Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kanalizacja - odpowietrzanie czy napowietrzanie?

mTom

Recommended Posts

Mam wyprowadzone odpowietrzanie kanalizacji na strych (po drugiej stronie będzie szambo). Chciałem teraz wyprowadzić to na zewnątrz ponad dach. Hydraulik stwierdził, że nie ma takie potrzeby o ile założy się na zakończeniu rury na strychu tzw. napowietrzniki. Orzekł, że kanalizacja potrzebuje dopływu powietrza, co umożliwiają rzeczone napowietrzniki. Odpływ powietrza z kanalizy jest przez nie blokowany. Czy hydraulik ma rację? Czy nie będzie aby śmierdziało lub działało coś nie tak?

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam wyprowadzone odpowietrzanie kanalizacji na strych (po drugiej stronie będzie szambo). Chciałem teraz wyprowadzić to na zewnątrz ponad dach. Hydraulik stwierdził, że nie ma takie potrzeby o ile założy się na zakończeniu rury na strychu tzw. napowietrzniki. Orzekł, że kanalizacja potrzebuje dopływu powietrza, co umożliwiają rzeczone napowietrzniki. Odpływ powietrza z kanalizy jest przez nie blokowany. Czy hydraulik ma rację? Czy nie będzie aby śmierdziało lub działało coś nie tak?

Lepiej wystaw ponad dach - napowietrzacz to jakby nie było urządznie mechhaniczne składające się z rury i gumowego grzybka (lub plastikowego z uszczelką) uszczelniającego wypływ smrodu z kanalizy.

Co będzie jak się zawiesi? Albo hydraulik w swej nieskończonej mądrości wpadnie na pomysł założenia 50 zamiast 110?

A odpowietrzenie to po prostu dziura na dachu gdzie właściwie nikomu nie przeszkadza (chyba że masz "veluxa" obok). Ja zrobiłem ten błąd...(jak to było z tym szewcem w przysłowiu?).

Dodatkowy problem to taki, że mam blachodachówkę i wcześniej nie pomyślałem o przygotowaniu odpowiedniego przepustu. Teraz nie za bardzo mam ochotę ją dziurawić. Zawsze to problem z uszczelnieniem. Musiałbym rurę wystawić u góry ściany szczytowej i wypuścić poza okap oraz zakończyć jakimś ładnym daszkiem.

Mały, rozumiem że masz taki napowietrzacz i nie spełnia on Twoich oczekiwań? Jaki jest tego powód?

Dodatkowy problem to taki, że mam blachodachówkę i wcześniej nie pomyślałem o przygotowaniu odpowiedniego przepustu. Teraz nie za bardzo mam ochotę ją dziurawić. Zawsze to problem z uszczelnieniem. Musiałbym rurę wystawić u góry ściany szczytowej i wypuścić poza okap oraz zakończyć jakimś ładnym daszkiem.

Mały, rozumiem że masz taki napowietrzacz i nie spełnia on Twoich oczekiwań? Jaki jest tego powód?

Za mały po prostu,a mam szambo i przy wyciąganiu dużym ciśnieniem potrafi nie nadążać z otwarciem . Wtedy w całym domu czuć szambo. Nie mówiąc że potrafi (na szczęście rzadko) sie zawiesić. Ale mam odpowietrznik i "nie zawaham się go użyć"...latem, jak będę miał czas wleźć na dach i zrobic dziurę.

A blachodachówka, nie jest przeszkodą - to kwestia późniejszego uszczelnienia.

U mnie jest podobnie i rura odpowietrzjąca (niestety 50) idzie na poddasze czekając na wypust w dachu ale w pobliżu jest komin wentylacyjny i zastanawiam się czy nie wpuścić (wkuć) jej w jeden z kanałów wentylacji. Czy to może zastąpić puszczenie rury przez dach i robienie kominka. Czy coś takiego się sprawdzi?

Witam,

Jeżeli jest szambo to tylko wywiewka na dachu i to taka ekstra a nie wstawiona w komin - musi być powyżej komina wentylacyjnego jakieœ 50cm - w innym wypadku przy cišgu wstecznym w domu będzie œmierdziało (cišg wsteczny zdarza się w okresie przejœciowym zima-wiosna gdy na dworze jest cieplej niż w domu).

Szambo musi mieć nawiew i wywiew bo jeœli zrobimy przy szambie tylko automatyczne napowietrzenie pionu to będzie œmierdziało koło szamba (jak napowietrzenie jest dobre to w domu nie będzie œmierdziało).

W przypadku kanalizacji można zainstalować napowietrzenie na pionach - ale powinno być dobrej firmy bo te tanie za <10PLN potrafiš się zawieszać (w OBI widziałem takie bardziej rozbudowane - nawet je rozbierałem i wykonałem próbę wdmuchu - i były OK - kosztowały coœ ok. 17PLN, w sklepie hydraulicznym mieli niestety tylko takie <10PLN i jak się wydmuchiwało to jednak trochę przepuszczały - ich budowa była jednak uboższa - to jest tak jak z reduktorami ciœnienia za 30PLN i tymi za 100PLN - te drugie majš dwie membrany i znacznie lepiej stabilizujš ciœnienie, w tych pierwszych ciœnienie może jednak wzrosnšć do sieciowego a stabilizuje się tylko podczas poboru)

Napowietrzenie kanalizacji na dachu może nie być dobrym pomysłem - przecież to smród z całej okolicy na naszym dachu (szambo tak nie œmierdzi bo przebiegajš w nim procesy gnilne - w kanalizacji jeszcze takie procesy nie zdšżš się zaczšć;)

Reasumujšc z własnych doœwiadczeń wiem, że automatyczne napowietrzenie się sprawdza i proponuję to rozwišzanie przy KANALIZACJI (gdzieœ na strychu z dziurkowanymi drzwiczkami do rewizji!) a w przypadku

SZAMBA - wywiew na dachu (50cm wyżej kominów wentylacyjnych) i wwiew przy szambie.