!! To chyba Rosjanki !!!!!!!!!!! Fakt, że moją znam od 1991 roku i się przyjaźnimy po prostu... I mam tę pewność ...

Nieźle...

Raz tylko moja niania żywiła całą rodzinę z mojej lodówki, wypijała alkohol z barku i zużywała kosmetyki (ładnie jej było w moich cieniach :))

a jakim lakierem najlepiej potraktowac jatobe aby byla brazowa? wodnym? (hurra udalo mi sie znalezc parkiecieciarza ktory nie dostal goraczki jak uslyszal o drewnie egzotycznym hehe)

Po lakierze wodnym będzie raczej bordowo-brązowo-beżowa.

Po lakierze chemicznym (odcień beżowo-brązowy w stanie płynnym) uzyskamy najbardziej brązowy odcień jatoby.

Po lakierze żywiczno-olejnym (bez podkładu) podłoga będzie miała żywe barwy jak po oleju (mix brązów-czerwieni-pomarańczy). :roll:

Czy podkład jest potrzebny?

Pod lakier wodny na egzotyki: niezbędny.

Pod lakier chemiczny na egzotyki: nieliczne lakiery można położyć na surowe drewno.

Pod lakier żywiczno-olejny na egzotyki: nie, ale możemy użyć aby uzyskać inne wybarwienie podłogi.

Co daje podkład?

- zachowuje naturalną kolorystykę.

- zapobiega zbytniemu ciemnieniu.

- polepsza przyczepność lakieru właściwego.

Który lakier jest najbardziej trwały?

Na co skarbeńku??? :o

No chodzenie, szuranie czy zrzucanie talerzy ze stołu??? :wink:

a jakim lakierem najlepiej potraktowac jatobe aby byla brazowa? wodnym? (hurra udalo mi sie znalezc parkiecieciarza ktory nie dostal goraczki jak uslyszal o drewnie egzotycznym hehe)

Po lakierze wodnym będzie raczej bordowo-brązowo-beżowa.

Po lakierze chemicznym (odcień beżowo-brązowy w stanie płynnym) uzyskamy najbardziej brązowy odcień jatoby.

Po lakierze żywiczno-olejnym (bez podkładu) podłoga będzie miała żywe barwy jak po oleju (mix brązów-czerwieni-pomarańczy). :roll:

boorg - posułeś mi światopogląd. Teraz do podłóg muszę wziąć faceta, który wie, że pomarańcza to nie tylko owoc ale również kolor... a myślałam, że takich nie ma świecie...

Mężczyzna romawiający o beżach...no nie....

:):):):):):):):):)

I gdzie ja takiego znajdę do mojego Merbau w salonie olejowanego ... 8)

dyskusja sie po weekendzie rozwinęła:)

a co do siarki w merbau - ja po porostu widziąłm taki zażółcony marbau - na Bartyckiej - a jak ktos wstawi moje zdjęcie (tzn,mojego merbau z żołtymi wykwitami) to pokażę - więc nie wymyśliłam sobie tego.

Ania

ooo to teraz mnie zastrzeliles... :cry:

Wracam do lakieru... .

Mogę polecić 2 i wytrzymają - ale pod pewnymi warunkami. :wink:

Po pierwsze PRIMO.

1. Karencja od zakończenia lakierowania do użytkowania (np. meblowanie albo inne prace budowlane) minimum 14 dni.

2. Położymy 3 warstwy lakieru poliuretanowego (około 250-300 g/m2).

Po drugie PRIMO.

Oto lakiery (obydwa chemiczne dwuskładnikowe poliuretany):

1. UNO firmy Berger-Siedle (podkład FkGelb lub Egzotengrund).

2. Quick firmy Deva (lakier podkładowy Nitrofond).

Ważne.

Są one bardzo trudne do położenia, ale efekt końcowy jest suuuper. Obydwa lakiery nie mają własnego zabarwienia, dlatego kolorystyka podłogi jest bardzo naturalna (prawie jak po lakierze wodnym).

Sposób nakładania - jak będziesz potrzebować to pomogę... . :D

P.S.

Dzieci możesz zabrać ze sobą!!! :wink: :lol:

Na forum juz panikuja , ze im merbau sie zacznie utleniac i zolknac.

...

Trzeba miec niezwyklego pecha zeby trafic na taki przypadek gdzie drewno roslo w warunkach , ktore sprzyjaja pojawieniu sie tego zjawiska w sposob tak widoczny i spontaniczny.

Czy to znaczy, że mamy takiego niezwykłego pecha? :roll:

Na parkiecie merbau, który kupiliśmy w DLH, to zjawisko :wink: pojawiło się w sposób niewątpliwie widoczny, jak również spontaniczny :lol:

http://imkaa.photosite.com/~photos/tn/1347720_1024.ts1148307276461.jpg

Czy to jest rzeczywiście wada drewna, czy tylko kwestia gustu? Bo zupełnie mi to nie przeszkadza, a nawet przyznam, że podoba mi się :roll: :oops: :wink:

dla xvx:

Obydwa lakiery są śmierdzące (toż to chemia) ale jako, że to "lakiery-wizytówki" producentów, to śmierdzi właśnie tylko przy wysychaniu i utwardzaniu.

14 dni jest maksymalnym czasem utwardzania.

Dlatego po tym terminie, to kwestia przewietrzenia "chałupy" i smrodu nie będzie. :wink:

1 warstwę lakieru kładziemy jednego dnia = 3 dni lakierowania

(chyba, że masz sprawnego parkieciarza wtedy 2 dni: pierwszego dnia: 1 warstwa, drugiego dnia: 2 i 3 warstwa). :roll:

Lakiery są z połyskiem lub matowe.

dla Imka:

Teraz prawie nic nie widać - dopiero na wykończonej podłodze zobaczysz prawdziwe kropeczki... . :wink:

Teraz prawie nic nie widać - dopiero na wykończonej podłodze zobaczysz prawdziwe kropeczki... . :wink:

Hmm, ale dalej nie wiem, czy to jest wada drewna, czy to obniża w jakiś sposób jakość parkietu, czy coś może dziać się z tymi kropeczkami? :roll:

Np. pewnego dnia kropeczki się utlenią i zostaną dziureczki... :wink: :D