Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za taki płot?

Recommended Posts

Witam. Po wielkich bojach udało się wreszcie kupić działkę. Chciałbym teraz ją ogrodzić. Z trzech stron, standardowo siatka, natomiast od frontu mam chęć na coś ładniejszego. Dlatego chciałbym zapytać o w miarę aktualne ceny mb lub m2, następującego pomysłu. Słupki z gotowych elementów, niezbyt wysoka podmurówka, a pomiędzy słupkami sztachety lub przęsła metalowe. Coś w tym stylu jak na zdjęciach poniżej. Może ktoś robił coś podobnego i jest na bieżąco? Chętnie posłucham rad i wypowiedzi. Tylko proszę PROSTO, bo dopiero zaczynam i jestem zielony :oops:. Z góry dzięki.

http://www.joniec.pl/ogrodzenia/lubomir/foto/foto03.jpg

http://www.joniec.pl/images/ogrodzenia.jpg

Właśnie robię podobne ogrodzenie. Od frontu z elementów betonowych, murek z 2 warstw, 5 słupków 160 cm. Długość ogrodzenia 21 metrów. Elementy betonowe kosztowały 1300 zł. Do tego robocizna (ok. 1500 zł), zaprawa do murowania i beton na fundament (ok. 1000 zł), pręty zbrojeniowe (ok. 300 zł). Do tego dojdzie jeszcze koszt desek i robocizna stolarza. Jutro wstawię fotki.

a_kacper - ja jestem teraz właśnie na tym etapie i zastanawiałam się nad firmą GESTO, ale ich ceny są dość wysokie. Jak z mężem troche pojeździlismy, to znaleźlismy ZNACZNIE tańsze firmy. A cena za m2 bramy 350,00PLN to na prawdę sporo - cena WIŚNIOWIECKIEGO jest porównywalna (a to nie płot drewniany), nie wspomnę o firmach regionalnych robiących płoty kute - tutaj cena oscyluje w granicach 190,00 - 270,00PLN za m2 (oczywiście dla skomplikowanych wzorów cena znacznie rośnie) - ceny z górnego śląska (teren: okolice Katowic, Żor, Pszczyny, Rybnika, Gliwic).

Mikołaj:), to pierwsze czerwone ogrodzenie (słupki i murki) jest z firmy Bruk-bet.

http://www.bruk-bet.pl/pl2005/index1.html

Też takie robię- kolor kremowy lub żółty.

Co do przęseł to proste, stalowe z profili kwadratowych 2 cm można już zamówić za cenę około 95 zł/mb, zupełnie proste, bez grotów ozdobnych i bez żadnych wzorków (ja miałem taką ofertę). Łącznie z malowaniem i montażem. Moje ogrodzenie będzie mnie kosztowało 145 zł/mb przęseł (wysokość 120 cm) oraz 1900 zł brama uchylna 4 m, wysokość 160 cm i 450 zł furtka metrowa. Wszystko z profili kwadratowych 2 cm, groty ozdobne i trochę "ozdób" w każdym przęśle. Cena z malowaniem i montażem. Miałem sporo tańszą ofertę, ale bez malowania a spawy- pożal się Boże, dlatego zrezygnowałem...

Grzegorz63, nie orientujesz się czy jeżeli zamiast przęseł metalowaych dam sztachety to nie będizie taniej? Czy 120 cm to nie za nisko? Z boku będę miał siatkę 150 cm, nie będzie się gryzło?

Ze sztachet będzie taniej, cena jednej sztachety to 2-3 zł. 120 cm na podmurówce 40 cm daje łącznie 160 cm (wymiary pustaków to 40x20x20 cm).

Właśnie robię podobne ogrodzenie. Od frontu z elementów betonowych, murek z 2 warstw, 5 słupków 160 cm. Długość ogrodzenia 21 metrów. Elementy betonowe kosztowały 1300 zł. Do tego robocizna (ok. 1500 zł), zaprawa do murowania i beton na fundament (ok. 1000 zł), pręty zbrojeniowe (ok. 300 zł). Do tego dojdzie jeszcze koszt desek i robocizna stolarza. Jutro wstawię fotki.

Co z tymi fotkami? Możesz wstawić? :)

• 6 years później...