Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanał w garażu

Recommended Posts

Ja mam wymurowany kanał z bloczków betonowych - wydaje mi się to całkiem praktyczne gdyż robi się to szybko i bez szalowania a do tego ściany są równe. Szczelina pomiędzy bloczkami i wykopem jeszcze dodatkowo jest zalana betonem. Natomiast dno kanału nie zalewałem betonem tylko mam ubite mieszanką piasku z cementem, więc jest trochę przepuszczalne na wypadek np. wylanego oleju itp. Jak na razie żadna woda nie podchodzi a dodam że garaż jest w piwnicy więc sam kanał dość głęboko.

Ja mam wymurowany kanał z bloczków betonowych - wydaje mi się to całkiem praktyczne gdyż robi się to szybko i bez szalowania a do tego ściany są równe. Szczelina pomiędzy bloczkami i wykopem jeszcze dodatkowo jest zalana betonem. Natomiast dno kanału nie zalewałem betonem tylko mam ubite mieszanką piasku z cementem, więc jest trochę przepuszczalne na wypadek np. wylanego oleju itp. Jak na razie żadna woda nie podchodzi a dodam że garaż jest w piwnicy więc sam kanał dość głęboko.

Ściany kanału mam dokładnie tak samo wykonane jak Ty (z bloczków betonowych - takich samych jak na ścianach piwnicy). A czy masz u siebie wentylację kanału?

Witam,

Właśnie sam zadaję sobie pytanie - co z tym kanałem? Robić czy nie? Buduję domek bez piwnicy. Nie mam też typowego pomieszczenia gospodarczego, stąd wpadł mi do głowy wykonania kanału w garażu. Po co? Żeby wymienić sobie tuleję wahacza, sworzeń, filtr paliwa, wymienić olej i to by było prawie na tyle. Ale nie o to przede wszystkim chodzi. Gdzieś muszę trzymać 2 komplety opon zimowych/letnich, może w zimie kosiarkę i takie tam inne duperszwance, bo wiem, że garaż i tak będę miał solidnie zastawiony. Dalej - na zimę zawsze kupuję worek ziemniaków. W moim przypadku nie będę miał lepszego miejsca na przechowywanie. ItdItp...

Czy robić wentylację? Dla moich potrzeb - NIE! Niesczelności zbiornika z gazem są tak samo niebezpieczne jak nieszczelności zbiornika z paliwem, jak i przetrzymywana butla turystyczna z gazem, jak i butla w kuchenkach w kuchni, jak ktoś gotuje na P-B. Grzebać przy włączonym silniku nie będę.

Ściany z bloczków na 24. Jedynie boję się podchodzenia wody. Wykop wykonam ręcznie w piasku (mam nadzieję, że nie będzie się osuwał). Prawdopodobnie zrobię z folii 0,3mm wannę, w której wyleję beton na dno. Na nim chcę murować z bloczka ściany. Czy takie rozwiązanie jest dobre?

Pozdrawiam