jamles 12.04.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 niestety nie wiem, najlepiej pójść na kopalnię do Szkód Górniczych i popytać o szczegóły, ktoś na forum, chyba z Tych pisał, że trzeba zrobić płytę fundamentową na koszt kopalni, ale trzeba podpisać, że zrzeka sięroszczeń na wypadek wystąpienia w przyszłości szkód górniczych.Musicie popytać na "waszej" kopalni co pod Waszym domem będzie dołki kopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_janusz 12.04.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2005 Ja buduję, a w zasadzie zaczynam dopiero na szkodach górniczych. Mam III kat. przydatności. Co do zwrotu kasy, to po zakończeniu budowy, mam tu na myśli wykonanie fundamentów, wieńcy i ew. innych wzmocnień odebranych przez kier. bud. i insp. nadzoru. Tyle wiem z teorii bo pytałem mojego kierownika. Co do kosztów to czy ja wiem? Są one wyższe, bo dochdzą większe średnice prętów, ściągi przekątne. U mnie fundament zbrojony był prętami fi=12 po 4-ry, wieńce też + beton B15. Po adaptacji mam zrobione ściągi poprzeczne i przekątne. Ławy zbrojone prętami fi 20 i 18, wieńce fi 14 + beton B20. Wg projektu ok. 2,1 tony na cały budynek - po adaptacji 4,5 tony. Jest różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszket 13.04.2005 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 witam nasza chatka też stoi na 3kat.sz g. prawdopodobnie kopalnia zwraca jakieś tam pieniądze, ale ile to jest to niewiemy.Podobno zwraca sądownie ale ile wtym prawdy to niewiadomo bo dopiero będziemy załatwiać . Stali poszło dość trochę na ławy no i parę słupów na rogach i kilka w ścianach potem to wszystko jest łączone ze zbrojeniem stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulka_ 13.04.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Tegoroczne targi budowlane w Rybniku lichutkie jakieś były, pamiętam lepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulka_ 13.04.2005 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 http://www.grinsbud.pl/ zna ktos moze te firme ? ceny to chyba są wiecej niż zachęcające Ja osobiście nie korzystałam, ale znajomi tak i z tego co się orientuję nie są zadowoleni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirola75 14.04.2005 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Halo witam dzięki za odpowiedź Coś więcej, hmm, jestem na etapie robienia wszystkich papierków i rozglądam się gdzie kto (tzn lepiej , taniej i co z tego wybrać) co do projektu to chyba wybierzemy coś takiego: http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=51&id_autora=1&spacer=2&proj=BERBERYS Ma być w miarę mały, funkcjonalny i.... miły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kleco 14.04.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Witaja Konopiska kolo Czestochowy. Stan surowy otwarty (Manuelka). Nadeszla wiosna czas do pracy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirola75 15.04.2005 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Co do Konopisk to bywam tam nawet często, więc z przyjemnością kiedyś rzucę okiem i nie tylko na efekty prac, pozdrawiam i przyjemnych prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kleco 15.04.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Mirola czyżbyś przyjeżdżała do nas na zakupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekAgnieszka 15.04.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Dziekujemy wszystkim za rady. Niewatpliwie bedziemy musieli porozmawiac z nasza kopalnia i nastawic sie na odpowiednio wyzsze koszty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 15.04.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Witam, jestem nowy (Katowice),dopiero szukam działki, projektu, i zastanawiam się nad technologią..Wolałbym aby jedna firma załatwiła całość (np. praefa - czyli mysłowicki prefbud)..ale liczę też koszty.Planuję zacząć w przyszłym roku (coś małego co zastąpi nam mieszkanie) Pozdrawiam..kiedyś musie być ten pierwszy raz..Enio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 16.04.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Witam, jestem nowy (Katowice), dopiero szukam działki, projektu, i zastanawiam się nad technologią.. Wolałbym aby jedna firma załatwiła całość (np. praefa - czyli mysłowicki prefbud)..ale liczę też koszty. Planuję zacząć w przyszłym roku (coś małego co zastąpi nam mieszkanie) Pozdrawiam ..kiedyś musie być ten pierwszy raz.. Enio 1,5 roku temu byłam na tym samym etapie. Niestety - moje plany nie wypaliły tak jak chciałam. Po pierwsze - dopiero po 3 miesiącach znalazlam odpowiednią działkę. Prawie rok właściciel załatwiał warunki zabudowy ( nie ma planów zagospod. przestrzennego, a sprzedawanych jest kilka działek obok siebie ). Teraz czekamy na decyzję Agencji Rynku Rolnego dotyczącą prawa pierwokupu ( mam nadzieję, że zrezygnują ). Potem pozwolenie na budowę, odrolnienie działki i dopiero można zaczynać. Nie wiem, czy uda się w tym roku. Pozdrawiam. Aha! I oczywicie po przeliczeniu kosztów zrezygnowałam z budowania przrz jedną firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Enio 16.04.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2005 Też się zastanawiam, czy warto wejść w jedną firmę. Z jednej strony jak coś nie tak - wiadomo do kogo z reklamacją, z drugiej mam poczucie że koszty będą conajmniej troche za duże.Wg. wyceny prostego domku (D 09 Muratora) 102m2 z dachówką Braas'a w stanie pod klucz ale bez podłóg, białego monażu, i stolarki wewn - około 200 000. Ale prawda jest taka że nie mam pojęcia ile realizacja takiego projektu do tego stanu może kosztować w innych technologiach. Trochę te się boję w kwestii nadzrou budowy, na co nie bardzo mam czas, a na pewno nie mam wiedzy.Może ktoś mnie uświadomi? Jakie są realne min. koszty takiej inwestycji? Pozdrawiam wszystkich formumowiczów..Enio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamusG 17.04.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Witam wszystkich budowniczych i nie tylko właśnie otrzymałem wycene robocizny mojego domku Murator C33 ( obrazek obok ) która prezentuje sie tak: 1STAN ZEROWY -- 11200PLN - roboty ziemne - chudy beton - ławy fundamentowe - ściany fumdamentowe - izolacja przeciwwilgociowa - izolacja cieplna - zasypanie i zagęszczenie fundamentów 2. PARTER -- 9800PLN - izolacje przeciwwilgociowe poziome - ściany zewnętrze POROTHERM - ściany dzialowe - kominy - 3szt. - schody żelbetowe - strop FERT 3. PODDASZE I DACH --- 10400PLN -ściany zewnętrze - wieniec żelbet. - ścianki dzialowe - kominy - więżba dachowa - pokrycie dachówką - orynnowanie - obróbki blacharskie - montaż okien dachowych RAZEM 31400PLN DO ZAPŁATY Poprzednie wyceny miałem z materiałem ( ale robocizna była w granicach 50000PLN) Parametry domu ławy fundamentowe ok. 13m3 , ściany fundamentowe ok. 70 m2 , ściany zewnętrzne ok. 185m2 , ściany wewnętrzne ok. 120m2, podłoba rarteru ok. 90m2, strop ok. 90m2 , pokrycie dachu ok. 205m2 Prosze o opinie na temat wysokości obocizny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 17.04.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Wydaje mi się, że cena nie jest najwyższa, aczkolwiek zetknęłam się już z ceną 25000 - ale za nieco mniejszy dom. Ciekawi mnie jednak, czy będziesz sam zamawiał materiały, czy w tym będzie także uczestniczyć firma? Jeśli tak, to prosiłabym o namiary na tę firmę budowlaną. Na razie jeszcze nie buduję, ale zbieram informacje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko30 17.04.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 mam pytanie gdzie kupowaliscie wiezbe ? chodzi mi o dobra cene . Ile was skasowli fachowcy za zrobienie wiezby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 17.04.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 mam pytanie gdzie kupowaliscie wiezbe ? chodzi mi o dobra cene . Ile was skasowli fachowcy za zrobienie wiezby ? wszystko na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 18.04.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Witam wszystkich Ślązaków Jeszcze raz przestrzegam przed korzystaniem z usług firmy DEKS Mikołów - kłopoty gwarantowane. Najlepiej brać niewielkie firmy z polecenia a nie jednego wykonawcę z długami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciapek 18.04.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Podziwiam z jednej strony tych ktorzy buduja na szkodach gorniczych,a zdrugiej strony nie rozumiem.Ja bym w zyciu nie wsadzil kasy na ktora pracowalem przez pol zycia w cos co moze sie rozleciec w ciagu roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirola75 18.04.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Zakupy w Tej okolicy to raczej nie, ale inne rzeczy a i owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts