Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZWROT VAT - kto poradzi

pokerzysta

Recommended Posts

jestem obecnie jednym z ostatnich , prawdopodonie, który złozy wniosek o zwrot róznicy vat za rok 2004-2005 z tytułu budowy,

na rok 2006 juz zbieram faktury z tytułu zwrotu za remont i mam dylemat -

czy kostka brukowa i płot betonowy jest materiałem upowazniającym do zwrotu różnicy? załącznik do rozporzadzenia jest tak pokretnie sformułowany - jak dla mnie - ze nie mam pewnosci

jesli tak - to drugie pytanie czy z tytułu remontu mozna go odliczyć i jak uzasadnic wniosek?

- założyłem nowy płot betonowy

- założyłem kostke brukową na podjeździe

jestem obecnie jednym z ostatnich , prawdopodonie, który złozy wniosek o zwrot róznicy vat za rok 2004-2005 z tytułu budowy,

dlaczego ostatni? Wydawalo mi sie ze masz 6miesiecy od terminu ktory uznasz za koniec budowy?

Trzeba miec jakis formularz z US?

pzdr

Sądzę, że dlatego ostatni, ponieważ ma czas do 30 czerwca 2006 roku. Jak sam napisał za rok 2006 zbiera faktury za remont, czyli zakończył budowę w 2005 roku. A z powodu zakończenia budowy w 2005 roku ma czas do 30 czerwca na złozenie wniosku.

Arek

Ja dopiero zaczynam przygodę ze zwrotem Vat.

I mam pytanie.

W formularzu VZM-1/A w kolumnie "lp. z faktury dot. wykazywanego wydatku" mam wpisać pozycje do odliczenia np. 1,2,3,6,7? Czy każdą pozycję w osobnym wierszu? A co jeśli wszystkie pozycje z danej faktury są do odliczenia?

Z góry bardzo dziękuję.

Ja dopiero zaczynam przygodę ze zwrotem Vat.

I mam pytanie.

W formularzu VZM-1/A w kolumnie "lp. z faktury dot. wykazywanego wydatku" mam wpisać pozycje do odliczenia np. 1,2,3,6,7? Czy każdą pozycję w osobnym wierszu? A co jeśli wszystkie pozycje z danej faktury są do odliczenia?

Z góry bardzo dziękuję.

Jeśli wszystkie sie nadają nie wpisujesz wogóle pozycji, gdy z faktury do odliczeń nadają się poz 1,2,4,7 wpisujesz 1,2,4,7 w jednym wierszu i kwoty z faktury (sumę) też za te pozycje

Jeśli wszystkie sie nadają nie wpisujesz wogóle pozycji, gdy z faktury do odliczeń nadają się poz 1,2,4,7 wpisujesz 1,2,4,7 w jednym wierszu i kwoty z faktury (sumę) też za te pozycje

A mi Pani w US powiedziała, że jeżeli wszystkie pozycje z faktury się zgadzają to mam pisać np. 1-7

jeżeli tylko niektóre, to wymienić po przecinku.

Widać sami dokładnie nie wiedzą jak ma być.