grejdi 16.05.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witam. Otrzymam w spadku siedlisko - sporą działkę, na której jest budynek gospodarczy (budowany w latach 60) z dobudowaną kuchnią i pokojem (lata 90). Chcę go wyremontować... I tu zaczynają się moje problemy. Podejrzewam, że dobudowana część mieszkalna powstała bez zezwoleń, planów etc... Mało tego - coś mi się wydaje, że i budynek gospodarczy powstał "spontanicznie". Babcia mi nie pomoże w rozwiązaniu tego, bo demencja starcza robi swoje - niestety, i pewne rzeczy, które mówi na temat planów i pozwoleń nie wydają mi się prawdziwe. Proszę o wskazówki, gdzie mam sie udać, aby zorientować się, jaki jest faktyczny stan rzeczy. Pragnę remontować i mieszkać z czystym sumieniem. Czy ktoś z Was legalizował coś podobnego i może mi opisać, jak wygląda taka procedura? Niestety, zdaję sobie sprawę, że to kosztowna sprawa, ale chcę naprawić to zaniedbanie. Proszę Was o wskazówki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 16.05.2006 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Legalizacja tzw. samowoli budowlanej powinna być zgłoszona do Nadzoru Budowlanego. Proponuję napisać pismo z przedstawieniem problemu. Jako, że sama próbujesz zalegalizować samowolę budowlanę to może, zaznaczam może obejdzie się bez większych kosztów.Wszystko zależy od "humoru urzędnika"-niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 16.05.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 niestety, koszty legalizacji wcale nie zależą od humoru urzędnika, ani od tego czy ktoś sam się zgłosił, czy na niego doniesiono.opłatę tę wylicza się według matematycznego wzoru, posługując się danymi określonymi w ustawie. więc nawet szczera i bezinteresowna chęć urzędnika niesienia pomocy interesantowi na nic tu się zda. grejdi, dość łatwo stan prawny nieruchomości sprawdzisz w swoim urzędzie gminy. w latach 90., przez pewien okres, to one właśnie wydawały pozwolenia na budowę lub rozbudowę (jak w twoim przypadku). poza tym płacisz przecież jakieś podatki za tę nieruchomość. sprawdź, czy płacisz tylko za gospodarczy, czy za gospodarczy z częścią mieszkalną.a w ogóle to najprościej będzie jak po prostu zgłosisz zamiar wykonania remontu obiektu do starostwa. jesli zakres prac budowlanych będzie niewielki to samo zgłoszenie wystarczy. w przypadku większej przebudowy najprawdopodobniej będą wymagać pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grejdi 16.05.2006 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Dzięki za rady. Czyli muszę odwiedzić gminę. Mam nadzieję, że tam uzyskam jakieś wskazówki i rady, a nie nakaz rozbiórki... bo o to drżę.Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts