Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

stwierdzacie to jednoglosnie?!

co przyjdzie dekarz do mnie to radzi mi zrezygnowac z wykuszy/lukarn/kafrow bo .. taniej.

mi przede wszystkim chodzi o zagospodarowanie poddasza a ze nie mam scianki kolankowej zastosowanie wykuszy wydaje mi sie jak najbardziej uzasadnione.

PS: dach kopertowy, w projekcie dwa wykusze "trapezowe" trojokienne.

Czasami lukarna jest niezastąpiona. W moim projekcie z początku nie miało być żadnych lukarn. Jednak po rozważeniu perspektywy pokoju z czterema oknami dachowymi od strony południowej, postanowiłem zastąpić je jedną szeroką lukarną. W letnie upały pomieszczenia od południa z zamontowanymi veluxami przypominają terrarium w ogrodzie zoologicznym.

Anonimowy, rozmawiamy o lukarnach - to chyba wynika z kontekstu.

Tom soyer - co do kosztów to musisz niestety sam policzyć powierzchnię i porównać. Tego Ci raczej nikt nie poda - ja np. nie wiem ile kosztował konkretny kawałek dachu. Dekarze mówią że nie warto dlatego, że jest to bardzo pracochłonne. Ja mam lukarny z dachem kopertowym (coś jak naczółek) i w czwórkę nie mogli przyciąć i zamontować dachówek w jeden dzień. Myślę, że dla nich jest to dużo pracy - dłubaniny, a mało kto umawia się na dniówki. Daj do wyceny swój dach w dwóch wersjach i się dowiesz ile jest różnicy. Tak samo zapytaj dekarza.

Czym będziesz krył dach?

z tymi poludniowymi oknami dachowymi to duzo racji. mozna jednak sobie z tym poradzic (rolet, szyba atermiczna). ja mam w projekcie dwie lukarny poludniowo-wschodnia na ogrod i poludniowo-zachodnia od frontu. zastanawiam sie czy nie zrezygnowac z frontowej ze wzgledu na koszty. Na razie mam wyceniam dach z obiema lukarnami - bedzie za drogo to mam z czego rezygnowac.