Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lakierowane merbau

malgosimi

Recommended Posts

czy pod lakierem wodnym merbau zmienia swoj odcien na czerwony?wiem ze gdybym olejowala podloge to moglaby sie ona jedynie przyciemnic, ale biorac pod uwage pespektywe olejownia raz na pol roku to wolalabym ja jednak polakierowac i miec spokoj na dluzszy czas...

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lekko mnie przeraża ta dyskusja. Położyłam sobie parkiet przemysłowy merbau, zaolejowali mi go i wygląda cudnie, ale chwilowo nikt po nim nie chodzi, bo jest w łazience niewykończonej i jeszcze jednym miejscu, na razie nieużywanym. Widziałam taki sam, ale lakierowany parkiet merbau w jednej knajpie i wygląda po prostu okropnie, no ale u nas przez 10 lat nie przejdzie po nim tyle osób, ile tam w ciągu miesiąca.

I wcale nie chcę, żeby wyglądało na spatynowane. Teraz jest śliczne i takie fajne w dotyku, aksamitne...

czy pod lakierem wodnym merbau zmienia swoj odcien na czerwony?wiem ze gdybym olejowala podloge to moglaby sie ona jedynie przyciemnic, ale biorac pod uwage pespektywe olejownia raz na pol roku to wolalabym ja jednak polakierowac i miec spokoj na dluzszy czas...

no mi wlaśnie mówili, że olejowane wpada w ten czerwony (który mi nie odpowiada, bo ogranicza mi kolorytyke innych mebli) , i proponowano lakier wodny

to było w Egzoparku i gdzieś jeszcze na Bartyckiej

a to super, bo czerwony tez nie pasuje (mam okna palisander i zaplanowana kuchnie brzozowa ), jedynym dopuszczalnym kolorem dla mojej podlogi jest brazowy

u mnie tak samo, plus długo byłam przekonana do oleju, bo to na forum muratora mainstream ;) Ale zapach pasty mi się źle kojarzy a na kolanach też nie lubię chodzić :lol:

i teraz sie zastanawiam nad lakierem, ale jak lakier, to już nie dab, a jakiś egzotyk, a najlepszy współczynnik cena/własciwości zdaje sie mieć merbau...

no mi wlaśnie mówili, że olejowane wpada w ten czerwony (który mi nie odpowiada, bo ogranicza mi kolorytyke innych mebli) , i proponowano lakier wodny

to było w Egzoparku i gdzieś jeszcze na Bartyckiej

Olejowane mocno wpada w czerwony.

Mam w jednym miejscu prawie obok siebie merbau i jesion olejowane oraz lakierowany buk (schody). Nie gryzą się (mój mąż był przerażony tą mnogością gatunków).

i teraz sie zastanawiam nad lakierem, ale jak lakier, to już nie dab, a jakiś egzotyk, a najlepszy współczynnik cena/własciwości zdaje sie mieć merbau...

dluzej sie bedziesz zastanawiac, to ze wspolczynnika cena/wlasciwosci wyjdzie Ci panel laminowany

:lol: :lol:

Mnie jest ryba.

Merbau jest piękny. I to olejowany jest piękny.

Lakierowanie tak ciemnego drewna grozi tym, że widać każdą rysę.

Jak mi spadnie wiertarka to sobie zaolejuję i już. A widzę po mojej podłodze w domu, że 6 lat dla lakieru to już chwacit - kilka "wypadków" i trzeba by to wszystko zerwać i zrobić od nowa. To ja już wolę sobie nowy domek postawić niż robić remont w tej kostce rubika :):)

a ja nie chce olejowac podlogi bo wiem ze nie bedzie mi sie chcialo na kolanach jej co pol roku pastowac, wylakieruje sobie i bede miec spokoj...tylko musze sobie takie drewienko wyszukac zeby po lakierze nie wyszly mi jakies 'kwiatki' nieprzewidziane...

A nie boisz się, że po 2 latach będziesz znosić ślady szpilek koleżanki ?

P.S. U mnie olejwać będzie pani, która będzie sprzątać - czego i Tobie życzę :):)