Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Diesel i oleje roślinne

RYDZU

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ogladalem program w TV , gdzie pokazli vw jetta z silnikiem diesla jezdzacy na oleju roslinnym . On mial zamontowany dodatkowy zbiornik na ten olej + grzalka . Tlumaczyli ze olej roslinny po podgrzaniu ma konsystencje porownywalna z napedowym . Na oleju roslinnym jezdzili od kilku lat .

Tez o tym słyszałam.

Ale podobno jest jeden defekt - nie można wyłączyć silnika na opcji - olej, trzeba przełączyć na opcję - ropa :lol: i dopiero wyłączyć :lol:

Grzałka niestety konieczna - temp zapłonu rzepakowego wyższa niż zwykłego, napędowego.

Ale ja mam Clio 1,9D z podgarzenim paliwa więc...chyba spróbuję. Coć smerfy mogą sie dop...o podatek (jakis czas temu Weiss w Zetce sie tym zajmował). :(

Tez o tym słyszałam.

Ale podobno jest jeden defekt - nie można wyłączyć silnika na opcji - olej, trzeba przełączyć na opcję - ropa :lol: i dopiero wyłączyć :lol:

Zgadza sie . Oni uruchmiali samochod na oleju napedowym , wlaczali grzalke i jak olej roslinny osiagnal temperature ( nie pamietam dokladnie jaka ) to przelaczali . Olej zbierali jako przepracowany z barow , restauracji i innych Burger King'ow . I to byla najgorsza robota , bo trzeba bylo go zlewac przez sitko . Ono zapychalo sie oczywiscie i bylo to dosc obrzydliwe . Ale byl za darmo ! Jetta nie miala zadnych przerobek w silniku czy ukladzie zasilania . Dodatkowy zbiornik montowali w bagazniku .

Caly problem zasilania diesla olejem roslinnym , sprowadza sie do jego ciaglego podgrzewania . Nie jest to skomplikowane . Wystarczy grzalka w zbiorniku i termostat . Zimny olej roslinny jest zbyt gesty . Wystarczy wlozyc butelke do lodowki , by sie o tym przekonac . W dieslu trzeba ten olej przepchac przez filtry , pompe wtryskowa i wtryskiwacze . Zimny olej nie da rady .

Grzałka niestety konieczna - temp zapłonu rzepakowego wyższa niż zwykłego, napędowego.(

Tu nie chodzi o temperature zaplonu . W dieslu zaplon nastepuje pod wplywem wysokiego cisnienia i temperatury . Te pare stopni roznicy w temperaturze zaplonu oleju roslinnego , nie stanowi problemu .

Mozna dolac olej roslinny do oleju napedowego i nic sie nie stanie . Latem oczywiscie . Jak zalejesz jednak pusty zbiornik wylacznie olejem roslinnym i nie bedzie to latem , to silnika nie uruchomisz .

Grzałka niestety konieczna - temp zapłonu rzepakowego wyższa niż zwykłego, napędowego.

Ale ja mam Clio 1,9D z podgarzenim paliwa więc...chyba spróbuję. Coć smerfy mogą sie dop...o podatek (jakis czas temu Weiss w Zetce sie tym zajmował). :(

to tylko zapobiega wytracaniu sie parafiny w zimie , nijak to sie ma do grzania :wink: takiego dosłownego

Ja u siebie od 3 tygodni eksperymentuję :oops: . Na poczatek było 30% rzepaku.

Smierdziało frytkami i miałem wrażenie że auto idzie lepiej niż na czystym ON.

Potem była proporcja 30:70 na korzyść rzepaku - także nie zauważyłem różnicy na niekorzyść w uruchamianiu

pracy silnika czy osiągach. Obecnie mam zalane 100% ale tym razem sojowego (bo promocja była ;) )

i rano muszę zakręcić jakieś 3-5 sek zanim silnik zaskoczy. Potem już cały dzien bez problemu.

Pewnie sojowy ma trochę więcej wody w sobie. Dlatego jest leprzy olej przepracowany bo jest

wygrzany i większość wody z niego odparowała.

W przyszłym tygodniu mam obiecany olej rzepakowy prosto z tłoczni (od rolnika) po 1.2 pln/litr.

Cena super ale mankamentem jest to że muszę kupić jednorazowo 500 litrów :o

Obiekt testów - stare poczciwe W123 "beczka" 2.4TD. Układ zasilania całkowicie bez przeróbek.

Na chłodniejsze czasy trzeba by jednak dołorzyć grzałkę w baku, izolowane przewody paliwowe,

podgrzewacz pompy wtryskowej i przewodów idących od niej do wtryskiwaczy.

jak jest taka temp. to mozna lac i jezdzic

nie trzeba zadnej grzałki

a skąd seluś o tym wiesz? :lol:

ponieważ jechałem na tym w drodze powrotnej z Bieszczad :wink:

jedno mnie ciekawi -czemu dopiero teraz ludziska na to wpadli ??

e ludziska juz wpadli na inne pomysly jak np. free energy - słyszeliście o tym?

jazda samochedem byłaby darmowa, prąd w domach darmowy - free energy wg naukowcow zbiera sie wszedzie , wokol nas i latwo ja wykorzystac w zyciu codziennym. Naukowcy zapalili juz tak zarowke - to przeciez duzo.

W przyszlosci będziemy mieli skrzyneczke w domu, ktora będzie zbierala energie z otoczenia i prad bedziemy mieli za darmo :p

jednak co z tego ze juz wymyslili, nikt sie tym nie interesi bo po co - elektrownie by upadly, stacje paliw bylyby nie potrzebne :lol: a oni tyle kasy zarabiaja :lol: