Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy na każdej działce mogę wybudować bliźniaka ?

NOTO

Recommended Posts

Specem (w praktyce - nie mam jeszcze pozwolenia na budowę) nie jestem, ale mam podobny zamysł co ty. To co znalazłem - zgodnie z Prawem budowlanym:

"Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

2a) budynku mieszkalnym jednorodzinnym - należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30 % powierzchni całkowitej budynku;"

Zatem:

- mogą być w budynku dwa lokale stanowiące odrębną własność (osobne Kw etc.)

- działka, i części wspólne budynku, będą na wspólwłasność w proporcji do powierzchni lokali,

- należy w akcie notarialnym określić jeszcze sposób korzystania z nieruchomości tzn. kto z jakiej części trawnika ma korzystać i kiedy można wchodzić na wyłączną część sąsiada np. sprawdzenie liczników, naprawy etc.

i mam nadzieję - że po kłopocie :)

ktoś to już w praktyce przećwiczył???

br

Na pewno mogą się nie zgodzić w przypadku, gdy powstałe w wyniku podziału działki będą mniejsze niż określone w planie zagospodarowania minimalne powierzchnie.

no i mam poważne wątpliwości do tego co powyżej, bo:

- czy czasem prawo budowlane nie działa tylko na czas budowy, a potem już tylko prawo cywilne? po zakończeniu budowy i tak już nic się nie wybuduje, a jeżeli na podzielonych działkach nie da się w przyszłości nic wybudować hmm - to problem tylko tych którzy dzielili,

- a co z przepisem 210 KC, który stanowi, ze każdy ze współwłaścicieli może żądać zniesienia współwłasności? i 211 KC, że dzieli się rzecz w naturze? gdy dom już wybudowany jako typowy bliźniak i tylko podzielić fizycznie po ścianie głównej i wiadomo, że nic już na tej działce nowego nie stanie

- w końcu co jeśli nie ma PZP? niewiele gmin ma je obecnie

moze ktoś się spotkał z tym konkretnie w praktyce?

br

Specem (w praktyce - nie mam jeszcze pozwolenia na budowę) nie jestem, ale mam podobny zamysł co ty. To co znalazłem - zgodnie z Prawem budowlanym:

"Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

2a) budynku mieszkalnym jednorodzinnym - należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30 % powierzchni całkowitej budynku;"

Zatem:

- mogą być w budynku dwa lokale stanowiące odrębną własność (osobne Kw etc.)

- działka, i części wspólne budynku, będą na wspólwłasność w proporcji do powierzchni lokali,

- należy w akcie notarialnym określić jeszcze sposób korzystania z nieruchomości tzn. kto z jakiej części trawnika ma korzystać i kiedy można wchodzić na wyłączną część sąsiada np. sprawdzenie liczników, naprawy etc.

To co napisałeś to prawda. Można mieć 2 lokale. Ale podejście ludzi do osobnego lokalu jest podejrzliwe. Chciałbym potraktować 2 lokal/dom jako zabezpieczenie na starość - nie chcę mieć problemów w przyszłości ze sprzedażą. A teraz bym np. wynajmował, lub zamieszkaliby rodzice.

Dlatego zależy mi na fizycznym podziale w przyszłości - bo wydaje mi się że będzie tak prosciej niż przed wybudowaniem.

hmm, zatem albo Plan ZP na to pozwala (tj. wyraźnie to przewiduje), albo decyzja o WZ, wydaje mi się, że konieczne jest aby były już teraz dwie osobne działki sklejone razem tzn. kupowałbyś dwie działki za jednym zamachem i każda z nich miałaby decyzję o WZ przewidującą zabudowę bliźniaczą (lub of course przewidywałby to aktualny PZP)

aha, widzę że już kupiłeś, zatem powinieneś wystąpić o wydanie decyzji o WZ na zabudowę bliźniaczą (lub zmianę aktualnej) i rozpocząć procedurę dzielenia działek - nietety, myślę że starostwo szybko wybiję tobie ten pomysł z głowy :( bo każda z podzielonych działek będzie musiała mieć pełne walory działki budowlanej

hmm, zatem albo Plan ZP na to pozwala (tj. wyraźnie to przewiduje), albo decyzja o WZ, wydaje mi się, że konieczne jest aby były już teraz dwie osobne działki sklejone razem tzn. kupowałbyś dwie działki za jednym zamachem i każda z nich miałaby decyzję o WZ przewidującą zabudowę bliźniaczą (lub of course przewidywałby to aktualny PZP)

aha, widzę że już kupiłeś, zatem powinieneś wystąpić o wydanie decyzji o WZ na zabudowę bliźniaczą (lub zmianę aktualnej) i rozpocząć procedurę dzielenia działek - nietety, myślę że starostwo szybko wybiję tobie ten pomysł z głowy :( bo każda z podzielonych działek będzie musiała mieć pełne walory działki budowlanej

A dlaczego działki po podziale nie miałyby mieć pełnych walorów ?

Powiedzmy jest działka 25x40 frontu 25 . I tam postawienie bliźniaka nie jest problemem.

A dlaczego działki po podziale nie miałyby mieć pełnych walorów ? Powiedzmy jest działka 25x40 frontu 25 . I tam postawienie bliźniaka nie jest problemem.

To już pytanie do administracji budowlanej. To że faktycznie da się zmieścić bliźniaka, bo może mieć chociażby wymiary 4x4 wymiary ;), wcale nie znaczy że będzie to zgodne z PZP, albo że starostwo zgodzi się aby wydać dla tak małej działki DecWZ, w dodatku na zabudowę bliźniaczą bo to będzie im burzyć "koncepcję architektoniczną". W tym widzę problem.

Ale dopóki nie spróbujesz - nie dowiesz się. Trzymam kciuki i jeżli sie zdecydujesz, daj znać jak sprawy idą :)

Jakie sa warunki do tego aby móc postawić blixniaka. chodzi mi o warunku prawne.

np. mam działkę o serokości 28 m

buduję centralnie 2 domy po 10 m ... potem dzielę działkę (gdy chcę jedną połówkę sprzedać) - czy moga się nie zgodzić ?

Jestem świeżo po takiej operacji. Nie mogą się nie zgodzić. Działki zabudowane co najmniej dwoma budynkami dzieli się bez względu na postanowienia planu miejscowego. Tylko czy ty masz kasę na wybudowanie dwóch domów???!!!