pokerzysta 17.05.2006 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 jestem obecnie jednym z ostatnich , prawdopodonie, który złozy wniosek o zwrot róznicy vat za rok 2004-2005 z tytułu budowy,na rok 2006 juz zbieram faktury z tytułu zwrotu za remont i mam dylemat - czy kostka brukowa i płot betonowy jest materiałem upowazniającym do zwrotu różnicy? załącznik do rozporzadzenia jest tak pokretnie sformułowany - jak dla mnie - ze nie mam pewnoscijesli tak - to drugie pytanie czy z tytułu remontu mozna go odliczyć i jak uzasadnic wniosek?- założyłem nowy płot betonowy- założyłem kostke brukową na podjeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 17.05.2006 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Jest lista produktów PKWiU określająca co wolno odliczać. Ten sam numer powinien być na fakturze i wtedy nie ma wątpliwości co do prawidłowości odliczenia Jak są różnice, to trzeba się indywidualnie zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 17.05.2006 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Jeśli chodzi o kostkę brukową to lepiej sprawdź w swoim US. U mnie jest II US w pierwszym przechodzi w II odrzucają. Lista listą a US interpretuje to jak chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 17.05.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 jestem obecnie jednym z ostatnich , prawdopodonie, który złozy wniosek o zwrot róznicy vat za rok 2004-2005 z tytułu budowy, dlaczego ostatni? Wydawalo mi sie ze masz 6miesiecy od terminu ktory uznasz za koniec budowy? Trzeba miec jakis formularz z US? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 17.05.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 jestem obecnie jednym z ostatnich , prawdopodonie, który złozy wniosek o zwrot róznicy vat za rok 2004-2005 z tytułu budowy, dlaczego ostatni? Wydawalo mi sie ze masz 6miesiecy od terminu ktory uznasz za koniec budowy? Trzeba miec jakis formularz z US? pzdr Sądzę, że dlatego ostatni, ponieważ ma czas do 30 czerwca 2006 roku. Jak sam napisał za rok 2006 zbiera faktury za remont, czyli zakończył budowę w 2005 roku. A z powodu zakończenia budowy w 2005 roku ma czas do 30 czerwca na złozenie wniosku. Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 21.05.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Wzory druków (nie obowiązkowe, ale bardzo wygodne do zastosowania) znajdują się na stronach Ministerstwa Finansów. Kostki i płota jeszcze nie przerabiałam, więc nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaka73 22.05.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Ja odliczyłam 370 metrów kostki betonowej i mi nie zakwestionowano - jest to chyba nr 26.61 wyroby z betonu i płot też się pewno łapie - ale ktoś napisał tutaj ostatnio, że te rzeczy mozna odliczyć tylko przy budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
molus 26.05.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Ja dopiero zaczynam przygodę ze zwrotem Vat.I mam pytanie.W formularzu VZM-1/A w kolumnie "lp. z faktury dot. wykazywanego wydatku" mam wpisać pozycje do odliczenia np. 1,2,3,6,7? Czy każdą pozycję w osobnym wierszu? A co jeśli wszystkie pozycje z danej faktury są do odliczenia?Z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 26.05.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Ja dopiero zaczynam przygodę ze zwrotem Vat. I mam pytanie. W formularzu VZM-1/A w kolumnie "lp. z faktury dot. wykazywanego wydatku" mam wpisać pozycje do odliczenia np. 1,2,3,6,7? Czy każdą pozycję w osobnym wierszu? A co jeśli wszystkie pozycje z danej faktury są do odliczenia? Z góry bardzo dziękuję. Jeśli wszystkie sie nadają nie wpisujesz wogóle pozycji, gdy z faktury do odliczeń nadają się poz 1,2,4,7 wpisujesz 1,2,4,7 w jednym wierszu i kwoty z faktury (sumę) też za te pozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gagasia1 26.05.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Jeśli wszystkie sie nadają nie wpisujesz wogóle pozycji, gdy z faktury do odliczeń nadają się poz 1,2,4,7 wpisujesz 1,2,4,7 w jednym wierszu i kwoty z faktury (sumę) też za te pozycje A mi Pani w US powiedziała, że jeżeli wszystkie pozycje z faktury się zgadzają to mam pisać np. 1-7 jeżeli tylko niektóre, to wymienić po przecinku. Widać sami dokładnie nie wiedzą jak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 27.05.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Trzeba miec jakis formularz z US? Możesz skorzystać z komputerowego formularza: http://www.pity.pl/druking/drukiips_vzm.php Program zawiera listę do odliczeń i sporo informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts