Teska 24.05.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 ja sypie hydrokompleks - bardzo dobry norweski nawozik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 24.05.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Za wysoko też nie można bo skoszeniu może pojawić się wspomniane w którymś poście wyżej ściernisko! ale ja koszę na 5 cm (to ja pisałam o "sciernisku") - to za dużo?? 5-6 cm jest ok. Mój sąsiad też ma ściernisko, no ale on kosi raz na miesiąc i nie podlewa. Natka, nie znam się na tym- wiedzę zdobywam poprzez doświadczenia i to forum . Może to wina samej trawy. Zbyt dużo jakiegoś rodzaju trawy w mieszance? Z tego co pamiętam myślałaś kiedyś o barenbrugu ale chyba go nie kupiłaś. Mylę się ? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.05.2006 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Może trochę nie na temat, ale dotyczy trawy.Zastanawiam, się nad kupnem lub zrobieniem kompostownika, bo po co tygodniowym skoszeniu trawy mam prawie pełny worek 80l po korze. Na razie wkładam go do bagażnika i wywożę do śmietnika (jeszcze mieszkam w bloku - chyba jeszcze ze trzy tygodnie). Ale jak się całkowicie przeprowadzę trzeba by ta trawę oddawać firmie wywożącej śmieci, a to sporo kosztuje. Działka mała i nie ma gdzie zagospodarować duży kompostownik.Jak długo skoszona trawa leży w kompostowniku aby można było ja wyjąć i do czegoś wykorzystać (użyźnianie gleby itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 24.05.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Może to wina samej trawy. Zbyt dużo jakiegoś rodzaju trawy w mieszance? Z tego co pamiętam myślałaś kiedyś o barenbrugu ale chyba go nie kupiłaś. Mylę się ? Pozdrawiam, To "sciernisko" tworzy mi sie na starym trawniku - zalozonym (nie przeze mnie) kilka lat temu. Tam, gdzie posiałam świeżą trawkę (barenbruga także) - mam miękki dywanik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 24.05.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 A jakich nawozów używacie ? w tym roku - "barenbrug intensywna zieleń", w ubiegłym - florovit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 30.05.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 W sobotę skosiłam, prawie łyse placki są nadal Podsypać ziemi w te miejsca, dosiać trawy i zasypać???CO ROBIĆ?? A MOŻE DO PSYCHOLOGA DYŻURNEGO??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 30.05.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Trawa pojawia się w tych miejscach jak włosy na brodzie mojego małolata, chyba dzięki temu, że b. często pada deszcz W sobotę skosiłam, prawie łyse placki są nadal Podsypać ziemi w te miejsca, dosiać trawy i zasypać???CO ROBIĆ?? A MOŻE DO PSYCHOLOGA DYŻURNEGO??? dosiac koniecznie i położyć na to trochę ziemi. I korzystać że teraz ciągle pada deszcz - szybko wzejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREK S 30.05.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Witam, Mimo ze sobie obiecalem ze nic nie bede robil tylko kosil i kosil, to jednak po kolejnym skoszeniu podsypalem nawozem Substral 100 Dni i stwierdzam ze trawnik sie ozywil, psisyn (plus te nasze piekne majowe deszcze)... wiec moze moje oczy sie w koncu naciesza dawnym trawnikiem,po ktorym moge chodzic na bosaka z pieskiem tzn suczka Pozdrawiam wszystkich cierpliwych od trawnikow Trawnikowym skrytozercom mowimy nie!!! Kolejny temat to taras z desek ryflowanych sosnowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 31.05.2006 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Pozdrawiam wszystkich cierpliwych od trawnikow Trawnikowym skrytozercom mowimy nie!!! ja byłam taka niecierpliwa w zeszłym roku. W tym - odpuściłam Teraz działa za mnie deszcz - trawka pięknie się zieleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goja 31.05.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 A z mojego trawnika(posiany w zeszłym roku) po zimie prawie nic nie zostało. Posiałam więc nowy i już mam dywanik bo stara trawa też miejscami odbiła od korzeni i nie ma pustych placków. Po dwóch koszeniach zaczęła piorunica żółknąć więc posypałam florovit. Czy to źle?Może trawka jeszcze za młoda na takie używki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 01.06.2006 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Może trochę nie na temat, ale dotyczy trawy. Zastanawiam, się nad kupnem lub zrobieniem kompostownika, bo po co tygodniowym skoszeniu trawy mam prawie pełny worek 80l po korze. Na razie wkładam go do bagażnika i wywożę do śmietnika (jeszcze mieszkam w bloku - chyba jeszcze ze trzy tygodnie). Ale jak się całkowicie przeprowadzę trzeba by ta trawę oddawać firmie wywożącej śmieci, a to sporo kosztuje. Działka mała i nie ma gdzie zagospodarować duży kompostownik. Jak długo skoszona trawa leży w kompostowniku aby można było ja wyjąć i do czegoś wykorzystać (użyźnianie gleby itp)? Może coś ktoś doradzi w tej materii, bo zupełnie nie mam doświadczenia z kompostownikiem (ogrodnik ze mnie od roku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpb1971 24.09.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 podciągam temat i od razu pytanie: trawa wysiana w sierpniu, wzeszła pieknie ale plackowato. Na łyse części dosiałam nową. Rośnie nierównomiernie ale to jest zrozumiałe. Natomiast po wyrośnięciu zaczyna żółknąć. Nie sypałam żadnego nawozu, doradźcie mi proszę bo płakać się chce Na ty zdjęciu widać jej plackowatość: http://images21.fotosik.pl/421/aa4680baefe6ad49med.jpg nie mam zdjęć z zażółconą trawą. Plissss pomóżcie. Czym ją zasilić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 24.09.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 polifoska 6-8, 3-4 kg/a lub jakiś inny nawóz jesienny ale z azotem 6-8%, sprawdż pH! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpb1971 24.09.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 polifoska 6-8, 3-4 kg/a lub jakiś inny nawóz jesienny ale z azotem 6-8%, sprawdż pH! OK, dzięki. A pH, to tylko w laboratorium można sprawidzić, czy jest jakiś sposób "samodzielny" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yurec 24.09.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 W porządnym sklepie ogrodniczym, lub kup pH-metr chemiczny, płytka +płyn 25-35zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpb1971 24.09.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 tak zrobię, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 24.09.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 po niedawnych poteznych ulewach w Malopolsce dochodze do wniosku, ze najlepiej na kondycje trawnika wplywa woda. Duzo wody! Nie nawozilam trawnika od kwietnia, a po deszczach - jest sliczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
askala 08.04.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 WitamJakies nowe doswiadczenia wlasnie zakladam spory trawnik 1000m i lepiej uniknac bledow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi78 13.04.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 witam, jesienią posiałem trawę, na początku była piekna ale dziś wygląda tak: co z nią jest nie tak? http://images29.fotosik.pl/195/61aec6c4398be6fd.jpg http://images31.fotosik.pl/216/4ab2bbdb04d94957.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 14.04.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 witam, jesienią posiałem trawę, na początku była piekna ale dziś wygląda tak:..... A jak wygląda po tych weekendowych opadach? Odbiła na zielono?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts