Olinka 11.03.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 idzie wiosna! widziałam pąki i owada (?) a przy okazji pytanko:czy ogrodzić działkę przed, czy w po budowie? (ogrodzenie najtańsze typu siatka) pozdrowionka,Olinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 12.03.2005 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 Wiem, że tematy powtarzają się. Sorry... Ale mam pytanie - gdzie na Śląsku najlepiej kupować ogrodzenie - chodzi o najtańsze, które będzie na czas budowy, a może i dłużej? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 12.03.2005 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 czy ogrodzić działkę przed, czy w po budowie? (ogrodzenie najtańsze typu siatka) pozdrowionka, Olinka warto choć niekoniecznie przed budową . Pamiętaj o dużych autach , które muszą sie zmieścić i ew. nawrócić , częśc placu na materiał , czasem miejsce na różne przygotówki , barak i... wygódka. Warto grodzić przed złodziejami i sasiadami i dla własnej wyobraźni- ile mamy przestrzenii " życiowej ". Siatke można kupić w każdej wiekszej hurtowni ( powlekaną ) a róznice ceny niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 13.03.2005 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 zgadzam się z bodziem warto ogrodzić np. z trzech stron a od strony wjazdu jakaś prowizoryczna szeroka brama, albo siatka do zwinięcia jak przyjeżdżają np. "gruszki" z betonem, Kamazy z piaskiem. PS. Kiedyś OBI miało najtańszą siatkę Beckerta, albo mój kolega z pracy ja kupiłem w Obi , była tańsza, ale to było 4 lata temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 15.03.2005 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Witam! Może ktoś wie, jak najlepiej podzielić murłatę i płatwie na części. Tartak, który wykonuje mi więźbę powiedział, że 13,70m murłaty i płatwi nie jest w stanie sensownie wyciąć z pojedynczych pni. Należy je złożyć z mniejszych kawałków w trakcie montażu. Niestety architekt (Jedno z biur w Katowicach) trochę sprawę olewa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 15.03.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 niestety nie wiem jeszcze nic o murłatach - jesteśmy dopiero na etapie pozwolenia na budowę; Dzięki za podpowiedzi dot. grodzenia działki - kończąc ten może nie całkiem ciekawy wątek - ogrodzimy z trzech stron, na razie bez bramy, aby pojazdy mogły bezkarnie sobie wjechać i wyjechać; pytanie czy kupić słupki metalowe z prawdziwego zdarzenia (takie na zawsze) czy też może drewniane beleco i potem robić ładne ogrodzenie... wiosennie pozdrawiam Olinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszket 15.03.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 witam wszystkich fotkon umnie murłata i płatew połączyli na zakładka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poweł 15.03.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Witam tych budujących i tych przymierzających sie do budowy swojego domku.Jestesmy z Jastrzebia Zdroju, a nasza działeczka znajduje sie w Marklowicach.Właśnie czekamy na powrót naszego projektu z adaptacji,i równierz nie możemy doczekać się wiosny. Pozdrowienia Monika i Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imann 15.03.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Mam nadzieję,że w Jastrzębiu szybko załatwiają pozwolenia na budowę, ja jestem w tym samym punkcie co Wy, ciekawe kto piewrszy ruszy z budową...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_janusz 15.03.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Witam Ja też złożyłem właśnie komplet dokumentów. Myślę że w miesiąc to się wyrobią w urzędzie i na późną wiosnę ruszę z fundamentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 15.03.2005 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Witam! Może ktoś wie, jak najlepiej podzielić murłatę i płatwie na części. Tartak, który wykonuje mi więźbę powiedział, że 13,70m murłaty i płatwi nie jest w stanie sensownie wyciąć z pojedynczych pni. Należy je złożyć z mniejszych kawałków w trakcie montażu. Niestety architekt (Jedno z biur w Katowicach) trochę sprawę olewa. Pozdrawiam każdy cieśla da sobie radę, robi się zacios i skręca śrubami, moim zdaniem nie wykonanie tej długości jest problemem, a dostarczenie tej długości elementu na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 15.03.2005 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 pytanie czy kupić słupki metalowe z prawdziwego zdarzenia (takie na zawsze) czy też może drewniane beleco i potem robić ładne ogrodzenie... wiosennie pozdrawiam Olinka możesz kupić słupki Beakerta, plastik z zatopionymi prętami metalowymi, koszt coś ponad 30zł za szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamusG 16.03.2005 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Witam szanownych budowniczych Czy może mi ktoś polecić dobrego kierownika który podejmie sie prowadzenia budowy mojego małego domku ( od zgłoszenia budowy do zgłoszenia budynku do użytkowania ) Buduję w Mysłowicach - Brzęczkowicach, za info bardzo dziękuje pzdr Adamus G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poweł 16.03.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 imman-podobno w Jastrzębiu szybko się załatwia papierologię ale nasza budowa należy pod Zebrzydowice a tam coś załatwić to trzeba mieć anielską cierpliwość.Najwięcej czasu zeszło w telekomunikacji prawie miesiąc czekaliśmy na pieczęć potrzebną do warunków technicznych(w naszej gminie wymaganą).A tak poszło nawet sprawnie.Najgorsza sprawa z architektem do szybkich nie należy,tak więc obstawiam że to wy wbijecie pierwszą łopatę. Pozdrowienia i aby do wiosny Monika i Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imann 16.03.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Monika i Paweł u mnie w mieście nic nie mówili o pismie z telekomunikacji , papierologia wyglada dość prosto, zobaczymy dalej...Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poweł 16.03.2005 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 imman-no to pozazdrościć że ta papierologia taka u was prosta.Z tego co widzę to będziesz budował z PT 44,duży ten twój domek?Monika i Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur69 16.03.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Witam! Może ktoś wie, jak najlepiej podzielić murłatę i płatwie na części. Tartak, który wykonuje mi więźbę powiedział, że 13,70m murłaty i płatwi nie jest w stanie sensownie wyciąć z pojedynczych pni. Należy je złożyć z mniejszych kawałków w trakcie montażu. Niestety architekt (Jedno z biur w Katowicach) trochę sprawę olewa. Pozdrawiam Na moim dachu też mam murłaty długości 12 m, ale w zestawieniu drzewa na więżbę były ona już podzielone na 2 części. Cieśle wcale się nie dziwili, że niema jednego 12-metrowego kawałka i nie mieli żadnego problemu z połączeniem. A wyglądało to tak: http://www.kompart.net.pl/artur/murlata.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 16.03.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 czy wiedzieliście, ze coś się zmieniło w kwestii odrolnienia działki - teraz trzeba odrolnić całą (do 1000m2) lub w lini prostej (a nie tylko częśc pod budynkiem mamy już złożone papiery o pozwolenie na budowę! pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 16.03.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 a to ciekawe Olinka, bo ja robiłem to dwa miesiące temu i odroliłem tylko część działaki (po budynkiem +tarasy +zieleń ozdobna), nic nie płaciłem i nawet decyzji nie trzeba było wydawać (gleba IVa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imann 17.03.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2005 Monika , Paweł mój domek nie za duży , ale dla 3 osobowej rodziny i dużego psa wystarczy, 133 pow.użytkowej , po co ogrzewać np. 250 m.Wybrałem PH 44, bo wielu moich znajomych ma z tego materiału domki i są zadowoleni ( poza tym moja żona nie chce mieć chemii na ściananch w postaci wełny czy styropianu , ma pewne odchylenie zawodowe na ten temat ) A wiadomo z żoną nie wygrasz....hi.hiPozdrawiam wszyskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts