Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytki rako

promiseland

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witaj

Rako to bardzo przecietna marka.Znam obiekty , ktore "wtopily" na Rako. Cena niewysoka , podobnie niestety jak jakosc i wzornictwo.

Klopoty z kalibracja, kiepska dokladnosc i tolerancja, gresy o dziwacznych normach i skali twardosci nie odpowiadajacej w zasadzie porzadnym gresom.

Plytka basenowa - kompletna pomylka jednym slowem : dobry ,socjalistyczny wyrob z Republiki Czeskiej , wyrob probujacy swoich sil i nie dajacy sobie rady z konkurencja. Wzornictwo bardzo marne beznadziejna powtarzalnosc, za ta cene mozna szukac nawet u Chinczyka i znalezc za mniej, wyrob niestety lepszy.

Krotko: produkt dla desperatow .

Rako ? - Powinni tego zabronic :p :p

witaj

Rako to bardzo przecietna marka.Znam obiekty , ktore "wtopily" na Rako. Cena niewysoka , podobnie niestety jak jakosc i wzornictwo.

Klopoty z kalibracja, kiepska dokladnosc i tolerancja, gresy o dziwacznych normach i skali twardosci nie odpowiadajacej w zasadzie porzadnym gresom.

Plytka basenowa - kompletna pomylka jednym slowem : dobry ,socjalistyczny wyrob z Republiki Czeskiej , wyrob probujacy swoich sil i nie dajacy sobie rady z konkurencja. Wzornictwo bardzo marne beznadziejna powtarzalnosc, za ta cene mozna szukac nawet u Chinczyka i znalezc za mniej, wyrob niestety lepszy.

Krotko: produkt dla desperatow .

Rako ? - Powinni tego zabronic :p :p

Dzięki :-? Już nie jestem nimi zainteresowana :wink:

• 1 year później...
no to doopa zbita :-?

sa zaliczkowane

jedyna nadzieja, ze w ciagu dwoch latach, ktore minely od krytyki 2112wojtek, cos sie w firmie Rako zmienilo i plytki sa lepszej jakosci

jak widac Wojtek napisał swoja opinię w 2006 roku, z tego co słyszałam troche sie w RAKO pozmieniało. Zajomi maja płytki firmy RAKO w łazience jest OK, moja Siostra kupiła tez płytki tej firmy wygladaja naparwde ładnie, sprawdzali wymiary- też OK.

Pozdrawiam

Nie martw sie na zapas.

Świete słowa :D

W Chlumczanach niedawno był rewolucja i sporo się zmieniło.

Zwłaszcza jakość. Poprawiło sie wzornictwo szczególnie w ceramice łazienkowej.Trzeba jednak przyznać ,ze wciąż nie martwią się specjalnie o wysoką klasę i śrubowanie atestów. Cóz 9-10 lat w ceramice , to niewiele.

Nie jest to może oryginalne wzornictwo, czy na tzw. czasie, nie ma też ciekawych formatów... ale widać olbrzymią poprawę.Czesi zreszta nigdy nie byli specjalistami od wzornictwa.

Nadal Rako produkuje tzw salcesony podłogowe i kuchenne z tym, ze ...gust etc. a u nich zbyt na tego rodzaju rzeczy jest spory , więc nie ma co wybrzydzać i jak się komu podoba to brać.

Nie będzie też wielkiego żalu zmienic jak się płytki znudzą , bo cena jest atrakcyjna.

Ciekawostką jest to, że w Rako produkują podróbkę włoskiej serii 3D Element,z której Włosi sie wycofali w 2006 z powodu słabego zbytu i kłopotów technologicznych związanych z wysokimi normami jakie firma miała, a płytka bardzo ciekawa.

Nie wiem czy Rako robi jeszcze cos, co nazywali "gresem". To była straszna porażka

Współpracuje ze znajomymi Czechami sprzedającymi ceramikę w Polsce i co ciekawe,oni całkowicie wycofali sie rakiem z Rako :) 2 lata temu, zobaczymy co będzie dalej.

Ooooo! :o

Zastanawiałam się nad ich płytkami do kuchni.

W 1-szej wersji płytki na ścianie miały być brązowe. U nich znalazłam identyczne jak mój blat. Wyglądałoby to, jakby c.d. blatu na scianie.

http://www.rako.cz/data/dlazorig/3785.jpg

Znalazłam je na Bartyckiej, tylko w 1 salonie. Z drżeniem zapytałam o cenę, która okazała sie zaskakująco niska.

Potem zmieniłam koncepcję i kupiłam jasne płytki ;o)

dla zainteresowanych podaję stronę: http://www.rako.cz/pl/poland/produkty/plytki_mieszkaniowe

MZ mozna u nich znaleźć ładne płytki, a co do jakości i kalibracji. Ciekawe jak jest u nich w porównaniu do Opoczna? :evil:

Drewnopodobne Rako do łazienki może być. Gorzej w korytarzu.

Są to płytki o słabszej zazwyczaj powłoce gdzieś IIIkl gdyż efekt z reguły uzyskuje się na emaliach.

Nie wiem czy nie przepłaciłaś trochę, ale to już zależy od sprzedawców.

Mocniejszych drewnopodobnych lepiej szukać u Hiszpanów albo Włochów.

Cenowo lepsi są Hiszpanie np. Diago czy Zirconio i zwykłą płytkę powinnaś znaleźć w tej samej cenie, w jakiej Ci sprzedali czeskie Chlumczany.Rektyfikowana niestety sporo drożej.

poszukiwalam plytek w bezu, jako tlo dla mozaiki i plytek drewnopodobnych w lazience

padlo na rako defile, cena ok 70zl/m kw.

gdybym wiedziala ze kiepsko u nich z jakoscia poszukalabym czegos innego

:(

rako defile sa bezowe, jako tlo na sciane i podloge

drewnopodobne maja byc wlasnie z zirconio ebano

mozaika jeszcze innej firmy

to 70zl za rako defile to pewnie duzo, bo ten sklep ma dosc wysokie ceny

tak to jest na peryferiach z mala konkurencja :roll:

baterie kupuje juz przez internet

A ja mam płytki Rako jako dekor (pasek) przy porządnym włoskim gresie.Co się biedy pan kafelkarz namęczył zeby je złożyć i żeby nie było widać, jakie są krzywe, hihi.Bo powiedzmy sobie szczerze, trochę są.Zwłaszcza, jesli są zestawione z takimi, co są bardzo proste.No ale dobrze wykonał swoja robotę a płytki na ścianie wyglądają bardzo dobrze :-)I nawet prosto ;)

Patrząc na to, że z reguły ciekawe płytki na dekor kosztują krocie - hmm, dekor za 32 zł za m2, dobry interes ;) A tak w ogóle to mam zestwione szary gres 49x49 do tego aluminiowe listwy i płytki Rako Orchidea w kolorze wściekłopomarańczowym :-)

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
Jejku! Ja wczoraj oglądałam serię płytek Spirit - firmy rako. I tak mi sie spodobały jak zadne inne. A dzisiaj trafiłam na ten wątek i tu takie niepochlebne opinie. Może ktos ma ułożone te płytki i sie wypowie a może jakieś zdjęcia. Czy rzeczywiście ta firma odpada? Czy podtrzymujecie swoje opinie? Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Drodzy forumowicze ,

Podciągam temat : proszę o opinie na temat płytek podłogowych RAKO. Jeśli ktoś ma takie i użytkuje proszę o komentarz co do faktycznej jakości. Ścierają się ? W dalszym ciągu mam zamiar zakupić płytki Rako Oakland do salonu. Są bardzo ładne. Radzicie czy odradzacie?