Kulin 16.05.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Mamy w domku schody zabiegowe betonowe. Teraz zamierzamy na te stopnie położyć stopnie drewniane (grubość 4 cm). Schodów jest 16, szerokość około 1 m. Jaki jest koszt jednego stopnia z zamontowaniem (na gotowo). Jakie są lepsze, klejone z listew, które sa obklejone płytą dębową o grubości 5mm, czy z litego drzewa stopnie. Jakie drzewo jest najlepsze na stopnie. Mamy do wyboru: jesion, dąb i buk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 16.05.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Od mojego szwagra stolarz bierze 400zł za stopień ze wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 17.05.2006 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 a czy stopnie lepiej jak są w całości (np. dąb), czy lepiej jak są klejone z dębu (listewek) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 17.05.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Stolarzem nie jestem ale wydaje mi sie że stopnie zawsze są klejone z 3 desek. Środkowa jest obrócona do góry nogami. W ten sposób powstaje układ w którym dwie krańcowe deski próbują wyginać się np: w górą a środkowa w dół. Wtedy stopnie się nie "paczą". Ale jak jóż mówiłem na stolarce się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 18.05.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Moja kalkulacja:drewno na 1 stopień: dębowa tarcica jest także o grubości 5 cm, tak więc bierzesz taką i strugasz ją do grubości 4 cm i szlifujesz.koszt drewna: 1,0 m * 0,3 m * 0,05 = 0,015 m3Cena 1m3 dębu bez VATu to obecnie 1800-2000 w zależności od klasy, czyli stopień kosztuje 30złkoszt dobrego lakieru to 20 zł/m2 na jedno malowanie ( na schody przyjmuję trzy ), czyli lakier kosztuje 21 złCzyli materiał: 16 * 51 = 816 zł Mój parkieciarz za położenie 1 stopnia bierze 30 zł.Za wycięcie, przestruganie i przeszlifowania drewna zapłacę u stolarza 30 zł / sztuke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 22.05.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Bigsister - świetne wyliczenie. Weź tylko pod uwagę, że z 1m3 drewna z tartaku, jak ci się uda, to będziesz miał może z 0,5m3 drewna wyselekcjonowanego na schody (to taki reprezentacyjny detal). Ja bym osobiście poleciła (tak mam u siebie) pocięcie tego drewna na kawałki (paseczki) i sklejenie go, bo drewno (szczególnie świerze) ma to do siebie, że zmienia wymiary - mój znajomy zrobił podobnie jak Bigsister i po roku to mu się rozeschły stopnie, popękały i się powykrzywiały (nie mówię że wszystkie - bo z 32 stopni tylko 8 czy 9) ale naprawa tego to spore koszty. Nie zapomnij jeszcze z praktyki o wangach (to też koszt i chyba najtrudnieszy element do wykonania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 22.05.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Jeden trep dębowy ,bejcowany,lakierowany ,szerokość 110cm,grubość 32mm z ułożeniem-200zł.Byłoby taniej ale połowa trepów jest zaokrąglona(łuki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 22.05.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Gdzies na allegro był gość z SUWAŁK co robił mb trepa dębowego (szerokośc 30 cm) klejonego lakierowanego grub 4cm za 30 zł brutto -ale nie moge go namierzyć - cosik chyba popłynął - a miał dobre ceny !!!! Szkoda bo potrzeba mi takich z 13 sztuk sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts