Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie pod?ogowe jako g?ówne ogrzewanie domu - czy to wy

Recommended Posts

Witajcie. Mam zamiar wybudować dom o pow 150m2 i chce w nim zastosować jako ogrzewanie główne tylko podłogówkę. Jakie są wasze doświadczenia. Czy w połączeniu z kominkiem z DGP będę w stanie utrzymać 20-22 st ciepła w domu. Planuję dom z BK odmiana 400 lub 300 o szer 36,6cm.

Czy podłogówka jest wystarczająco efektywnym ogrzewaniem. Jak to się ma np do kosztów zainstalowania grzejników.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na razie nie mam, ale planuję. Dom jest w stanie surowym 136 m2 (razem z garażem, tylko parter, poddasze do zrobienia na później; Wg projektu jest nieużytkowe).

Ogrzewanie ma być elektryczne z kabli grzejnych + kominek z DGP + bojlery. W pobliżu nie mam gazu a nie chcę baniaka na działce ani problemów z olejem opałowym.

Łączna moc kabli to ok. 13 kW. Koszt inwestycji ok. 8 tys.zł.

Wiem, eksploatacja będzie droższa ("czysty" prąd) w porównaniu z gazem, ale tymczasem nam to odpowiada.

Janu

Co do pomieszczeń, które nie mają wielkich metraży i dużych przeszkleń można spokojnie wydolić z podłogówką – pytanie jeszcze o kwestie podłóg – glazura, parkiet itp., co do łazienek przy częściowym zajęciu powierzchni podłogi często ciężko wyjść z wydajnością cieplną na daną łazienkę, my bardzo często dodajemy drabinkę jako wspomaganie łazienki. Co do całego domu i ogrzewania podłogowego, różne są opinie, co do pomieszczeń, w których może być podłogówka. Ja osobiście nie jestem zwolennikiem ogrzewania podłogowego w sypialniach, zdecydowanie preferują grzejniki na niskim parametrze grzewczym.

Pozdrawiam RINO

On 2003-03-03 23:27, RINO wrote:

na pewno inwestycyjnie droższe, co do kosztów nie chcę teraz strzelać musiał bym to sprawdzić.

Pozdraiwam RINO

na moje oko to raczej w eksploatacji droższe, a inwestycyjnie chyba tańsze

Szanowni Grupowicze

Ogrzewanie podłogowe jest systemem ogrzewania niskotemperaturowegu (tu jest cała oszczędność- niska temperatura czynnika grzewczego) w którym 70% energi oddawane jest przez promieniowanie, a tylko 30% przez konwekcję. Ten typ ogrzewania zapewnia poczucie komfortu cieplnego, dzięki równomiernemu rozchodzeniu się ciepła w pomieszczeniu, od podłogi do sufitu ( odczuwamy przyjemne ciepło przez stopy na podłodze i optymalną temperaturę na wysokości głowy.)

Ogrzewaniem podłogowym można ogrzewać wszystkie pomieszczenia jednak w niektórych przypadkach warto zastosować dodatkowe źródło ciepła. Miejscem takim jest np łazienka gdzie warto zamontować grzejnik łazienkowy tzw drabinkę na ręczniki.

Koszt inwestycji instalacji O.P. jast ok 30% wyższy od tradycyjnej instalacji grzejnikowej.

Gdyby jednak wziąć pod uwagę wszystkie zalety i wady ogrzewania podłogowego i grzejnikowego to podłogówka jest korzystniejsza.

Chętnie wyślemy materiały informacyjne. Zapraszamy do nas na darmowe porady specjalistów.

Pozdrawiam http://www.kisan.pl

grzegorz nie wygaduj głupstw, najpierw trochę poczytaj.

podłogówka to nie jest to samo co kaloryfer tylko połozony na podłodze. W dobrze wykonanej podlogówce praktycznie nie masz szansy wyczucia ze podłoga jest ciepła. Inaczej jest w przypadku lazienek gdzie zapotrzebowanie na ciepło jest znacznie wyższe.

Nie jest prawdą również to ( to juz nie do grzegorza) ze podłogowka nie nadaje się do duzych pomieszczeń

Prawdą natomiast jest to że wykonanie podłogówki w stosunku do tradycyjnej instalacji jest zdecydowanie droższe.

Co do kosztów eksploatacji to jest to przede wszystkim zależne od żródła ciepła, jedno jest pewne że ze względu na rozkład ciepła w pomieszczeniu mozna spokojnie obniżyc temperaturę pomieszczenia o 2 3 stopnie bez wpływu na komfort cieplny o to jest dość duża oszczędność

Mnie się wydawało, że ogrzewanie podłogowe, to jest tylko na prąd, stąd moje duże obawy co do kosztów eksploatacji, ale rozumiem, że technika poszła do przodu i pod podłogę kładzie się ogrzewanie wodne.

W takim razie mam pytanie - czy pod każdy rodzaj podłogi moża położyć takie ogrzewanie??

Ja jeszcze sam się nie zdecydowałem na ogrzewanie, ale 13kW na 130m2 to DOSYĆ DUŻO.

Z przeczytanego wątku ogrzewanie promiennikowe przeczytałem że na taki dom wystarczyłoby ok. 6kW i tu widze oszczedność na eksploatacji w przypadku prądu.

Michu

Janu, zastanów się jeszcze, nad wyborem ogrzewania samym prądem, ja również na początku byłam zdecydowania na ogrzew. podł. prądem, wszyscy, którym to mówiłam pukali się w czoło. Koszty samego ogrzew. podłog. na prąd są kolosalne, wiem na początku też myślałam, mniejsze koszty instalacyjne, brak kotłowni, czyściutko, nie muszę zamawiać oleju, itp Jednak po analizowaniu wszystkich za i przeciw zdecydowałam się na olej opałowy i wodne ogrzew. podłog plus na poddaszu kaloryfery i jako dodatkowe źródło kominek z rozprowadzeniem ciepła(gazu się poprostu boję)

Znajoma w bloku, w trakcie remontu zdecydowała się zrobić (ze wzg. na małe dzieci) w kuchni, przedpokoju i łazience ogrzew, podł. elektr. (łączna ogrzewana powierzchnia to około 20 m2) Do pierwszego rachunku za prąd było super, cieplutka podłoga non stop, dzieci biegały na bosaka, pierwszy rachunek (ponad 1000 zł) zmusił ją do bardzo dużego ograniczenia - włączała podłogę tylko rano i gdy dzieci wieczorem szykowały się do kąpieli, taka oszczędność to rachunek zmiejszony do około 500 zł, co moim zdaniem jak na mieszkanie 50 m2 w bloku to i tak sporo.

pozdr.......

mdziubek, PRZEDE WSZYSTKIM wodne ogrzewanie podłogowe i to nie jest zadne novum.

Anonimowy, ja instaluje pompę ciepła o mocy 14 kw do 200 m kw powierzchni i to w zupełności wystarczy. Pobór mocy pompy to 2 kw i to jest oszczędność - tylko te koszty zakupu ....