agiszonek 16.05.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Mam piękne Irgi płożące i Rdest Auberta - chciałabym je sobie porozmnażać , ale nie wiem ani jak ani kiedy to robić. Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 16.05.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 tERAZ, GDY RUSZYŁY SOKI I ROŚLINKI CHĘTNIE ROSNĄ. Rdest sam chętnie się ukorzeni przez odkład ( gałązkę przyginasz do ziemi i nadsypujesz glebą). MOżna ją w połowie przeciąć, włożyć w szczelinę patyczek/zapałkę i posypać ukorzeniaczem. Na wiosnę będziesz miała gotową, ukorzenioną sadzonkę. Irgę poleciłabym rozmanżać tylko z sadzonek półzdrewniałych, potraktowanych ukorzeniaczem AB ( hormony) - do kupienia w każdym sklepie ogrodniczym. http://ogrod.to.jest.to/ogrody/r_rozmnazanie.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 17.05.2006 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 tERAZ, GDY RUSZYŁY SOKI I ROŚLINKI CHĘTNIE ROSNĄ. Rdest sam chętnie się ukorzeni przez odkład ( gałązkę przyginasz do ziemi i nadsypujesz glebą). MOżna ją w połowie przeciąć, włożyć w szczelinę patyczek/zapałkę i posypać ukorzeniaczem. Na wiosnę będziesz miała gotową, ukorzenioną sadzonkę. Irgę poleciłabym rozmanżać tylko z sadzonek półzdrewniałych, potraktowanych ukorzeniaczem AB ( hormony) - do kupienia w każdym sklepie ogrodniczym. http://ogrod.to.jest.to/ogrody/r_rozmnazanie.htm Wydaje mi się że jest zbyt wcześnie na rozmnażanie z sadzonek - lepiej poczekać do połowy czerwca - zresztą tak właśnie jest napisane w linku który podajesz hanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.05.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Ja u siebie już od tygodnia ukorzeniam rdest - sadzonki wierzchołkowe odłamane podczas wykopywania. Sadzonki wierzchołkowe klonu Flamingo po 3 tygodniach ( gałązki z cięcia kształtującego) już mają listki i rozpulchnione końcówki - były w ukorzeniaczu. Jest ciepło więc i ukorzenianie ruszyło pełną parą Wiele osób ukorzenia końcówki z cięć formujących właśnie wczesną wiosną. Gdy jest zimno, włączam sadzonkom matę grzejną, by miały cieplutko w ukorzeniane nóżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 19.05.2006 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 co do rdestu - rozumię a co do irg - mam poucinać półzdrewniałe gałązki i wsadzić do ziemi z ukorzeniaczem ? Jak długie mają być takie gałązki ? I jeszcze jedno pytanko - czy rdest nadaje się na doniczkowe pnącze do domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 19.05.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Hmmm..rdest jako roślina doniczkowa? Oczywiście, że się nadaje, tylko jak będziesz walczyła z przyrostami rocznymi rzędu 6-8 metrów? Mój ogrodowy rdest w ciągu ostatnich dwóch tygodni ciepła i deszczu, wyróśł już pół metra, a to dopiero końcówka wiosny!!! Na sadzonki tnie się "patyczki" 3-5 węzłowe. Dół tniesz ukośnie, by była największa powierzchnia pobierania wody, górę prostopadle, by była najmniejsza powierzchnie transpiracji. Nad ziemią pozostaje 1-2 oczka, pod ziemią 2-4 oczka. Ukorzeniacz na gałązce w całości musi być pod ziemią. By go nie strząsnąc w trakcie wkładania do ziemi, robi się dziurkę patykiem, następnie wkłada sadzonkę zanurzoną w pudrze hormonalnym i lekko dociska ziemię palcami.A potem tylko czekanie pół roku, rok, aż maleństwo będzie miało samodzielne korzonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts