Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie pod?ogowe jako g?ówne ogrzewanie domu - czy to wy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do Adamos

Nie powtarzaj mitów, proszę. Podłogówka 20 lat temu a dziś to nie to samo. Szpital nie posiada takiej akumulacji ciepła jak dobrze ocieplony dom jednorodzinny. Osobiście znam kilku lekarzy którzy stosują u siebie w domu podłogówkę. Nie ma grama prawdy w tym że człowiek nagrzewa się od podłogówki. Skoro tak jest to pochłanianie ciepła z grzejnika o temp 50 st. i więcej powinien sam być grzejnikiem. Bzdura.

Zasada jest jedna na temat gustów i upodoań nie dyskutuje się, ale istnieją pewne istotne fakty których nie da się obalić.

Ja uważam że nie ma żadnych przeciwskazań zdorowotnych d stosowania podłogówki. Można jedynie lubić lub nie.

Ja w każdym razie będę ją stosował w moim domku.

Chciałabym powiedzieć coś na temat alergików i ogrzewania podłogowego. Otóż od 4 lat jestem użytkownikiem ogrzewania podłogowego w budynku jednorodzinnym. Jest ono położone w całym domu.Nie mam żadnego grzejnika oprócz "drabinek" w łazienkach.

Pogłogi są wykończone: sypialnie i pokoje dzieci -panele, łazienki, holl salon i kuchnia płytki.Dzieci sa alergikami i....

czują się świetnie przy tym ogrzewaniu. Wcale nie unosi się żaden kurz, poza tym przy tym ogrzewaniu nie mam żadnych dywanów w których zbierałby się kurz, takie podłogi są bardzo wygodne w utrzymaniu czystości. Na ścianach nie wiszą grzejniki wokół których zbierałby się właśnie kurz.Pozdrawiam!

ADAMOS

Myslę że przykład ze szpitalem jest najlepszym dowodem na to że popełniono błąd w projektowania .Nie znam oczywiście faktów ale moje przypuszczenia są następujące:Za czasów Gierka norma dotycząca współczynnika k sciany wynosiła około 1,7W/m2K(Nie chce mi się dokładnie szukać ale coś koło tego)dla okien 2,6W/m2K.W tamtych czasach budynki o zapotrzebowaniu mniejszym jak 70 w/m2K to mit, a jak już pisałem dla podłogówki musi być spełniony warunek >70w/m2 zeby można zagwarantować temperature podłogi nie wyższą niż 29 stopni.

Więc nie mieli innego wyjscia jak podnieśc temperature zasilania a przez to temperature podłogi co powodowało dyskomfort cieplny pacjentów.Mało tego napisałeś że użyto rurek z metalu,sam wiesz że metal przenosi doskonale temperature w przeciwieństwie do tworzywa sztucznego co w tamtej sytuacji prawdopodobnie prowadziło do mocnych przegrzewów jastrychu nad rurkami i na początku zasilania co powodowało nierównomierne nagrzewanie całej podłogi.I jeżeli zastosowali zbyt duże rozsawy (oszczedność materiału a w tamtym czasie ten materiał wymagał "wsadu dewizowego&quot:wink:to chodząc po takiej posadzce wyraznie odczuwało się miejsca gorące i zimne.Przy okazji mogę stwierdzić że współczesnie czasami zdaża się że osiąga się lepszy rezultat "równomiernosci" nagrzania przy pokryciu jastrychu panelem niż pltką ceramiczną.

Adam. Miło słyszeć.

Chciałem Wam podziękować bo utwierdziliście mnie w przekonaniu, że mój wybór jest słuszny.

Co sądzicie o połączeniu tego z kominkiem z DGP. W rejonie działki nie ma gazu (w całej wsi) i będę musiał zakupić piec olejowy. Ceny oleju teraz są szalone więc chciałbym trochę zaoszczędzić szczególnie w okresach przejściowych.