carmina 16.05.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Zastanawiam się nad rodzajem ogrzewanie w domku parterowym i rozważam założenie tzw. folii grzewczych umieszczanych w suficie. Czy ktoś posiada jakieś informację, którymi zechciałby się podzielić? Wiem, że to żadkość w Polsce.Tylko nie mylić z matami grzewczymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 16.05.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 O widzę tendencję podnoszenia ogrzewania w górę. Najpierw było podłogowe, potem ścienne a teraz sufitowe. Nie wiem czy to ma sens. Ciepło idzie do góry. Czyli nie ogrzewałoby parteru tylko poddasze. Ale nie znam się na tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carmina 16.05.2006 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witam.Mi chodzi nie o ogrzewanie termiczne tylko promieniowe, które ogrzewa to co "widzi" z góry. I odbuja się od tego krążąc po pomieszczeniu.Niby prawo fizyki nakazuje iść ciepu do góry, ale podobno tu ma być inaczej i właśnie dlatego potrzebuję praktyka a nie teoretyka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 17.05.2006 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 No fajnie, tylko żeby się wzrok nie pogorszył temu ogrzewaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-COLOR- 17.05.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 W ubiegłym roku zakładałem takie folie grzewcze na poddaszu, na mojej www jest kilka zdjęć z tej roboty. Moja opinia negatywna. Płyty GK owszem robią się ciepłe, lecz do ogrzewania pomieszczeń zimą chyba jednak zbyt mało. Jesli pomieszczenia niezbyt wysokie (a tak było w tym przypadku) to ciepło odczuwasz od głowy. Bardziej chyba przydatne do podtrzymywania temperatury pomieszczeń podczas naszego dłuższego wyjazdu z domu. Licznik elekt. chce się ukręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 17.05.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 W ubiegłym roku zakładałem takie folie grzewcze na poddaszu, na mojej www jest kilka zdjęć z tej roboty. Moja opinia negatywna. Płyty GK owszem robią się ciepłe, lecz do ogrzewania pomieszczeń zimą chyba jednak zbyt mało. Jesli pomieszczenia niezbyt wysokie (a tak było w tym przypadku) to ciepło odczuwasz od głowy. Bardziej chyba przydatne do podtrzymywania temperatury pomieszczeń podczas naszego dłuższego wyjazdu z domu. Licznik elekt. chce się ukręcić No i tylko takiego efektu należy sie spodziewać. Zadbajcie o sensowny rozkład temperatury pomiędzy posadzka a sufitem! Promienniki zostawiłbym ogrzewaniu w halach fabrycznych stanowisk pracy typu tokarnia Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carmina 17.05.2006 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Łe no to się rozczarowałam.Bo spece od tych folii chwalą jakby to było coś super hiper i w ogóle.CO więc najlepsze było by do drewnianej parterówki, metrów 100 powierzchni? .Prawdę mówiąc ogrzewanie spędza mi sen z powiek i dopóki nie wybierzemy sposobu grzania (oprócz kominka) to nie rozpoczniemy budowy.Ale dziękuję za odpowiedź, bo to mi daje do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 18.05.2006 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 sposób ogrzewania zależy przedewszystkim od tego ile kasy zamierzasz wywalić przez komin no i dalej ile czasu na to chcesz poświęcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-COLOR- 18.05.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 sposób ogrzewania zależy przedewszystkim od tego ile kasy zamierzasz wywalić przez komin no i dalej ile czasu na to chcesz poświęcić. no super pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.05.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 sufitowe sobie odpuść, niezbyt dobrze jest podnosić temperaturę mózgu jeśli chcesz płaszczyznowe to zastosuj podłogówkę lub ścienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carmina 18.05.2006 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 No dobrych rad zawsze dobrze posłuchać. Ale co z piecem np. akumulacyjnym? Oczywiście na 2 taryfy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 18.05.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Bez urazy Color Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 18.05.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 No dobrych rad zawsze dobrze posłuchać. Ale co z piecem np. akumulacyjnym? Oczywiście na 2 taryfy. Pozdrawiam A jest jakaś różnica? Moim zdaniem to akurat ogrzewanie podłogowe można zasilać z każdego rodzaju źródła. Nawet gdy jest to źródło wysokotemperaturowe (jak np. piec węglowy) - kwestia odpowiedniej automatyki (mieszacze itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 18.05.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 niedługo to ogrzewanie wynisoą ponad dach albo do sąsiada i będa udowadniac ze wszytko ok i zdrowo bo od ciepła człowiek głupieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carmina 18.05.2006 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Jest w tym cień prawdy ale ja jednak oczekuję merytorycznej wypowiedzi. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 18.05.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 sufitowe ok ale albo nadmuchowe albo promiennikowe - ale taki typ stosowany jest raczej w halach przemysłowych, kosztuje sporo i jest drogie w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 19.05.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Mnie próbowano namawiać na ogrzewanie sufitowe. No może niekoniecznie nachalnie, ale jako ciekawą opcję do rozważenia. Oczywiście pojawił się mój ulubiony temat promieniowania, które w takim przypadku dominuje itp. Hehe - pewnie, że dominuje, bo reszta ciepła ucieka przez dach!Pomysł został zdyskwalifikowany w przedbiegach, bo jest bez sensu. Fizyka jest jaka jest - dopóki powietrze ciepłe będzie miało gęstość mniejszą od zimnego (a prędko się to raczej nie zmieni) do najlepszym sposobem ogrzewania będzie ogrzewanie umieszczone możliwie nisko - czyli podłogowe. Sufitowe - tak jak pisali przedmówcy - moim zdaniem dobre do hal produkcyjnych, magazynowych itp - tam gdzie inaczej ogrzewać byłoby ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts