Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong, beton komórkowy, POROTHERM...??????

Recommended Posts

CZeść Wszytkim. Staram się śledzić uważnie forum muratora, ale nigdzie nie zauwazyłem wymiany doświdczeń na temat efektywności jakościowej i kosztowej budowy domu w różnych technologiach. Chociaż jestem zwolennikiem technologii szkieletowych, zmuszony jestem wystawić dom w technologii "tradycyjnej" czyli ściny murowane. Czy możeci mi podpowiedzieć z waszego doświadczenia jaka wersja jest najbardziej efektywna. Porotherm, Ytong czy polscy producenci betonu komórkowego, a może cegła MAX i styropian. Moim zamierzeniem jest beton komórkowy 36 lub 38 cm bez dodatkowego docieplania. Wprawdzie nie mam jeszcze swojego wymarzonego domku ale jestem już blisko i chciałbym dowiedzieć się co wybrać. A Wy już to wszystko przeszliście.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja wybrałem projekt D12b i koszt Ytonga z nadprożami i U kształtkami ( daje się je tam gdzie jest duży otwór w ścianie np. drzwi do garażu, wyjście z salonu + okna na taras )oraz elementami docieplenia wieńca. Grubość ścian 36,5 , garaż 24.

Koszt wszystkiego 30.000 zł brutto + gratis piła, packi -2 szt, kielnie - 3 szt., młotki gumowe - 2 szt., narzędie do robienia bruzd w ścianie.

A ja zbudowałem w 2001 roku (stan surowy) z POROTHERMU WIENERBERGA (czy jak się on zwie).

Grubość 38 P+W - K=0,35 (na ciepłej zaprawie)

Na materiał wydałem (wraz z scianami wewnętrznym) 15.000,00 (była promocja -20%) Polecam - jak zastosuje dobry tynk zewnętrzny oraz wewnętrzny gipsowy (płyty GK) to zejdę do około 0,3 i będzie w sam raz)

mój projekt: http://www.domino.alpha.pl/typowe/18.html

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: mirzaw dnia 2002-02-04 19:52 ]

Przejrzyj archiwalne strony forum - jak parę miesięcy temu zadałem podobne pytanie to bylo trochę nowych odpowiedzi ale też szperałem w dawnych - sporo to dało.

Ostatecznie zdecydowałem się na zmianę technologi z bloczków bet. komórkowego na poroterm. Też byla promocja i wcale drożej mnie nie wyjdzie.

Pozdrawiam

BoG

O szkodliwości też już było. Te uwagi dotyczą tzw "szarego betonu" czyli tańszych bloczków, do których dodaje się lotne popioły. Winny one mieć certyfikat dopuszczenia do obrotu, gdzie m.in. określono, czy nie przekroczyły dopuszczalnych norm radioaktywności. Hebel i Ytong to tzw "biały beton" w którym nie używa się popiołów tylko piasku.

Popioły dodawane są także do produkcji ceramiki - to musisz dokładnie sprawdzić u konkrentnego producenta.

Ja też zastanawiałem się przed rozpoczęciem budowy nad betonem komórkowym polskim, Ytongiem, Hablem czy ceramiką z Wineberga i Jopka. Najlepeij zrób sobie tabelkę w Excelu i policz:

Powierzchnia wszystkich ścian, koszt metra kw. ściany, koszt zaprawy (zalecanej przez producenta), koszt transportu (bardzo ważne - Polscy pro. betonu komórkowego nie mają szerokiej sieci dystrybutorów), koszt tynkowania (czasem trzeba mieć lepszych wykonawców) oraz koszty narzędzi (czasem specjalnych) Popytaj też o rabaty - na Poortherm dostałem 20% więc się on okazał tańszy nawet od betonu komórkowego z Prefabetu Łagisza (taki szary na popiołach - teoretycznie najgorszy i najtańszy)

Pozdrawiam

MirZaw

A ile to jest upustu od cen katalogowych i na jaki materiał - wiem że nowy cennik jest niższy od poprzedniego o jakieś 10%.

Ja miałem upust jak wspomniałem 20% od cen z poprzedniego cennika + bezpłatny transport, rozładunek + możliwość zwrotu niewykożystanego materiału na koniec budowy. Dodatkowo pytaj możliwości odbierania towaru w partiach - część (parter) na początek itd..

Pozdrawiam - ja jak wpomniałem kupowałem w Hurtowni Builder (mają dość dużą sieć na śląsku i okolocach) - polecam

MirZaw

Ja też pytałem w Builder myślę że są bardzo sensowni, w tej cenie jest dowóz partiam gratis i rozładunek, w przypadku Ytonga istnieje możliwość negocjowania dodatkowej ilości zaprawy gratis. Myślę że jest to ok 10% upustu, tak wynika z moich obliczeń. Planuje się wystawić w okolicach Tych a hurtowania jest na drodze z Mikolowa do Tych to niedaleko, z resztą wiesz bo pewnie jeździsz w te strony.

Witam

Ja również stoję przed wyborem materiału na ściany. Zastanawiam się nad Ytongiem (Builder dał 10% upustu) lub Żelisławicami (nie chcą dać upustu ale i tak jest taniej).

Z zebranych informacji wynika, że Żelisławice niczym (oprócz wymiarów i ceny) nie różnią się od Ytonga.

A możesz zdradzić ceną za bloczek 36,5 lub podobny Builder dał mi cenę brutto 95 zł/m2. Bez pokazywania projektu więc myślę że możesz jeszcze trochę powalczyć. Aktualnie też szukam alternatywy dla Ytonga zastanawiam się na polskim betonem komórkowym wiesz szarym, no ale inni uczestnicy jakoś bez przekonania podchodzą do tej sprawy. Ciągle nie wiadomo czy uzywane gazy technologiczne i domieszki pyłu alumieniowego są na prawdę zdrowe w użytkowaniu czy nie. Czytałem trochę na ten temat, generalnie producenci posiadają certyfiakty, no ale wiesz jak to jest jak ktoś zasieje choćby jedno źarnko niepewności????

Czekam na WASZE opinie na ten temat.