mkmar 20.05.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Ja mam wymurowany kanał z bloczków betonowych - wydaje mi się to całkiem praktyczne gdyż robi się to szybko i bez szalowania a do tego ściany są równe. Szczelina pomiędzy bloczkami i wykopem jeszcze dodatkowo jest zalana betonem. Natomiast dno kanału nie zalewałem betonem tylko mam ubite mieszanką piasku z cementem, więc jest trochę przepuszczalne na wypadek np. wylanego oleju itp. Jak na razie żadna woda nie podchodzi a dodam że garaż jest w piwnicy więc sam kanał dość głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 21.05.2006 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Ja mam wymurowany kanał z bloczków betonowych - wydaje mi się to całkiem praktyczne gdyż robi się to szybko i bez szalowania a do tego ściany są równe. Szczelina pomiędzy bloczkami i wykopem jeszcze dodatkowo jest zalana betonem. Natomiast dno kanału nie zalewałem betonem tylko mam ubite mieszanką piasku z cementem, więc jest trochę przepuszczalne na wypadek np. wylanego oleju itp. Jak na razie żadna woda nie podchodzi a dodam że garaż jest w piwnicy więc sam kanał dość głęboko. Ściany kanału mam dokładnie tak samo wykonane jak Ty (z bloczków betonowych - takich samych jak na ścianach piwnicy). A czy masz u siebie wentylację kanału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmar 22.05.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Właśnie wentylacji nie mam a chyba przydałaby się, nawet nie wiem jak ją wykonać ze względu na głębokość. Ale ostatecznie tak też nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 28.05.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Ponawiam prośbę o radę do posiadaczy kanału w garażu: jak wykonać wentylację w kanale juz istniejącym i czy jest sens ją wykonywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 30.05.2006 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Witam,Właśnie sam zadaję sobie pytanie - co z tym kanałem? Robić czy nie? Buduję domek bez piwnicy. Nie mam też typowego pomieszczenia gospodarczego, stąd wpadł mi do głowy wykonania kanału w garażu. Po co? Żeby wymienić sobie tuleję wahacza, sworzeń, filtr paliwa, wymienić olej i to by było prawie na tyle. Ale nie o to przede wszystkim chodzi. Gdzieś muszę trzymać 2 komplety opon zimowych/letnich, może w zimie kosiarkę i takie tam inne duperszwance, bo wiem, że garaż i tak będę miał solidnie zastawiony. Dalej - na zimę zawsze kupuję worek ziemniaków. W moim przypadku nie będę miał lepszego miejsca na przechowywanie. ItdItp...Czy robić wentylację? Dla moich potrzeb - NIE! Niesczelności zbiornika z gazem są tak samo niebezpieczne jak nieszczelności zbiornika z paliwem, jak i przetrzymywana butla turystyczna z gazem, jak i butla w kuchenkach w kuchni, jak ktoś gotuje na P-B. Grzebać przy włączonym silniku nie będę.Ściany z bloczków na 24. Jedynie boję się podchodzenia wody. Wykop wykonam ręcznie w piasku (mam nadzieję, że nie będzie się osuwał). Prawdopodobnie zrobię z folii 0,3mm wannę, w której wyleję beton na dno. Na nim chcę murować z bloczka ściany. Czy takie rozwiązanie jest dobre?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts