Alicjanka 04.03.2003 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Temat ten był poruszany i wyjaśniany na forum nie pierwszy raz i proszę - mdziubek i Grzegorz63 - poszukajcie w archiwum. Grzegorzu 63 nie powtarzaj proszę MITÓW, w których NIE MA GRAMA PRAWDY. Najpierw sprawdź, a potem się wypowiadaj. "System Kissan" mówi o "odczuwaniu przyjemnego ciepełka w nogi" - jest to tylko częściowo prawdą, o czym poniżej. Mam dom 148m2 użytkowych, z czego większość (część otwartą domu) o pow. 90m2 mam ogrzewaną ogrzewaniem podłogowym wodnym, systemu Kissan zresztą. Reszta domu (sypialnie i gabinet) są ogrzewane grzejnikami Purmo. W łazienkach ogrzewanie podłogowe jest wspomagane grzejniczkami rurkowymi, ponieważ pomieszczenia poniżej 10m2 nie będą efektywnie ogrzane niskotemperaturowym ogrzewaniem podłogowym. A ogrzewanie rozkręcone aż do ciepłej podłogi (tak też bywa gdy robi to komuś domorosły znawca tematu) jest absolutnie nieprawidłowe, również ekonomicznie. Mój piec gazowy na cały dom ma moc 11Kw. Moje doświadczenia są następujące:- w pomieszczeniach ogrzewanych grzejnikami jest zawsze fizycznie cieplej. Moim zdaniem stosowanie w sypialniach ogrzewania podłogowego byłoby ideałem (z powodu niższej temperatury i braku konwekcji -która powoduje krążenie kurzu w powietrzu), gdyby nie konieczność kładzenia odpowiednich podłóg - a kamień, lub płytki w sypialniach nie każdemu pasują.- Im większa powierzchnia ogrzewania podłogowego w domu, tym niższą podłoga ma temperaturę. Jeśli podgrzewacie sobie kuchnię o powierzchni 8m2, to macie szansę stanąwszy bosą stopą POCZUĆ ciepło podłogi. Teoretycznie mogłaby ona mieć w takim przypadku ponad 30 stopni. Jeśli natomiast ja ogrzewam 90m2 domu, moja podłoga NIGDY nie jest ODCZUWALNIE ciepła. Jej temperatura bowiem nie przekracza 25 stopni, co dla ludzkiego ciała jest temperaturą obojętną do chłodnej. Przy podłodze powietrze z reguły ma 20 stopni, a wyżej jest coraz chłodniej. O jakich zatem żylakach możemy mówić? O jakich zaburzeniach krążenia? Ogrzewanie podłogowe na takiej powierzchni powoduje, że podłoga NIE JEST przeraźliwie zimna, jak to bywa ZAWSZE w przypadkach posiadania nie ogrzewanej podłogi z płytek na gruncie. Czyli po prostu nie ciągnie po nogach. Reguła bowiem jest prosta: jeśli cała powierzchnia podłogi jest grzejnikiem, to przy dużej powierzchni jej temperatura nie może sięgać 30tu kilku stopni, bo w domu była by sauna. Odpowiadając innym, nie ma problemu z ogrzaniem domu ogrzewaniem podłogowym. Dużą jednak tu rolę ma jego wykonanie (projekt), oraz piec, który tym ogrzewaniem steruje. Albowiem jeżeli macie ogrzewanie podłogowe i chcecie podnieść w pomieszczeniu temperaturę o 1 stopień, to musicie czekać co najmniej kilka godzin. Im większa powierzchnia, tym dłużej. Dlatego dobrze mieć system regulacji, która sama wyłapie konieczność podniesienia temperatury i ją w odpowiednim momencie zastosuje: np pogodówkę.Pozdrawiam,Alicjanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 04.03.2003 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 nic dodać, nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdziubek 04.03.2003 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Dzięki. Poszukam w archiwum, no i w Muratorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 05.03.2003 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Grzegorz63. Ile ty masz lat??? Jeżeli jeststeś osobą starszą i od conajmniej kilku lub kilkunastu lat stosujesz ogrzewanie podłogowe i masz z tego tytułu problemy a są one udowodnione empirycznie to może kidyś przynam Ci rację.Jeżeli nie to może znasz takie osoby. Bo ja mam w rodzinie osobę chorą na przewlekłe zapalenie stawów i od kiedy osoba ta ma OP stan jej BARDZO się poprawiłPo pierwsze radzę pozytać Muratora nr5/2002 w którym to szczegółowo jest opisane ogrzewanie podłogowe. Rozkład temperatur, jak widać dla OP jest zbliżony do ideału. Znając twoje zamiłowanie do węgla może w takim układzie w każdym pokoju kominek albo mały piecyk węglowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 05.03.2003 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Dzięki Wam za podpowiedzi. Ostatnio przglądałem Muratora i było porównanie 1m2 OP, cena jest od 61-123 zł za m2. Jest to koszt ale chyba można dużo zaoszczędzić na paliwie (w moim przypadku olej) jeżeli jest to ogrzewanie niskotemperaturowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 05.03.2003 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 Pytanie do dobrzykowic co to za pompa ciepła która jak piszesz przy mocy 14Kw pobiera tylko 2kW energi elektrycznej,bo zajmuje się tym tematem kilka lat a takiej jeszcze nie znam a naprawde staram się zapoznawać z najnowszymi osiągnięciami w tym temacie.Była by to rewelacja daj namiary na producenta. Chyba że podajesz te parametry przy nistandardowych parametrach badania. Bo standard tj.50 stopni układ grzewczy, 0 stopni dolne źródło i przy tych parametrach producenci podają ile energi elektrycznej pobiera sprężarka żeby uzyskać określoną ilość energi cieplnej.A przy okazji obale jeden z mitów że podłogówka kosztuje jak ktoś napisał napewno więcej niż ogrzewanie grzejnikami.Otóż na koszt podłogówki składają się tak naprawde tylko koszty Rury grzewczej około 4zł za metr(przy ciepłym budynku w pokojach potrzeba około 4-5mb/m2 rozdzielacze od 250-1000zł(zależnie od ilości wyjść )folia na materiał termoizolacyjny(najlepiej z powłoką aluminiową-odbija w strone przestrzeni ogrzewanej promieniowane podczerwone) i zależnie od systemu spinki do montażu albo siatka zgrzewana do której przykręca się drutem rury grzewcze a przy okazji jest ona zbrojeniem płyty grzewczej(polecam to rozwiązanie,żadnych pęknięć jastrychu) a reszta i tak musi być czy to będzie podłogówka czy grzejniki.I teraz policzmy jak to wychodzi na 1 m2 :rura ok.16zł+folia 1zł+siatka 3zł=20zł dalej pokój np.30m2x20zł=600zł+ rozdzielacz(dla tej powierzchni 2 wyjściowy 180zł bez przepływomierzy)RAZEM 780zł. A teraz grzejniki (do obliczeń katalog HENRADA)potrzeba około 1750 W Parametr 70/55/20 grzejnik 1400/500/22(przy tym parametrze ma moc1684W)=460zł + rura ok50zł +przyłącza z zaworami odcinającymi 14zł+ razdzielacz 90zł=614złA dla parametru 50/35/20 współczynnik przeliczeniowy mocy 2.96 .Moc potrzebna 1750x2,96=5180 dobieramy 2000/500/22-570zł ma moc 2406W czyli razy 2 bo potrzebujemy 5180W=1140zł itd.Jak widać o ekonomice wyboru nie powinno decydować" bo ja chcę to czy tamto", ale źródło ciepła tj. czy będzie najlepiej pracowało przy wyskiej temperaturze czy przy jak najniższej.I co wyszło:-podłogówka 780zł-grzejniki 614zł temp zasil 75st-grzejniki 1140zł temp zasil 50sta gdyby policzyć na taki sam parametr jak podłogówka to wręcz kosmos.Uff ale się napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdziubek 05.03.2003 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 nonono! Widać, że rzeczywiście robisz w tym temacie od dawna. Twoje wyliczenia dają do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 06.03.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 starn, po Twoim poście natychmiast sprawdziłem te dane i przyznaję się publicznie, że wprowadziłem Was w błąd. Podane 2 KW dotyczą pompy 8 KW, natomiast PC 14Kw pobiera 3,9 KW.Przepraszam raz jeszcze ale pisząc posty często nie ma się możliwości i czasu weryfikacji wszystkich podawanych danych i bazuje się jedynie na zapamietanych informacjach, ale jak widać pamięć ludzka bywa zawodna... bijące się w piersi Dobrzykowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 06.03.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Dzięki, bo myślałem że straciłem wyczucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 07.03.2003 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Do starn,Jesteś na prawdę oblatany w tym. Dzięki za te obliczenia, tym bardzej skłania mnie to zainwestowania w podłogówkę. Mam tylko problem czy może to być połączone z kominkiem z DGP, którys z wątków już to porusza. Co sądzisz na ten temat?? Czy połączenie tych źródeł ciepła jest dobrym pomysłem? [ Ta wiadomość była edytowana przez: rafi27 dnia 2003-03-07 10:12 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 07.03.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 nie jestem takim specem jak starn ale wedlug mnie jest to dość karkolomne polączenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi27 07.03.2003 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Czemu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 07.03.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Mie mam zamiaru polemizować na temat podłogówki,jedynie prosiłbym o wyjaśnienie mi paru tematów.Co z dużą bezwładnością ogrzewania podłogowego i jak to się ma do szybko zmieniających się warunków pogodowych.Co z wyszuszonymi rostoczami kurzem i alergenami np.pyłki i jak to się ma do alergicznych domowników.Co z kumulacją ciepła w organizmie ,może lekarz sie wypowie na przykładzie szpitala STALOWNIK w BIELSKU BIAŁEJ.Co zdrobną awarią np.rozwarstwienie się plastiku ,może Pan z kisana się wypowie ,ale uczciwie.Co zmylnym audycie energetycznym i związanych z tym utrudnień.ADAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 07.03.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Jeżeli chodzi o podłogówke plus kominek z płaszczem wodnym,to według mnie wygląda to tak:Kominek z płaszczem wodnym w takim przypadku działa jak zwykły piec weglowy czy miałowy tylko że bez dmuchawy i termostatu.Role dmuchawy i termostatu spełnia"użytkownik" niejako żeby nie doprowadzić do zagotowania wodu trzeba niestety go ciągle kontrolować.Ale cóż można się z tym pogodzić.I jeżeli miałoby to chodzić tylko z grzejnikami i na dodatek w układzie z dużą ilością wody to okey.Oczywiście układ otwarty a w związku z tym trzeba się liczyć że woda bedzie nośnikiem tlenu co powoduje przyspieszoną korozje elementów stalowych(czytaj mniejsza żywotnośc).W powiązaniu z podłogówką jest to troche problematyczne ale nie niewykonalne.Można wszystko w układzie otwartym,i w takim przypadku nie ma po co inwestować w rury do ogrzewania podłogowego z barierą antydyfuzyjną(są tańsze).A konsekwencje "patrz wyżej tlen"Do tego duży zbiornik buforowy o odpowiedniej budowie tzn.taki w którym następuje uwarstwienie wody w zależności od temperatury, i tak z najwyższej warstwy wyjście na grzejniki i CWU "ze środka"wyjście na podłogówke.Co wcale nie znaczy że nie trzeba układu mieszającego.Być może można by się bez tego obejść ale trzeba by zagwarantować odpowiednie wychłodzenie wody powracającej do bufora.Myślę że nikomu nie przyjdzie do głowy zastosować takie rozwiązanie jako gotowy przepis.Do takich rzeczy trzeba podchodzić indywidualnie.Zależnie od ilości wody,grzejników,powierzchni podłogówki ,zastosowanego źródła ciepła itd.Można tez to zbudować w układzie zamkniętym ale tylko część z kotłem poprzez wymiennik wbudowany w bufor a sam wymiennik z kominkiem w układzie otwartym.Podsumowując nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć czy warto czy też nie.Mała dygresja-mam w domu kominek bez płaszcza wodnego i rozprowadzenia ciepła.Zdażyło mi sie kiedyś spać w tym pokoju kiedy w kominku było napalone i wiecie co obudziłem się w nocy z bulem nosa ,poprostu wysuszyła mi się śluzówka.Z ciekawości rano wsadziłem czujnik temperatury w kratke dekompresyjna w kominku i miernik wybił 78 stopni temperatury.Strasznie wysusza powietrze tak więc przy kominku pamiętajcie o sprawnej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 07.03.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 Odpowiadając ADAMOS48 Co do bezwładności to oczywiście podłogowka ma ją bardzo dużą.Można ją zmieniać.Robić grubszą lub cieńszą wylewke,oczywiście nie mniej niż wymagane minimum.Im grubsza tym większa bezwładnośc.Co do szybko zmieniających się warunków na zewnątrz to sam sobie odpowiedz czy jak jest na dworze minus np 5stopni a za dwie godziny plus 5stopni to czy u ciebie w domu robi się odrazu cieplej oczywiście nie bo masz przesież sciany które sa nie gorszym akumulatorem ciepła.Sciany przecież nie działaja tylko w jednym kierunku,one chronią przed zimnem z zewnątrz zimą i przed ciepłem latem.Bo jak wiesz ciepło przemieszcza się ze żródła o wiekszym potencjale(temperaturze)do zródła o niższym potencjale.I teraz najważniejsze ,prawidłowo zaprojektowana podłogówka to temperatura podłogi w strefie stałego pobytu człowieka nie większa niż29 stopni zapisano to w Polskiej Normie.Chcemy w pomieszczeniu utrzymac 20stopni różnica temperatur wynosi 9st .Pamiętaj że jest to temperatura szczytowa(29st) to znaczy obliczona dla minimalnej temperatury w danym rejonie Polski dla mnie -18st.Przy mniejszych mrozach temperatura podłogi spada wiec róznica temperatur również.Im mniejsza różnica tym strumien energi cieplnej emitowany przez podłoge jest coraz mniejszy aż do zaprzestanie emisji(wyrównania się temperatur) Przypomnij sobie doświadczenia z lekcji fizyki w podstawówce,kiedy to nauczycielka miała wiekszą zlewke w której była gorąca woda np 60 stopni do tej zlewki wkładała drugą z zimną wodą np 20stopni i kazała ci mierzyc czas po jakim obie zlewki miały taką sama temperature.I przypomi sobie jak zmieniała się temperatura w funkcji czasu. Jak nie pamiętasz to zrób sobie to doświadczenie i zinterpretuj wyniki.Mity są do obalenia A jeżeli chodzi ci o unoszenie kurzu i alergeny bodajże jak napisałeś wyschnięte,to zrób tak, jak palisz zaaciągnij się dymem i przez długą rurkę (w celu ochłodzenia)powoli wydmuchnij dym nad pracującym grzejnikiem i zobacz jak szybko i jakim kierunku rozchodzi się dym.(pewnie widziałeś ciemne smugi nad grzejnikami w korytarzach-to kurz przyczepiony do sciany"pomyśl co go tam przyczepiło A póżniej zrób to samo nad pracującym ogrzewaniem podłogowym,gołym okiem widać różnice który system unosi kurz. Jeżeli nie wiesz dlaczego znowu winna jest różnica temperatur,Kurz i alergeny z tego korzystają jak również szybowce.Zycze miłych przemysleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 07.03.2003 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2003 sorry chodziło mi oczywiście o temperature(-1:cool: obliczeniową a nie obliczoną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 08.03.2003 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2003 Teoretycznie w skali zlewki jest ok,ale dom wymaga innych dodatkowych wyliczeń .Nic nie było o nasłonecznieniu ,wiatrach, ciepła bytowego,stratach róznych jak rózne są domy.Kto nie pali napewno nie dowie się że z grzejnika ciepło konwekcyjne unośi się tylko przy grzejniku ponieważ skumulowane jest w tym miejscu a nie rozproszone po całej powieszchni i przez to jest niewidoczne.Niebędąc lekarzem inwestor nie wie że człowiek odprowadza ciepło z organizmu przez głowę i stopy i długie przebywanie na ciepłej podłodze kumuluje ciepło w organizmie i w konsekwencji doprowadza do przegrzania i zmęczenia oraz apatii.Brak wiadomości z fizyki zaowocuje tym że dowie sie prawdy użytkując podłgówkę ,która bedzie miała średnią bezwładność około 8 godzin co przy tych wszystkich parametrach może dochodzić do przegrzania domu lub jego przestudzenia.Myśle ,że te wszystkie wywody to tylko mity i nic nie bedzie sie działo co życze inwestorom jak i producentom reklamowanych wyrobów popartych naukowymi wywodami.P.s. podłogówka jest dla ludzi ,ale trzeba z tego umiejętnie korzystać i zastosowana jako dodatek jest cudowną sprawą pod którą podpisuję się obiema rękami.ADAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 08.03.2003 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2003 ADAMOS Skala probówki jest tylko przytoczona po ty by zrozumieć zasadę,i zgadzam się z tobą że trzeba brać wszystkie te czynniki które wypisałeś. Zgadzasz sie z tym że emisja ciepła skierowana jest ze źródła o wyższej temperaturze do niższej,wiec wytłumacz mi proszę jak to jest że zdrowy człowiek ma temperature ciała 36,6stopnia a prawidłowo działająca podłogówka 29 stopni więc zgodnie z prawami fizyki to człowiek stopami będzie oddawał podłogówce swoje ciepło i na pewno przy tym się nia przegrzeje gorzej z podłogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2003 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2003 hmmm, zaczynam martwić się o podłogę podczas bosej imprezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 09.03.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2003 Nie jestem lekarzem i trudno mi będzie wytłumaczyć to zjawisko bo nie znam zagadnienia .Natomiast prawdą jest ,że w rozmowach z lekarzami problem był dyskutowany jak i z inwestorami co w okresie prosperity w latach 90 pozakładali sobie systemy podłogowe jako główne żródło grzania i zastanawiali się nad zmianą systemu ponieważ zachodziły te zjawiska o których pisałem .Niech przykładem będzie dużu szpital STALOWNIK gdzie za gierka zrobiono tylko podłogówkę z nierdzewki i po paru latach zrezygnowano z tego systemu montujac grzejniki a podłogówka została jako dodatek.adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts