Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Telefon dla Seniora

Sarin7

Recommended Posts

witam wszystkich forumowiczów !!

Dostałem bojowe zadanie : mianowicie zakupić telefon komórkowy dla 85 letniego dziadka, który to bardzo lubi wychodzić z domu na grzybki i czynnie spędzać czas a moja babka sie o niego martwi :)

To że bedzie na karte przedpłaconą to juz wiem (abonament jest w tym przypadku niebezpieczny dla człowieka który nie potrafi sie posługiwać komórką i mógłby bez rozumu nabulić większy rachunek jak jego emerytura )

chodzi mi o sam telefon który spełniałby następujące warunki :

1) bardzo prosty w obsłudze

2) duże czytlene cyfry na wyświetlaczu

3) wygodne klawisze do obsługi

4) jakiś głośny dzwonek (dziadzio ma słuch juz słaby ) albo mocna wibra, tak by porządnie portkami zatrzęsła :)

Za wszelkie sugestie bedę wdzięczny , bo dla mnie to naprawde problem dobprać odpowiedni telefon.

Pozdrawiam

To że bedzie na karte przedpłaconą to juz wiem (...)chodzi mi o sam telefon

Zastanawiasz się nad zakupem, któregoś z gotowych zestawów na kartę, czy też jesteś skłonny kupić oddzielnie (w komisie, na Allegro) sam aparat?

Na stronie http://telefonia.wp.pl/ możesz pooglądać dużo telefonów.

Zerknij np. na Nokię 6310i: http://telefonia.wp.pl/hardware/show.html?IN[id]=2668

zaczęłam od 3510 potem było 5130 - generalnie Nokia jest najbardziej instynktowna...ma duży wyświetlacz...

Tylko co z tego jak Babcia zamiast nisić w torebce pakowała w pudłeczko i na...regał ehhhh :roll: nic nie dało zmienianie aparatów jak cały czas nienaładowany :):) To jest problem - u mnie nie rozwiązany :(

• 2 weeks później...
Przypomniało mi się jak wyposażylismy mamę w telefon komórkowy. Oczywiście wszyscy łacznie z wnukami zafundowalismy mamie kurs obsługi i w ogóle. No i pojechała w podróz z telefonem...........przyjechała OBRAŻONA, ze nikt do niej nie zadzwonił. Patrze a ona ma 11 rozmów nie odebranych, wszyscy do niej dzwoniliśmy.Ona po prostu nie słyszała. Od tego czasu minął rok, mamuśka pisze esemesy i mówi, że niewyobraża sobie zycia bez komórki teraz. Ogólnie jest super i teraz śmiejemy się z tych nieodebranych rozmów.

• 2 months później...
Jeżeli chodzi o baterię to Nokia i dogania ją Motorola(ale tu troszkę skomplikowane menu, chociaż nie aż tak bardzo). Jeśli zaś duże litery(i wyraźne) to Samsung(wg mnie lider na rynku). Głośność dzwonków-tutaj przoduje Samsung i Nokia. Podsumowując albo Nokia lub Samsung. Tylko że nowe Nokie są małe, najlepsza byłaby Nokia 3510i(długo bateria, duże przyciska i spore rozmiary, tak więc przypadkiem nie wypadnie z kieszeni), zaś jeśli Samsung to z nowszych bo tylko w nich jest w miarę rozsądna bateria(np. X200)a co za tym idzie droższy. Najlepiej niech zobaczy co mu pasuje.

• 1 year później...

myślę , że autor watku dylematy jaki aparat ma za soba więc chciałabym zapytać jaki aparat wybrał i jak się sprawdza ?

Mam taki sam dylemat - myslę o aparacie z klapką ( nie włączy się sam w torebce :) .... ale więcej na rynku aparatów z wodotryskami niż do dzwonienia .... :/

Owszem wyszedł telefon w Austrii - nazywa sie "Emporia Life" - wyglad ma tragiczny - prosty w obsłudze i potwornie drogi :/ zupełnie nie na kieszeń "seniora" - ( nota bene jakiś pacanek redaktorek napisał cytuję : "telefon jest przeznaczony dla seniora czyli starszych ludzi po 50 roku życia .......(sic!) " no to 80-90 latkowie to są co ? matuzalemy ??? wrrrrrrrrr

Zreszta w Polsce go nie ma .

Tak na marginesie - czy przypadkiem nie warto byłoby pomyśleć o tych seniorach w wielu innych dziedzinach ...wszak żyjemy coraz dłużej ...........

myślę , że autor watku dylematy jaki aparat ma za soba więc chciałabym zapytać jaki aparat wybrał i jak się sprawdza ?

Mam taki sam dylemat - myslę o aparacie z klapką ( nie włączy się sam w torebce :) .... ale więcej na rynku aparatów z wodotryskami niż do dzwonienia .... :/

Owszem wyszedł telefon w Austrii - nazywa sie "Emporia Life" - wyglad ma tragiczny - prosty w obsłudze i potwornie drogi :/ zupełnie nie na kieszeń "seniora" - ( nota bene jakiś pacanek redaktorek napisał cytuję : "telefon jest przeznaczony dla seniora czyli starszych ludzi po 50 roku życia .......(sic!) " no to 80-90 latkowie to są co ? matuzalemy ??? wrrrrrrrrr

Zreszta w Polsce go nie ma .

Tak na marginesie - czy przypadkiem nie warto byłoby pomyśleć o tych seniorach w wielu innych dziedzinach ...wszak żyjemy coraz dłużej ...........

DZIEKI !!! DOWIEDZIALEM sie ze jestem seniorem 56l ,,, :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

waldibmw :)

ja też jestem seniorem wg. tych arcydokładnych wyliczeń redaktorów piszących o Emporia Life !!! :(

I jakoś sobie radzę bez tego superdrogiego - prostego aparatu dla "seniorów" .

Natomiast 6310 dla słabowidzącej 81 letniej osoby to chyba nie najlepsze rozwiazanie ....

Szukam dalej .........

Pozdrawiam :)

waldibmw :)

ja też jestem seniorem wg. tych arcydokładnych wyliczeń redaktorów piszących o Emporia Life !!! :(

I jakoś sobie radzę bez tego superdrogiego - prostego aparatu dla "seniorów" .

Natomiast 6310 dla słabowidzącej 81 letniej osoby to chyba nie najlepsze rozwiazanie ....

Szukam dalej ......KUPILEM go kiedy w 2002 r kupilem nissana primere pasowal do systemu glosnomuwiacego ,w tym roku kupilem meska 240c i tez nokia w systemie,,,

• 3 years później...
  • 5 years później...
Wracam z tematem! Może ktoś polecić jakiś fajny, nowoczesny telefon?

Zapraszamy do sklepu Perfekton. Znajdzie Pan u nas duży wybór telefonów dla seniorów - zarówno stacjonarnych jak i komórkowych. W razie wątpliwości chętnie doradzimy i pomożemy wybrać odpowiedni model.