Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kondycja trawnika

Recommended Posts

Witam

W zeszłym roku zasiana , a w tym roku wyszły ciemnozielone kępy ładnej trawy a wokół żółto-zielona .Tylko raz spryskałem ją Sterane ale myśłe że to nie wina chwastobója.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3813e51ef88aed14.html

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moj jest nieco lepszy ale też ma takie żółtawe plamy, które są rzadko zarośnięte.

Teraz się zastanawiam, że może to też efekt uzycia Randapu w ubiegłym roku do zwalczania chwastów przed założeniem trawnika.

Ale z drugiej strony w tych miejscach prawie nie kiełkuja nowe nasiona po tegorocznym dosiewie.

u mnie jest dokladnie tak samo....

i co dziwne...u wiekszosci sasiadow jest dokladnie tak samo.....hmm...sasiad niczym nie pryskal a ma tez to samo...

i u mnie podobnie - kępki ciemniejszej i szybciej rosnącej trawy! W tym roku nie stosowalam zadnego "odchwaszczacza", a nawóz rozsypany byl równomiernie - siewnikiem.

mam jeszcze jeden "problem" z trawą - od strony południowej mam stary (5-letni) regenerowany w ubiegłym roku trawnik. Teraz obserwuję, że trawa mocno wyrasta "w łodydze" - efekt jest taki, ze gdy skoszę (a koszę raz w tygodniu) - mam "ściernisko" (na szczęście jeszcze nie suche ;) ) Co z tym zrobić?

http://images2.fotosik.pl/70/e9f33307b29e8588.jpeg[/img]

u mnie jest dokladnie tak samo....

i co dziwne...u wiekszosci sasiadow jest dokladnie tak samo.....hmm...sasiad niczym nie pryskal a ma tez to samo...

Zrobiliœcie wertykulację i aerację? U mnie wyglšdało to podobnie i po wykonaniu tych zabiegów i podsypaniu nawozu cały trawnik pięknie odbił. Teraz już jest równiutko i pięknie zielono.

:evil: :evil: SZKODA SŁÓW.........

I tak masz lepiej niż ja :cry:
W ubiegłym roku zakładałem trawnik.

Roundap, chwasty, glebogryzarka, wyrównywanie, wałowanie.

Siew i posypanie torfem.

a na wiosnę patrzę a tu chwasty wyłażą - no to przyrządziłam miksturę zgodnie z instrukcją, popryskałam, a jakże, a po 2 godz. spadł deszcz. Po kilku dniach miałam wypalony prawie cały trawnik. Do dzisiaj walę swoją głową :evil: :evil: :evil: w ścianę - to kara za moje lenistwo, nie chciało mi się ręcznie wydłubać. No cóż.........i od nowa

TO JEST TO

http://images2.fotosik.pl/69/fdb259efaa2bd37dm.jpg

A PO NIM ŁYSO. Mam nadzieję, że ten deszcz co ciągle pada przepłucze trochę ZATRUTĄ ziemię i kolejny raz posieję

ja narazie tylko bde kosic..moze odbije :cry:

To niby po mniszku masz tak łyso?? Przepraszam, ale coœ mi się nie chce wierzyć. Stosowałem go na każdy mój trawnik po pierwszym koszeniu i nigdy nie spalił, ani nie uszkodził trawy. Jeden raz pospieszyłem się, bo wschodzšca trawa strasznie zarosła chwastami i też go psiknšłem 9przed pierwszym koszeniem. Skutek był opłakany. Właœciwie dopiero po roku jakoœ ten trawnik wyglšda. Teraz, gdy trawa wschodzi i pojawiajš się chwasty to usuwam ręcznie tylko te najbardziej rozłożyste, żeby nie zasłaniały powierzchni ziemi wschodzšcym kiełkom. Resztę niszczę póŸniej.

Miałem podobnie.

Na jednej części trawnika wysiewanego późną jesienią. Trawa była jakaś taka niemrawa, pożółkła, poskręcana.

Zrobiłem tak :

dwa, trzy razy kosiłem na krótko, potem sypnąłem nawozu, podlewanie wspomagane deszczem. Dałem trawce urosnąć znacznie wyżej niż zwykle ( do około 14 cm ) Na końcu skosiłem znowu na krótko ( najniżej jak się dało).

Efekt póki co rewelacyjny. Trawa się zagęściła i zazieleniła i jest mięciutka jak... kaczuszka, jak kołderka i poduszka. :p

Troszkę spokoju. Poczekajcie jeszcze chwilę. Napewno odbije ( trawka rzecz jasna ).

Pozdrawiam,

Dałem trawce urosnąć znacznie wyżej niż zwykle ( do około 14 cm ) Na końcu skosiłem znowu na krótko

O tym zapomniałem napisać. U mnie na wiosnę urosła chyba jeszcze wyższa, a teraz po skoszeniu jest super.

Za wysoko też nie można bo skoszeniu może pojawić się wspomniane w którymś poście wyżej ściernisko!

Pozdrawiam,

Dałem trawce urosnąć znacznie wyżej niż zwykle ( do około 14 cm ) Na końcu skosiłem znowu na krótko

O tym zapomniałem napisać. U mnie na wiosnę urosła chyba jeszcze wyższa, a teraz po skoszeniu jest super.

Za wysoko też nie można bo skoszeniu może pojawić się wspomniane w którymś poście wyżej ściernisko!

Pozdrawiam,

Cały czas padało i nie chciałem kosić mokrej trawy, a ona rosła i rosła :D PóŸniej miałem tylko problem co zrobić z tš skoszonš trawš, bo kompostownik zapełnił się po skoszeniu 1/3. :-?

Ale ta trawa ma nie cały rok niewiem czy wertykulacjia i aeracja coś pomoże.

Mam zamiar spryskać Florovitem ,słusznie myśle czy radzicie cośinnego.

Przy zakładaniu posypałem Polifoską.

Pozdrawiam

Na wiosnę częœć trawnika, na której pojawiła się pleœń poœniegowa spryskałem właœnie Florovitem i czymœ antygrzybicznym (nie pamiętam nazwy)