tom soyer 03.03.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 co lepsze? jakie sa wady i zalety obu rozwiazan?kilka mi sie nasuwa ale z Wami na pewno bedzie wiecej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 03.03.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 okno dachowedużo więcej światła (nie wiem czy to wada czy zaleta)a poza tym same wady.problem z przeciekaniemproblem z zaparowaniem okienproblem ze sniegiem (brak światła w zimie)problem z hałasemi wiele innych ps: mam 4 w dachu plus wyłaz też z szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daark 03.03.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Lukarny moim zdaniem są lepsze, ale trudniejsze w wykonaniu i droższe. Nie bez znaczenia jest to też dla architektury. ps. mam 3 lukarny i jedno okno dachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 03.03.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 wszystko jest umowne, na moim dachu nie wyorazam sobie lukarn, poza tym nie podobaja mi sie, okno dachowe maja wady, ale .... jw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2003 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 lukarna to 'prawdziwy dom', okno połaciowe to taki 'ersatz'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2003 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 stwierdzacie to jednoglosnie?!co przyjdzie dekarz do mnie to radzi mi zrezygnowac z wykuszy/lukarn/kafrow bo .. taniej.mi przede wszystkim chodzi o zagospodarowanie poddasza a ze nie mam scianki kolankowej zastosowanie wykuszy wydaje mi sie jak najbardziej uzasadnione. PS: dach kopertowy, w projekcie dwa wykusze "trapezowe" trojokienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 03.03.2003 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 powyzej to moje info chcialbym jeszcze was zapytac o ile % calych kosztow dachu jest wstanie podrozyc jeden taki wykusz? chodzi o jakas szacunkowa wartosc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Czy wy rozmawiacie o wykuszach czy o lukarnach? Co ma wykusz do okna dachowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 03.03.2003 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Czasami lukarna jest niezastąpiona. W moim projekcie z początku nie miało być żadnych lukarn. Jednak po rozważeniu perspektywy pokoju z czterema oknami dachowymi od strony południowej, postanowiłem zastąpić je jedną szeroką lukarną. W letnie upały pomieszczenia od południa z zamontowanymi veluxami przypominają terrarium w ogrodzie zoologicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daark 03.03.2003 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Anonimowy, rozmawiamy o lukarnach - to chyba wynika z kontekstu. Tom soyer - co do kosztów to musisz niestety sam policzyć powierzchnię i porównać. Tego Ci raczej nikt nie poda - ja np. nie wiem ile kosztował konkretny kawałek dachu. Dekarze mówią że nie warto dlatego, że jest to bardzo pracochłonne. Ja mam lukarny z dachem kopertowym (coś jak naczółek) i w czwórkę nie mogli przyciąć i zamontować dachówek w jeden dzień. Myślę, że dla nich jest to dużo pracy - dłubaniny, a mało kto umawia się na dniówki. Daj do wyceny swój dach w dwóch wersjach i się dowiesz ile jest różnicy. Tak samo zapytaj dekarza. Czym będziesz krył dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 04.03.2003 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 z tymi poludniowymi oknami dachowymi to duzo racji. mozna jednak sobie z tym poradzic (rolet, szyba atermiczna). ja mam w projekcie dwie lukarny poludniowo-wschodnia na ogrod i poludniowo-zachodnia od frontu. zastanawiam sie czy nie zrezygnowac z frontowej ze wzgledu na koszty. Na razie mam wyceniam dach z obiema lukarnami - bedzie za drogo to mam z czego rezygnowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts