Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO MIŁOŚNIKÓW GRESU POLEROWANEGO WAŻNE!!!!

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie wykończeniowym, mam zamiar położyć gres polerowany w holu kuchni i jadalni, ale... No właśnie gres polerowany ma otwartą strukturę porów i przez to jest poddatny na zaplamienie różnymi płynami. Postanowiłem to sprawdzić i kupiłem jedną płytkę" doświadczalną " Polałem ją :

kawą ,esencją herbacianą, olejem roślinnnym, sokiem owocowym, mlekim, tłuszczem z patelni oraz napisałem markerem jadną kreske. O to wyniki. Plamy zostały tylko po herbacie. Nie dało się jej umyć wodą, śladu po markerze również. Na drugi dzień wpadł mi w ręce DOMESTOS i spróbowałem zmyć tą plamę i kreskę po markerze. I UDAŁO SIĘ!!!! plama zeszła bez problemu nie pozostawiając ŻADNEGO śladu na płytce zmyła sie również krecha po markerze ( choć musiałem mocno trzeć ).

Doświadczenie przeprowadziłem na gresie z Ceramiki Paradyż ( nie impregnowałem materiału dświadczalnego żadnym impregnatem).

Mój wniosek jest następujący LUDZISKA KUPUJCIE GRES POLEROWANY

Zastanawiam się co będzie po użyciu X razy domestosa. Mogą zostać plamy od niego. I co wtedy?

Zrób jeszcze jedną próbę: polej jedną część płytki domestosem, pozostaw tak na 24 godziny, następnie umyj wodą, wysusz i opisz wyniki tego testu. Sam jestem ciekaw co to będzie, domestos jest dosyć żrący.

Cinek21 po domestosie została jasna plama ale połysk w tym miejscu się nie zmienił tz. plytka nie zrobiła się matowa. Ale przecież nikt nie będzie codziennie szorował płytek domestosem ( to jest już ostateczność )

Własnie dzisiaj kupiłem 47 m2 gresu polerowanego.

pozdro

Edyta ja płaciłem za gres polerowany z Ceramiki Paradyż 94 zł ( cena fabryczna to 118 zł netto ) Jest to I gatunek, odradzam kupowanie w II-im i w III-im gatunku. Martwi mnie ta niska cena A odnośnie wyboru czy gres polerowany czy płytki to ja jestem zdecydowanie za gresem.

ALF, ja też jestem przed wyborem gresu i sie zastanawiam co wybrać. Loklany sprzedawca oferuje mi gres cersanitu III klasa 45 x 45 za 65 zł. ale wuidziałam taki sam (identyczny również wysoki połysk) za 49 zł. Czemu taka różnica, czyżby to ten sam produkt?????????????? :roll:

odradzam II i III klase- chyba ze masz plytkarza z prawdziwego zdarzenia, ale i to pewnie nie wystarczy

plytki takie sa nieskalibrowane, tzn czesto maja rozne wymiary bokow i czesto nie sa to linie proste

ale przed zakupem po prostu sprawdz - roznie bywa :wink:

pzdr