Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TANIA pracownia DOM DLA CIEBIE

Recommended Posts

Myślę, że ważną rzeczą są w tym wypadku strony świata, jak będzie stał dom na działce, bo być może trzeba by pozmieniać układ okien. Kuchnia jest mała, potrzebne jest miejsce na spiżarnię. Jeżeli będzie ogrzewanie gazowe, można wykorzystać kotłownię, ale pieć węglowy na przykład wyklucza taką możliwość. Gdzie pralka? Według mnie najlepiej tam, gdzie się wszyscy rozbierają, myją i śpią, czyli u góry, żeby nie biegać po schodach ze stertą ciuchów, pościeli itp. Ale łazienka u góry nie jest zbyt duża. Może warto by ją powiększyć.Garaż- co z przestrzenią nad nim, bo jeżeli ma być niewykorzystana, to strata pieniędzy na taki dach.

Przepraszam, że wytykam tylko ewentualne wady, ale chyba o to chodzi, żeby dostrzec niedogodności, bo zalety sami widzicie :wink:

Wjazd ma być od strony wschodniej, układ okien w salonie uległby zmianie, wyjście na taras od strony południowej. Co do łazienki mam podobne watpliwości, ogrzewanie ma być gazowe. Odnośnie zagospodarowania przestrzeni nad garażem to zapytałem o to Autorkę projektu i taką otrzymalem odpowiedź:"W naszym oryginalnym projekcie, przestrzen nad garazem to strych dostepny poprzez wylaz stropowy ze skladanymi schodami".

Od dłuższego czasu szukam projektu o takim zorientowaniu w stosunku stron świata i o szerokości domu max 8 m, jednak jeszcze nie znalazlem tego jedynego, a ten bardzo mnie zaciekawił.