piejar 13.04.2006 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Malejka - to mój sąsiad Ale to TEN Malejka z Tychów? Co jest takiego fajnego w Ling-ach? (oprócz tego, że fajnie się kojarzą z Kamasutrą ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 13.04.2006 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Idź do sklepu i zobacz - czym różni się piec i palenisko LINGA od pieca Malejki, HEFa i wtedy poznasz tę różnicę. Tak na marginesie, to Malejka mieszka w Mikołowie, a nową halę będzie otwierał w Mysłowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 13.04.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Czy ktoś nie chce kupić garażu blaszenego na budowę ? Mój mi juz nie potrzebny dlatego z checia go sprzedam: http://www.allegro.pl/item97966743_garaz_blaszany_ocynkowany_okazja_.htmlcena to okolo 800 zł mam takze stęple z ubiegłego roku do stropu wysokie na 2,70 moze tez ktos potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 13.04.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 kapilara ....hmm to mi sie z cieczą bardziej kojarzy ... ja nie-znaju o so chodzi http://kotly.com/sklep/product_info.php?manufacturers_id=24&products_id=739. biore jeszcze tego pod uwage ...a do sklepu wpadne obejrzec co tam maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 13.04.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Idź do sklepu i zobacz - czym różni się piec i palenisko LINGA od pieca Malejki, HEFa i wtedy poznasz tę różnicę. No to muszę poszukać jakiegoś Linga w okolicy. A możesz być mniej tajemnicza Aldonko i napisać przynajmniej o tych najbardziej istotnych różnicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 13.04.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Aldonka mnie tez to intryguje...!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebakor 13.04.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Gdzie można kupić (dostać) ziemie do ogrodu, jakie są ceny w woj. śląskim (prosze o namiary)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 13.04.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Aldonka mnie tez to intryguje...!!! Aldonka to ja nie jestem ale poszukałem na stronie Klimosza i znalazłem przekrój palnika. Istotna różnica (na pierwszy rzut oka) to "ceramiczny katalizator". Chemik ze mnie marny ale cuś kumkam że katalizatory generalnie przyspieszają reakcje chemiczne więc chodzi tu chyba o dopalanie. Oprócz tego jest tam też pokazany schemat rozpływu powietrza w palniku ale nie umiem go porównać z innymi (bo nie mam schematu innych). Minuem Linga jest 2 letnia gwarancja (tak jak Elektromet). Układ drzwiczek jest identyczny jak u Malejki. Nieco inne jest też wejście węgla do podajnika (sam dół zasobnika) ale nie wiem czy jest to tak ważne. Póki co Malejka. Choć trochę mi żal Hydrotech-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 13.04.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Piejar - jaką masz srednice komina ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 13.04.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Witaj piejar! Czy dobrze rozumiem, że jeśli nie wypompujesz wody ze studni to masz ją w piwnicach? A jak pompa (za kilkadziesiąt złotych) nawali? Jeśli chodzi o drenaż to w moim przypadku sprawa się o tyle komplikuje, że mój dom częściowo podpiwniczony połączony jest z garażem wiatrołapem, a ławy swój najniższy poziom osiągają właśnie pod wiatrołapem (inaczej mówiąc pod domem schodzą w dół a pod garażem wychodzą w górę). Dlatego w moim przypadku wyjściem będzie nie drenaż, ale "uzupełnienie" izolacji do ciężkiej przeciwwodnej i takie ukształtowanie terenu wokół domu, aby nie dopuścić wody w okolice fundamentów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 13.04.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Witam ponownie! Czy ktoś z Was orientuje się, gdzie można kupić w okolicach Mikołowa, Tychów wapno gaszone (takie tradycyjne "ciasto" wapienne). Ekipa, która będzie wykonywać tynki cementowo wapienne powiedziała, że takie jest znacznie lepsze od tego w workach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 13.04.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Czy dobrze rozumiem, że jeśli nie wypompujesz wody ze studni to masz ją w piwnicach? Dokładnie tak, bo inaczej być nie może, z tym, że izolacja i ściany fundamentowe nie są jak sito. Woda przedostaje się do piwnic powoli. Pompa może się zepsuć jak wszystko inne - nie ma rady. Można połączyć dwie równolegle - pewno nie zepsują się jednocześnie. Jak pisałem, u mnie jest to rozwiązanie tymczasowe. Masz rację, że wodę trzeba trzymać daleko od domu. Też tak zrobię ale nie da się tego osiągnąć w 100% podobnie jak b. trudno jest zrobić całkowicie szczelną izolację przeciwwilgociową piwnic i fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 13.04.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 fotkon - wapno kupuje się w workach (takie 30kg - w przeciwieństwie do cementu - 25kg) i nastepnie np. w wannie (którą pewnie masz na budowie :) ) zalewa się wodą na dzień przed robotą. Na drugi dzień chłopy wchodzą na robotę i do betoniary walą już wapno zgaszone (ciasto - jak to nazwałeś). Jeżeli chodzi o LING'a to: generalna różnica polega na komorze spalania - własnie chodzi o te katalizatory - tutaj cała komora spalania obłożona jest tymi katalizorami a u Malejki tylko taki mały krążek nad paleniskiem. Również sprawność VIADRUS ma wiekszą, ciężar też - mój piec ma prawie 0,5tony (bez paru kilo). System drzwiczek jest troche inny, rozwiązania konstrukcyjne (patenty) są inne. Natomiast w momencie zakupu pieca nie wiedziałam że Malejka robi tez kotły retortowe, bo bym kupiła u niego, ale ze względu na bliskość :) zamieszkania (czyt. gwarancja i serwis). Generalnie VIADRUS jest lepiej wykonany (słowa Malejki: młodego -szef firmy - i starego - ten co zna się na robocie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotkon 13.04.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Witam! Pozwolę sobie włączyć się w dyskusję dotyczącą kotłów. Po przeglądnięciu ofert kotłów na eko-groszek chyba wybiorę kocioł żeliwny KIELAR-ECO 2. Czy ktoś interesował się takimi kotłami? Co o nich sądzicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 13.04.2006 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 kapilara ....hmm to mi sie z cieczą bardziej kojarzy ... ja nie-znaju o so chodzi caterpillar jak przeczytasz to brzmienie bedzie podobne jak napisalem ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAKARE 13.04.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 mam takze stęple z ubiegłego roku do stropu wysokie na 2,70 moze tez ktos potrzebuje A ile chcesz za te stemple? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 14.04.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Kieler, to bardzo dobre kotły, ale z tego co wiem, to ich cena jest jeszcze wyższa od VIADRUSa. Mój znajomy ma taki, ale wymiennik żeliwny, płynna elektroniczna regulacja ilości doprowadzanego powietrza i jeszcze kilka bajerów. On za piec 28kW zapłacił 2 lata temu netto 12kPLN :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 14.04.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Tynkarze mają wejść na budowę w środę- będą kładli recznie tynki cementowo-wapienne ( mój materiał) więc jeszcze mam czas na zmianę decyzji. Panowie chcą 10 zł za m kw.- czy to oky? Proszę napiszcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 15.04.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Witam Środa już blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 16.04.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 moja "ekipa" tez tyle liczy sobie koledze robili za 6zł ..ale piwnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts