Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fronty kuchenne - foliowane - pytanko

Lawy

Recommended Posts

Spodobał mi się nowy front BRW - bordo wysoki połysk. Dowiedziałem się że jest to mdf foliowany. Poprzednio celowałem w mdf lakierowany (kolor też bordo) z różnych firm, ale ten z BRW przebija tamte właśnie dużym połyskiem (fajna sprawa ;) )

W związku z tym mam pytanie, bo nie wiem co to jest to foliowanie i jak trwałe to jest, może ktoś to ma albo się z tym spotkał? Czy to jest laminat? Jak się to ma w porównaniu z lakierowanym frontem?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

też jestem zainteresowana

jaka jest różnica w trwałości między laminatem a frontem foliowanym?

Przy wspolczesnych foliach trwalosc uzytkowa na frontach szafek jest podobna do laminatu. Mysle , ze na frontach bardziej zasadne bedzie szukanie efektu estetycznego. Nowoczesne folie znakomicie nasladuja drewno, nie kazdy laminat robi to rownie dobrze.Diabel tkwi w szczegolach a wiec troszke inaczej mozna wykonczyc front foliowany, troche inaczej laminowany.

Jesli natomiast fronty nie maja byc "drewniane" ale "aluminiowe", "stalowe" to lepiej zastosowac laminat , ktory jest nie tylko fizycznie duzo mocniejszy od folii ale lepiej udaje materialy inne niz drewno, bo moze miec znacznie wieksze mozliwosci od folii w wykonczeniu faktury.