kanati 16.05.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witam wszystkich budujących, Ile płaciliście za przyłącze wodne i elektryczne? Mamy zamiar z żoną zaczać naszą budowe, ale oczywiście bez prądu i wody ani rusz. U mnie przyłącze to raptem kilka metrów, ale część zalicznikowa to ok. 150 m Bede wdzięczny za wszystki informację jak to wyglądało u was (kolejność wykonywania, czas wykonywania, namiary na solidnych wykonawców, koszty itd.) Ponadto napiszcie gdzie doprowadzaliście wodę i prąd - wszak narazie to pusty kawałek gruntu. Słyszałem że prąd na budowę doprowadza się do skrzynki - ale jestem narazie zielony i bede wdzięczny za wszystkie rady. Dodam że na czas budowy mam zamiar postawić blaszaka, czy może doprowadza się media do blaszaka?? Pozdrawiam Kanati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 16.05.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witaj, Odnośnie przyłączy jest kilka dróg postepowaniaI. Własna1. Składasz w Zakładzie energetycznym i w wodociągach wnioski o wydanie warunków przyłączenia do sieci2. Po 4 (hura) tyg dostajesz odpowiedż3. W międzyczasie załatwiasz mapki do celów projekowych4. jak dostaniesz warunki szukasz projektanta (ów) który zrobi projekty przyłączenia do sieci (polecam zapytać w ZE i wodociągach - pomaga w późniejszych sprawach)5. projektanci nanoszą na mapki przebieg przyłączy i z taką mapką pędzisz do ZUD i uzgadniasz ją (zorientuj sie przy okazji czy nie potrzebujesz jakiś ekstra uzgodnień poza ZUD-em (wojsko, archeolodzy). Warto uzgadniać oba przyłącza na raz - płacisz dużo mniej niz oddzielnie. Czekasz 3 tyg na uzgodnienie6. I tutaj drogi przyłaczy się rozzstają7. prąd - Składasz projekt i deklaracje podpisania umowy z ZE do ZE i czekasz aż przysla ci do podpisania umowę - płacisz opłatę przyłaczeniową zależną od mocy jakiej sobie zarzyczyłeś i podpisujesz. Następnie umowę ta podpisuje ważny dyrektor i nabiera ona mocy prawnej. Czekasz cierpliwie aż ZE wybuduje sam na swój koszt przyąłcze, a na działce (w linii ogrodzenia) postawi Ci skrzynke. Może to porwać od 2tyg do 2 lat... Jak już ZE postawi ci skrzynkę musisz zatródnić elektryka który ją doprowadzi do stanu urzywalności (zrobi uziemienia, założy zabezpieczenia) i to odbywa sie na Twój koszt. Po całej operacji na skrzynce powinieneś mieć wtyczke standardową i nieco większą do lini 3-fazowej. Możesz sobie zażyczyć inaczej zamiast wtyczek na skrzynce podciągnięcie kabli do baraku - Twoja wola. 8a. Załatwiasz odbiór przez ZECo do kosztów: projekt ja płaciłem 400, opłata przyłączeniowa: 1400, Elektryk 1000 (robocizna+materiały +załatwianie wszystkich papierów oprócz warunków przyłączenia ale łącznie z załatwieniem projektu).8. Woda - sam szukasz wykonawcy i robisz wszystko na swój koszt ale za to wodociąg jest Twoją własnością. Mnie kosztowało to około 7000 za 80m wodociągu i nie interesowało mnie nic (nawet uzgodnienie prądu gość załatwił).9. Załatwiasz sanepid i odbiór przez MPWiK Druga droga to znalezienie miejscowych wykonawców tego typu prac- mają znajomości w ZE czy wodociągach - załatwią warunki w 2 dni (tak zrobił u mnie gośc od wody)- mają znajomośći w ZUD-ie uzgodnią Ci przyłacza na najbliższym zjeździe ZUD-owców (j.w)- szybko maja projekty - sami robią lub mają znajomych projektantów (j.w)Co do kosztów to wcale nie musi być drożej - Jak mówił gośc od wody "jakbym miał czekać aż klient mi wszystkie papiery załatwi to bym z głodu umarł" PozdrawiamTamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanati 17.05.2006 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 dzięki Tamlin, Co do prądu to wybrałem wersję że we własnym zakresie robie przyłacze, nie interesuje mnie czekanie 2 lat. Tylko teraz szujkam wykonawcy, który mi to wszystko zrobi przyłącze + ok 150 m częśći zalicznikowej. Jeżeli macie jakiś namiary bede wdziczny za infirmacje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 22.05.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Witam. To elektryczne przyłącze to chyba jako tymczasowe budowlane czy tak?, bo nie widzę możliwości aby samemu zrobić sobie przyłącze docelowe no chyba ,że bardzo by to się opłacało ZE. Pozdrawiam marcin714 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts