Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet - miksokret ... ile czekać???????

Recommended Posts

przez pierwsze min 14 dni należy dbac aby posadzka nie wysłachła zbyt szybko, szybkie schnięcie obniża wytrzymałość betonu. Dlatego polewa się stropu wieńce fundamenty wodą. Beton do wiazania chemicznego potrzebuje wodę - idealnym rozwiązaniem jest zanurzenie betonu w wdzie :D

Hmm... a polewał ktoś może wylewki wodą? Bo martwie się o te miejsca na poddaszu gdzie pada światło słoneczne - są wyraźnie bardziej wyschnięte niż pozostała wylewka. Jak będę na budowie, to zasłonie okna jakimś kartonem, ale co z robić z tymi zbyt szybko wysuszonymi fragmentami? Zwilżyć wodą czy sobie darować?

polej wodą i połóż folię aby woda nie odparowała

To tak praktycznie:

- wylewki robiłem w lipcu, więc w środku lata

- nie polewałem ich, jak nie operuje bezpośrednio słońce nie ma takiej potrzeby w środku domu, spokojnie sobie dosychały

- po miesiącu zaczęliśmy przyklejać glazurę, potem terakotę

- parkiet kładłem w październiku (czyli po ok. 3 miesiącach)

- po pierwszych dwóch tygodniach wietrzyć na maksa

- wprowadziłem się w grudniu

Nic nie pęka, nie rozchodzi się. Na parterze ok. 30m2 terakoty i ok. 60m2 parkietu jesionowego. Wszystko OK.

Jedna uwaga. Kamień (marmur, terakotę itd) można przyklejać do wylewki stosunkowo szybko. Po miesiącu spokojnie. Nawet wcześniej. I tak wprowadza się wodę przyklejając płytki, ponieważ klej rozrabia się z wodą. Kamień nie pracuje jak parkiet i nie ma niebezpieczeństwa.

Należy jednak pamiętać o tym, żeby po przyklejeniu terakoty w bezpośrednim sąsiedztwie jej nie przyklejać parkietu! Na styku terakoty i parkietu może parkiet pociągnąć wilgoć i może coś się z nim dziać.

Dlatego proponuję odczekać także parę tygodni po położeniu terakoty na układanie parkietu w bezpośrednim sąsiedztwie świeżo przyklejonych płytek.

• 1 year później...

temat stary ale nadal aktualny, po związaniu betonu można zastować osuszacz kondensacyjny i takie wylewki mamy po 10-14 dniach osuszone. Nie ingeruje się absolutnie niczym w wylewke a jednynie należy szczelnie zamknąć okna i osuszacz zaczyna wyciągać wilgoć z powietrza , kiedy powietrze jest już suche to wylewka zaczyna oddawać wilgoć do powietrza. Metoda ta jest jak najbardziej bezpieczna i działa na naturalnych zasadach. Do pomieszczenia należy dać jeszcze wentylator który spowoduje ruch/wymianę powietrza.

W polsce jest to jeszcze mało popularne ale osuszanie z wilgoci technologicznej poza granicami naszego kraju to normalka.

Jak ktoś chcę mogę przesłać zdjęcia tego urządzenia które u mnie pracuje i ściąga około 30L/dobę.

pozdrawiam

dodi

• 11 months później...
  • 3 months później...
Tez korzystalem z takich osuszaczy - w 2 tygodnie dwa agregaty wyciągnęły z murów i podłogi ok. 400 litrów wody (!). Dodam, że agregaty zaczęły działać miesiąc po tynkjach i wylewkach. Co do podłogi - wilgotność zjechała z 8% do 4-6% (w zależności od miejsca). Natomiast ściany suche jak pieprz.

Tez korzystalem z takich osuszaczy - w 2 tygodnie dwa agregaty wyciągnęły z murów i podłogi ok. 400 litrów wody (!). Dodam, że agregaty zaczęły działać miesiąc po tynkjach i wylewkach. Co do podłogi - wilgotność zjechała z 8% do 4-6% (w zależności od miejsca). Natomiast ściany suche jak pieprz.

Obawiam się, że muszę zastosować takie rozwiązanie u siebiie... Mogę poprosić o namiar skąd wynajmowałeś ? Czy trzeba to urządzenie pilnować jak pracuje ?