Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kondycja trawnika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za wysoko też nie można bo skoszeniu może pojawić się wspomniane w którymś poście wyżej ściernisko!

ale ja koszę na 5 cm (to ja pisałam o "sciernisku") - to za dużo??

5-6 cm jest ok.

Mój sąsiad też ma ściernisko, no ale on kosi raz na miesiąc i nie podlewa.

Natka, nie znam się na tym- wiedzę zdobywam poprzez doświadczenia i to forum .

Może to wina samej trawy. Zbyt dużo jakiegoś rodzaju trawy w mieszance?

Z tego co pamiętam myślałaś kiedyś o barenbrugu ale chyba go nie kupiłaś.

Mylę się ?

Pozdrawiam,

Może trochę nie na temat, ale dotyczy trawy.

Zastanawiam, się nad kupnem lub zrobieniem kompostownika, bo po co tygodniowym skoszeniu trawy mam prawie pełny worek 80l po korze. Na razie wkładam go do bagażnika i wywożę do śmietnika (jeszcze mieszkam w bloku - chyba jeszcze ze trzy tygodnie). Ale jak się całkowicie przeprowadzę trzeba by ta trawę oddawać firmie wywożącej śmieci, a to sporo kosztuje. Działka mała i nie ma gdzie zagospodarować duży kompostownik.

Jak długo skoszona trawa leży w kompostowniku aby można było ja wyjąć i do czegoś wykorzystać (użyźnianie gleby itp)?

Może to wina samej trawy. Zbyt dużo jakiegoś rodzaju trawy w mieszance?

Z tego co pamiętam myślałaś kiedyś o barenbrugu ale chyba go nie kupiłaś.

Mylę się ?

Pozdrawiam,

To "sciernisko" tworzy mi sie na starym trawniku - zalozonym (nie przeze mnie) kilka lat temu. Tam, gdzie posiałam świeżą trawkę (barenbruga także) - mam miękki dywanik :)

Trawa pojawia się w tych miejscach jak włosy na brodzie mojego małolata, chyba dzięki temu, że b. często pada deszcz

W sobotę skosiłam, prawie łyse placki są nadal :evil: :evil: :evil:

Podsypać ziemi w te miejsca, dosiać trawy i zasypać???CO ROBIĆ?? A MOŻE DO PSYCHOLOGA DYŻURNEGO???

dosiac koniecznie i położyć na to trochę ziemi. I korzystać że teraz ciągle pada deszcz - szybko wzejdzie :)

Witam,

Mimo ze sobie obiecalem ze nic nie bede robil tylko kosil i kosil,

to jednak po kolejnym skoszeniu podsypalem nawozem Substral 100 Dni i stwierdzam ze trawnik sie ozywil, psisyn (plus te nasze piekne majowe deszcze)... wiec moze moje oczy sie w koncu naciesza dawnym trawnikiem,po ktorym moge chodzic na bosaka z pieskiem tzn suczka :D

Pozdrawiam wszystkich cierpliwych od trawnikow :wink:

Trawnikowym skrytozercom mowimy nie!!!

Kolejny temat to taras z desek ryflowanych sosnowych...

A z mojego trawnika(posiany w zeszłym roku) po zimie prawie nic nie zostało. Posiałam więc nowy i już mam dywanik bo stara trawa też miejscami odbiła od korzeni i nie ma pustych placków. Po dwóch koszeniach zaczęła piorunica żółknąć więc posypałam florovit. Czy to źle?

Może trawka jeszcze za młoda na takie używki.

Może trochę nie na temat, ale dotyczy trawy.

Zastanawiam, się nad kupnem lub zrobieniem kompostownika, bo po co tygodniowym skoszeniu trawy mam prawie pełny worek 80l po korze. Na razie wkładam go do bagażnika i wywożę do śmietnika (jeszcze mieszkam w bloku - chyba jeszcze ze trzy tygodnie). Ale jak się całkowicie przeprowadzę trzeba by ta trawę oddawać firmie wywożącej śmieci, a to sporo kosztuje. Działka mała i nie ma gdzie zagospodarować duży kompostownik.

Jak długo skoszona trawa leży w kompostowniku aby można było ja wyjąć i do czegoś wykorzystać (użyźnianie gleby itp)?

Może coś ktoś doradzi w tej materii, bo zupełnie nie mam doświadczenia z kompostownikiem (ogrodnik ze mnie od roku).

• 1 year później...

podciągam temat i od razu pytanie:

trawa wysiana w sierpniu, wzeszła pieknie ale plackowato. Na łyse części dosiałam nową. Rośnie nierównomiernie ale to jest zrozumiałe. Natomiast po wyrośnięciu zaczyna żółknąć. Nie sypałam żadnego nawozu, doradźcie mi proszę bo płakać się chce :cry:

Na ty zdjęciu widać jej plackowatość:

http://images21.fotosik.pl/421/aa4680baefe6ad49med.jpg

nie mam zdjęć z zażółconą trawą. Plissss pomóżcie. Czym ją zasilić?

• 6 months później...