Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków materiały + montaż

Tamlin

Recommended Posts

Planuje POŚ i mam rózne informacje na temat kosztów montażu. Zwracam się z prośbą do tych co juz przez to przeszli. Ile was kosztowała POŚ np z drenażem rozsączającym. W najnowszym Muratorze napisali:

koszt urządzeń: 3800

podsypka filtracyjna: 70 zł :o chyba za wiaderko :lol: coś sie chyba komuś pomyliło

robocizna: 1510

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

Tamlin

• 5 weeks później...

Tamlin - ja moge Ci powiedziec ile kosztuje zamonowanie POŚ bezdrenażowego które oferuje.

6000 zł zakup POŚ z przesyłką

160 - zł wylewka betonowa (cena z betoniarni) - samemy wyjdzie taniej :)

100 - pospólka - 2 m3 - trzeba do zasypania - co jakiś czas sypiemy pospólke do reszty wykorzystując grunt rodzimy.

240 - studnia chłonna z kręgów betonowych - jezli ktos taka potrzebuje (zład wody mozna wydatkowac alebo do oczka wodnego albo do rowu melioracyjnego)

Nie wliczam rur doprowadzających ścieki

Co do podsypki filtracyjnej - 70 zł to kosztuje m3

Sebo8877

• 2 weeks później...
Witam. To mój pierwszy post więc proszę mi wybaczyć za potknięcia. Co do oczyszczalni to mnie za nevexpol 2m3 powiedział 5 tys. za całość. Tylko zgłoszenie łatwię sobie sam. Odnośnie zgłoszenia to mam pytanko: Czy w Waszych starostwach wymagają, aby projekt na mapce opiniodawczej był podpisany przez uprawnionego projektanta? Czy wymagają sprawdzeń przepuszczalności gleby również podpisanych przez osobę z uprawnieniami. Pytam dlatego, że u mnie wymagają choć ustawa nie mówi o tym żeby projekt był podpisany przez osobę z upawnienia :wink: mi.

• 6 months później...
jarek244 mi za tą samą oczyszczalnię powiedziano 7000 brutto w tym projekt, wykonanie, żwir itp czyli komplet. Ciekawe dlaczego te ceny się tak różną? Też wersja dla 3-4 osób.

No to :evil:

Byłam w firmie ECOMOTYL z Wrocławia. Drenażowa oczyszczalnia 12.000 dla 4 osob,oczyszczalnia z reaktorem biologicznym-17.000.

Kto robi za 7.000?

pozdr

My zdecydowaliśmy się na oczyszczalnię biologiczną ZPC-5 z firmy WOBET-HYDRET na 3-5 osób zbiornik 3 komory i odprowadzenie do studni chłonnej. Razem ze wszystkim (żwir, pisek itp) gościu policzył nam ok.8tyś. Narazie złożyliśmy projekt razem z wnioskiem o pozwolenie na budowę. Za projekt nic narazie nnie płaciliśmy.Jak będzie faktycznie - zobaczymy. Mam nadzieję że nie więcej niż zakładał. :roll: