Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong, beton komórkowy, POROTHERM...??????

Recommended Posts

QWitajcie dawno nie postowałem - awaria kompa.

Jeśli chodzi o silikaty - osobiście jak już wspominałem budowałem z POROTHERMU - to taki znajomy też budował - ale z silikatów i będzie teraz ocieplał metodą mokrą wełną mineralną. Wydaje się że jest to najtańsze (jeśli już chcecie ocieplać)

Jeśli chodzi o HEB-y to w swoim projekcie miałem jednego - ważył 600kg (5 m dł HEB24) to musiałem - zgodnie z projektem wykonać słupy po dwóch stronach z cegły ale po przeliczeniu konstruktor zaakceptowałe takie rozwiązanie - szybkie i tanie:

Silikaty wentylacyjne 25*25cm 2 obok siebie a w środku zbrojenie + beton - POLECAM. Jak postawiłem na to HEBA to nawt drobinka nie odprysła. Ponadto polecam jak już będziecie mieć tego HEBA na budowie skożystać z UDS-a jak przywiezie palety - trzeba tylko przygotować dobry łańcuch lub pasy i za 20 zł macie go na górze. Mi się tak udało zrobić - zresztą kierowca z UDS-em też z Buildera. Jak dostałem dachówki to też najpierw (zanim kładłem więźbę) wrzuciłem palety na podasze i już nie musiałem ich nosić z ziemi na dach.

Pozdrawiam

MirZaw

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bloczki "gofabetu" to odmiana 600. Jest "twardsza" niż 400 ale mniej ciepła dlatego zdecydowałem sie ją trochę docieplić. Lekkie ponadnormatywne docieplenie doradził mi też sprzedawca ogrzewania elektrycznego. Współczynnik K dla tych bloczków to 0,34. Przepraszam za małe wprowadzenie w błąd. Bloczki kosztują z transportem 10zł. /szt. Na metr kw. potrzeba 7, dlatego napisałem, że koszt metra kw. ściany 70 zł. Do tego trzeba doliczyć cenę kleju. Jakość przyzwoita. Myślę, że nie ma co przepłacać w Ytongu lub Heblu.

Ja tez zaczynam budowa. Polecono mi beton z Zelislawic. Pojechalem, zobaczylem. Bloczki 36.5cm, k=0.3 Jakosc betonu wydaje mi sie byc o.k. O rabat mozna sie starac. Co do semej technologii to mam zamiar tego nie docieplac. Kierownik budowy uwaza ze to wystarczy. Moze jest drozszy od ceramiki, ale szybko sie z tego buduje - szukajcie ekipy ktora ma do tego odpowiednie narzedzia. Maja tez nadproza. W 90% jestem zdecydowany - ale jest jeszcze 10%?

Skąd macie nowy cennik YTONGA? Ja dzwoniłam do nich dziś i uzyskałam wiadomość, że cennik z 01.02.2001 jest obowiązującym cennikiem prawdopodobnie aż do maja 2002?

Czy ta hurtowania BUILDER ma swoje oddziały koło Warszawy? A może polecicie jakąś hurtownie pod W-wą, która ma korzystne warunki sprzedaży Ytonga??

Pozdr.

Buleczka_77 - Mirzaw pisał o nowym cenniku Porothermu. A tak na marginesie, to hurtownicy dostają nowe cenniki z wyprzedzeniem i można się z nimi dogadać, że Cię ostrzegą przed ewentualną podwyżką. Jak Ty dzwonisz do producenta, to może Ci nie udzielą takich informacji. Teraz ze względu na zastój w budownictwie nie spodziewam się szybkich podwyżek.

On 2002-02-12 08:15, buleczka_77 wrote:

Skąd macie nowy cennik YTONGA? Ja dzwoniłam do nich dziś i uzyskałam wiadomość, że cennik z 01.02.2001 jest obowiązującym cennikiem prawdopodobnie aż do maja 2002?

Dołączam się do pytania buleczki_77. Rafaelo: gdzie dostałeś cenę 90 PLN/ m2 za Ytonga 36,5 cm ? Namiary na Bulidera znalazłem w sieci, ale to są tylko telefony komórkowe - nawet nie można się nagrać, bo stale są wyłączone.

Czy mówimy o Ytongu 36,5 cm P+W, odmiany 600 ? W sąsiednim Krakowie najtańszego Ytonga udało mi się wynegocjować po 100 zł/m2 . Hurtownicy mówią, że niższej ceny nie można wynegcjować , bo schodzą już z marżą do "0".

Hej wszystkim. Telefony do Buildera są podane powyzej więc się nie będę powtarzał. Ja tez myslałem na początku o Ytongu ale polskie betony białe są również OK. Wiele dobrego słyszałem o betonie z Żlelisławic. Zamierzam tam pojechać i to sprawdzić. Czyli generalnie uważacie że jednak szybciej i taniej jest wystawić scianę jednowarstwową bez docieplenia. Mnie się też tak wydaje. Ekipa murarzy chyba bierze wtedy mniej jak nie muszą docieplać?

Zdradzę wam tajemnicę jak można uzyskać cenę Ytonga na poziomie 90zł/m2.:smile: Sam to wypraktykowałem.

Robi się to tak: negocjuje się upusty z różnymi hurtowniami wybierając najlepszą ofertę - z reguły najlepsza oferta to ok. 100-105zł/m2 ściany z bloczków 36,5P+W (400). Następnie robi się zamówienie i czeka na dostawę. Zaraz po przywiezieniu dostawy ogląda się dokładnie palety licząc orientacyjnie uszkodzone bloczki (nie ma dostaw bez uszkodzeń). Składa się reklamację w hurtowni a oni przesyłają to do Ytonga. Przedstawiciel Ytonga przyjeżdza, ogląda palety, pisze protokół i proponuje np. 1 albo 2 palety bezpłatnie jako reklamcja. Można przyjąć, że na 1 transport 22-24 palet przypadać będzie przynajmniej 1 paleta reklamacyjna. Oznacza to ok. 4-5% dalszego upustu od ceny przy każdej palecie reklamacyjnej. Otrzymanie 2 palet reklamacyjnych przy jednym transporcie oznacza zejście z ceną do poziomu ok. 90zł/m2. Nie trzeba mówić, że uszkodzone bloczki w paletach można wykorzystać wtedy, gdy zachodzi konieczność przycinania czy uzupełniania ścian - tak że nic się nie zmarnuje. Teraz rozumiecie ? :smile:

Przy okazji - wielkie brawa dla pracowników Ytonga ! Są bardzo rzeczowi, chętni do współpracy, uznawania reklamacji i naprawdę przyjemnie mi się z nimi pracowało. Za to sądzę warto dać nieco więcej pieniędzy za bloczki niż u "polskich" producentów.

No Kochani, mam ofertę Buildera przed nosem i co...

10% od Ytonga i 8% od Buildera razem 18%!!! I tak w moim przypadku cena za 36,5 wyniosła 89,74 zł (netto) ;o)))))))

Do tego mam zaprawe Ytonga 20 kg

Chyba sie zdecyduje. Sprawdze jeszcze parę ofert, ale czy ktoś jest w stanie zaproponować lepsze warunki???

Pozdr. Ytong-owców ( i nie tylko )

Wszyscy "Ślązacy" - dzięki za namiary na Buildera - okazały się bardzo pomocne w moich negocjacjach. Niech żyje internet, Forum Muratora i Wy - wszyscy forumowicze. Zaoszczędziłem dziś naprwadę sporo kasy - więcej niż moje miesięczne zarobki.

Pozdrawiam

jarek

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: jaro dnia 2002-02-18 15:21 ]