Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do ogrodników - Czy można przycinać topolę ???

Recommended Posts

Witam

pytanie jak w temacie, mam młodą topolę wielkości 2,2 m (właściwie kilkanaście takich drzewek), srednica pieńka jakieś kilka cm. Chciałbym przyciąć topolę od góry aby nie rosła w górę a zaczęła rozrastać się na boki. Z tego co wiem topola to całkiem spore drzewo. Mam trochę tych drzewek na działce a niektóre ładnie się komponują w całość pod warunkiem, że nie będą bardzo wysokie. Jak przyciąć takie drzewko i czy w ogóle nadaje się to coś do cięcia?

Przyciąć można,ale- po co. Moim zdaniem najlepiej przy ziemi i sukcesywnie sadzić coś sensowniejszego. Rośnie toto na tyle szybko, że nie utrzymasz w rozsądnych wymiarach, a za parę lat będzie kłopot.

Ps. już ten temat przerabialiśmy :D

Szukałem na forum ale nie znalazłem nic o możliwości i skutkach przycinania topoli, dlatego zadałem to pytanie. Jezeli chodzi o szybkość przyrostu to jest to zaleta jak chce się mieć szybko większe drzewka. No i nadal nie wiem czy można to przycinać i jak to drzewo zachowa się po czymś takim.

Witaj

Widziałam jak takie b. wysokie topole /na moje oko ok.20 m- a może i więcej bo na wysokość to mam "krzywą" miarę w oku / obcinali u nas około 4 lat temu w Zakładzie Rolnym . Topole rosły wzdłuż ogrodzenia. Przycieli je na wysokość ok. 2-2,5 m - średnica pnia była plus minus 40 cm. Niedługo po przycięciu wokół pnia zaczęły wybijać młode gałązki. W chwili obecnej przyrosty mają 2-3 m i niemal całkowicie przysłoniły miejsce przycięcia.Nie wygląda to najgorzej ale w odniesieniu do trego rodzaju obiektu. Nie wiem jak by się to prezentowało przy siedlisku. W każdym razie jeśli chodzi o zdrowotność i siłę regeneracji topól po tym przycięciu to jest znakomita. Jeśli chcesz to mogę zrobić i wkleić zdjęcie ale dopiero w okolicach soboty

Pozdrawiam