Dobrusiak 20.01.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 WitamCzy ktoś ma może namiary na niedrogą ale solidną firmę od ocieplenia domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justus67 21.01.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witam A ja jako raczkujący inwestor a raczej inwestorka ,szukam namiarów na materiał do budowy SSZ-będziemy budować porotherm 25+15 styro, dachówka ceramiczna, chyba karpiówka czarna lub antracyt. Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 21.01.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Myśmy cały towar na budowę brali w Budozbycie w Rybniku, fachowa obsługa + doradztwo, z przechowywaniem materiału też nie było żadnych problemów, ceny przystępne, towar zamawiany na telefon, należności przelewem, terminowe dostawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 21.01.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Moje doświadczenia z budowania wskazują, że w zakresie zakupów materiału:1. nigdy nie jest tak, że w jednej hurtowni jest wszystko najtańsze,2. zawsze warto mieć na "stand-by`u" 2-3 hurtownie, bezpośredni telefon do sprzedawcy, którego wcześniej widzieliśmy i który dał nam wizytówkę - ta najtańsza może akurat nie mieć towaru lub choćby transportu.3. część rzeczy (np. folie budowlane, pianki i inne generalnie lekkie i małoobjętościowe) można kupować w sklepach internetowych - wtedy koszty wysyłki są pomijalne.4. błędem jest kupowanie wszystkiego w ostatniej chwil (nigdy nie będzie tanio)i, ale dużą przesadą jest też magazynowanie towaru z dużym wyprzedzeniem.5. materiały, co do których trudno określić ostateczne zużycie należy zawsze kupować w miejscu gdzie można je zwrócić (np. dachówki, klej do styropianu, cegły).6. zawsze należy porównywać ceny, a jeśli "nasza" hurtownia nie jest najtańsza, mówić im to i bez skrupułów kupować w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamiYaca 21.01.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 szukam niedrogiego rzeczoznawcy do wyceny nieruchomości (wartość rynkowa obecna oraz przyszła), bank niestety nie posiada swojego. Możecie kogoś polecić? budowa w Kobiórze (SSO już jest). pzdrJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 21.01.2010 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 szukam niedrogiego rzeczoznawcy do wyceny nieruchomości (wartość rynkowa obecna oraz przyszła), bank niestety nie posiada swojego. Możecie kogoś polecić? budowa w Kobiórze (SSO już jest). pzdr Jacek Bank nie posiada, ale pewnie ma listę dopuszczonych do wycen dla danego banku. W moim przypadku zleciłem dla DB wycenę rzeczoznawcy z Katowic, a potem Nordea tej wyceny nie chciała i musiałem zlecić drugą. Najpierw przemyśl czy nie chcesz złożyć wniosków do kilku banków, a potem kogoś znajdziesz. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noname 23.01.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Witam, potrzebuję Waszej pomocy! Stolarz spartaczył nam schody i drzwi, aż płakać mi się chce:( Wszystko do poprawki!Znacie może jakiegoś sprawdzonego fachowca z okolic Katowic? Będę bardzo wdzięczna za każdy namiar bo sprawa jest dosyć pilna. Z góry dzieki za pomoc.Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rick207 23.01.2010 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Witam. Może komuś z okolic Gliwic zalegają na budowie niepotrzebne tymczasowe drzwi wejściowe? Chętnie uwolnię od kłopotu Pozdrawiam. Rick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagunaiii 23.01.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 ma może ktoś pozostałoś po ściankach działowych interesuje mnie porotherm 11,5 lub leier jak ktos ma to piszcie na priv z chęcią odkupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 23.01.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 A jak komuś zostały 3-4 paczyki styropianu 15cm to chętnie sie z nimi poznam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagunaiii 24.01.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Myśmy cały towar na budowę brali w Budozbycie w Rybniku, fachowa obsługa + doradztwo, z przechowywaniem materiału też nie było żadnych problemów, ceny przystępne, towar zamawiany na telefon, należności przelewem, terminowe dostawy. Pozdrawiam No to ja moge powiedziec tak ze caly budozbyt to najgorsze rozwiazanie maja za wszystkie uslugi platne: 1) Transport płatny mieszkamy 200m. od składu 2) Rozładunek hds płatny od palety trzeba dodac ok12zł Może mają troszke taniej niż lubar ale jezeli wszystkie to usługi dodamy to wychodzi duzo drozej. co do fachowej obsługi to klapa jak podpisywalem umowe to wszystko bylo pieknie kolorowo tak samo jak z odebraniem materiału pozostałego na budowie . zostało mi 10 pretow fi10 i co usłyszałem po miesiacu tego nie odbiora bo uleglo skorodowaniu przez miesiac ??? Moim zdaniem jak na tak wielka firme to mają 0 organizacji z moimi przygodami odradzam każdemu kto pyta o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luczak84 25.01.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam, Spodziewam się, że tu najszybciej dostane odpowiedź. Jak każdy przymierzam się do wypełnienia PIT za rok 2009, w tym że roku podpisałem ugodę z kopalnią (zwrot kosztów poniesionych w związku dostosowaniem do kategorii szkód górniczych) i pytanie do osób które już taką sytuacje miały, czy wpisywaliścię to kwotę w PIT?, jeśli tak to w której pozycji? Nie znalazłem w sieci jednoznacznej odpowiedzi. z góry dziękuje za informacje Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 25.01.2010 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Potrzebuję namiary na sprawdzone firmy od elewacji. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 25.01.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 No to ja moge powiedziec tak ze caly budozbyt to najgorsze rozwiazanie maja za wszystkie uslugi platne: 1) Transport płatny mieszkamy 200m. od składu 2) Rozładunek hds płatny od palety trzeba dodac ok12zł Może mają troszke taniej niż lubar ale jezeli wszystkie to usługi dodamy to wychodzi duzo drozej. co do fachowej obsługi to klapa jak podpisywalem umowe to wszystko bylo pieknie kolorowo tak samo jak z odebraniem materiału pozostałego na budowie . zostało mi 10 pretow fi10 i co usłyszałem po miesiacu tego nie odbiora bo uleglo skorodowaniu przez miesiac ??? Moim zdaniem jak na tak wielka firme to mają 0 organizacji z moimi przygodami odradzam każdemu kto pyta o opinie Jeżeli chodzi o hurtownie to różnie z nimi bywa, my na Budozbyt nie mogliśmy narzekać. Jeżeli chodzi o Handlobud to cały czas są jakieś niedomówienia, zamiawiam styropian takiej firmy przywożą innej firmy, innego dnia zamawian EPS 100 a przywożą EPS 70 i cały czas jest coś nie tak, aż starch zamawiać inne materiały, a mimo tego inni chwalą sobie tą hurtownię. Każdy ma jakieś doświadczenia , jedni lepsze inni gorsze. Ciekawe od czego to zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 25.01.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 buduje z Porothermu 30 i ocieplam styropianem 12 ja też! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudolfo78 25.01.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam, Spodziewam się, że tu najszybciej dostane odpowiedź. Jak każdy przymierzam się do wypełnienia PIT za rok 2009, w tym że roku podpisałem ugodę z kopalnią (zwrot kosztów poniesionych w związku dostosowaniem do kategorii szkód górniczych) i pytanie do osób które już taką sytuacje miały, czy wpisywaliścię to kwotę w PIT?, jeśli tak to w której pozycji? Nie znalazłem w sieci jednoznacznej odpowiedzi. z góry dziękuje za informacje Łukasz nie jestem specjalistą w tym zakresie ale wg mnie zwrot kosztów poniesionych na dostosowanie budynku do szkód górniczych nie stanowi dochodu. świadczenie koplani - koszt dostosowania budynku = 0 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia1112 25.01.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Luczak 84.Ja też dostałam pieniądze z kopalni i nie wliczałam tego do dochodu.Księgowa stwierdziła,że jest to forma odszkodowania i nie trzeba wykazywać.Na logikę- to jest to zwrot poniesionych przez Ciebie kosztów" z winy"kopalni.[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luczak84 25.01.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Luczak 84.Ja też dostałam pieniądze z kopalni i nie wliczałam tego do dochodu.Księgowa stwierdziła,że jest to forma odszkodowania i nie trzeba wykazywać.Na logikę- to jest to zwrot poniesionych przez Ciebie kosztów" z winy"kopalni.[/u] dziekuje za podjecie tematu, odpytalem urzad skarbowy i rzeczywiscie jest to forma odszkodowania nie doliczana do dochodu. Całe szczęście 40% podatek z tej kwoty by mnie powalił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 25.01.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Całe szczęście 40% podatek z tej kwoty by mnie powalił Gratuluję wysokich dochdów , ale już od pewnego czasu "powala" 32%. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luczak84 26.01.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Całe szczęście 40% podatek z tej kwoty by mnie powalił Gratuluję wysokich dochdów , ale już od pewnego czasu "powala" 32%. Pozdr. Jaki kolwiek był by nieprzyjemny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts