Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć ,

do tej pory byłam jedynie biernym obserwatorem forum . Mam pewien problem i może ktoś mógłby mi pomóc go rozwiązać . Czekam na oddanie domu , który buduje developer , dopatrzyłam się , że brakuje wieńcy żelbetonowych pod stropami terrivy oraz murłatami (dom z użytkowym poddaszem) i na prawdę nie wiem czy odstąpić od umowy (mam taką możliwość - ale poza tym dom i lokalizacja bardzo mi się podobają) czy odebrać dom - nie wiem tylko czy bez tych wieńcy ściany nie będą pękać w przyszłości .

Czy ktoś kto się na tym zna może mi napisać parę słów prawdy na ten temat.

Krzystka

https://forum.murator.pl/topic/54032-wie%C5%84ce-%C5%BCelbetonowe-pod-stropami-terriva-oraz-mur%C5%82atami/

Wieńce są na wysokości stropu a nie pod stropem. Ściśle rzecz ujmując dolna płaszczyzna wieńca powinna być ciut poniżej stropu (tzw wieniec opuszczony). Góra wieńca jest równo z górną powierzchnią stropu.

Wydaje mi się niemożliwe aby tego wieńca nie było. Jest to za poważna sprawa. Może masz ścianę 3-warstwową i nie widzisz tego wieńca.

Bo w takiej ścianie wieniec jest w warstwie wewnętrznej(nośnej) . A warstwa zewnętrzna (osłonowa) nie ma takiego wieńca.

Co do murłat to zależnie od projektu. Czasem leży bezpośrednio na stropie (a konkretnie na wieńcu) a czasem na wieńcu muruje się jeszcze parę warstw pustaków (tzw ścianka kolankowa), na to znów wylewa się wieniec (nad ścianą nośną) i na to dopiero murłata.

wieniec pewnie jest, tylko że jak ściana jest 3 warstwowa to nie widać, tak samo jak jest 1 warstwowa też mogą być takie kształtki nw wieniec ( szalunek tracony) i wtedy wygląda że wieńca nie ma.... zresztą przy 2 warstwowej też tak może być, a zamiast wieńców pod murłaty może są słupki ? trzeba by wejść i pooglądać sobie to z bliska i od środka.
Dziwna sprawa - wieńce jak najbardziej powinny być,opuszczone a murłata zakotwiona we wieńcu. Masz możliwość zajrzeć w projekt może?

Wieńce muszą być ale niekoniecznie opuszczone...

Dziwna sprawa - wieńce jak najbardziej powinny być,opuszczone a murłata zakotwiona we wieńcu. Masz możliwość zajrzeć w projekt może?

Wieńce muszą być ale niekoniecznie opuszczone...

Niekoniecznie - mogą być na podlewce z tym,że opuszczone z punktu widzenia wytrzymałościowego dużo lepsze rozwiązanie.

Ja u siebie będę miał strop gęstożebrowy (Ceram z Leiera) i producent wymaga podparcia belki na podlewce i tak zrobię. Nie będę się dodatkowo bawił w strop opuszczony. Dla domku jednorodzinnego nie ma to aż takiego znaczenia bo wszelkie obciążenia nie są duże.
Ja u siebie będę miał strop gęstożebrowy (Ceram z Leiera) i producent wymaga podparcia belki na podlewce i tak zrobię. Nie będę się dodatkowo bawił w strop opuszczony. Dla domku jednorodzinnego nie ma to aż takiego znaczenia bo wszelkie obciążenia nie są duże.

A możesz mi powiedzieć na czym polega "zabawa" z wieńcem opuszczonym? Montaż paru ryg nie jest problemem to samo z podlewką jeśli tylko ktoś nie przyoszczędził na zaprawie.

A możesz mi powiedzieć na czym polega "zabawa" z wieńcem opuszczonym? Montaż paru ryg nie jest problemem to samo z podlewką jeśli tylko ktoś nie przyoszczędził na zaprawie.

W moim przypadku przy technologi 1W łatwiej mi nie wykonywać wieńca opuszczonego...Pozatym oba rozwiązania w sumie są podobnie pracochłonne..

U mnie ekipa robiła wieniec opuszczony. Nikt nie protestował. Co więcej zrobili to sami z siebie bez zadnego przypominania z mojej strony.

W tym celu zastosowali deski trochę grubsze (coś koło 3.2cm) niż standardowe 2,5cm

Mi (a raczej moim mistrzom) "kerownik" polecił trzymać się projektu tzn robić wieniec, który obejmie belki od spodu - również zbrojeniem.

ja w projekcie nie mam opuszczonego i dlatego go nie będzie :))

Chyba takiej rzeczy jak opuszczany wieniec nie musi być w projekcie, bo należy do tzw sztuki budowlanej tudzież zasad dobrej roboty.

Jest przekrój i rzędna stropu a to wystarczy i z tego wynika jeśli nie jest precyzyjnie opisane.