Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jamles,

Dzieki za informacje.

Mam teraz mały mętlik związany z "rzadkoscia" drewna - czytalem opinie, ze im gorsza gleba, tym mniejszy przyrost a wiec gesciej sloje (chyba, ze nie o taka "rzadkosc" chodzi. A chyba drzewo rosnace na stoku gorskim nie ma zbyt dobrej gleby? Chyba, ze cos poplatalem.

Jeszcze jedno pytanko: jak wiadomo, sa dwie szkoly "mokra" i "sucha" (:smile: ) jezeli chodzi o stopien wilgotnosci kladzionej wiezby. Ktora wybrales? Piszesz, ze kupiles w 200 roku, wiec sezonowales ja przez dwal tala, czy tylko kupiles a odebrales "mokra"?

Jeszcze raz dzieki za wszelkie informacje

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość taniaklima.pl

Zapraszam Slazakow na wizje do Myslowic w najbizsza sobote. Moze bedzie okazja do wzajemnego poznania sie Forumowiczow.

Mam zbudowany i dzialajacy Gruntowy Wymiennik Ciepla (nie mylic z pompa ciepla) w Myslowicach.

Jest dobra minusowa temperatura do sprawdzenia jego mozliwosci grzania powietrza do wentylacji domu.

Nie bede zanudzal - wiecej informacji na Forum Muratora dzial "Wymiana doswiadczen" watek "Gruntowy Wymiennik Ciepla"

Prosze zadzwonic 9.00-17.00 - wyjasnie gdzie to jest (od zjazdu z autostrady 2km - moge o okreslonej godz. byc przy zjezdzie z niej)

Pozdrawiam:

Witold Piecha: [email protected]

tel. (0....32) 201 61 61

[ Ta wiadomość była edytowana przez: taniaklima.pl dnia 2002-12-12 14:13 ]

Leszek- więźba leżała 2 lata u mnie na placu.co do rzadkości to

podobno nie chodzi o glebę a o drogę do słońca, w górach drzewo

musi się wysilić by je złapać i dlatego jest rzadsze, ale czy to

jest prawda to może wie jakiś 'drzewolog', leśnik, p.W.Nitka albo

Edzia? pozdrawiam

PS.kłopotów sprzętowych cd. wczoraj po północy przyszedł:evil:

i zjadł wszystko z 2 komputerów :cry:

• 3 weeks później...

Witajcie!

Ale cisza na naszym forum..

Wszyscy świętują!

Mam propozycje, dajcie na forum zdjęcia swoich domków, nie ważna w jakim stanie (etapie) one są.

Oto mój, nocą...

http://www.powernet.com.pl/~mirek/priv/sie_swieci.jpg

Pozdrawiam

Mirek

[ Ta wiadomość była edytowana przez: mirzaw dnia 2002-12-29 18:17 ]

Wasze dyskusje o drewnie przypominają spór o wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.

Tak samo czy lepsze sosnowe jest lepsze od świerkowego?... mokre czy leżakowane?.... jaki impregnat lepszy solny czy olejowy?.....itd itp

Wszystko ma zalety i wady i nie sposób tego uniknąć.

Trzeba wziąć wszystko na "Zdrowy rozum " i nie przejmować się tak bardzo.

Jak najmniej dylematów od których "rozum puchnie" życzę wam w nadchodzącym 2003 roku

ENGI

Witam!

Jestem nowa Slazaczka na Forum. Buduje kolo Bielska-Bialej. Moj obecny PROBLEM to STUDNIA a wlasciwie prawdopodobne klopoty ze studnia i woda. Podobno w najblizszej okolicy nie ma jej nawet na 30-40 m. Czy ktos moglby podzielic sie ze mna namiarami na firmy kopiace studnie, ktore tez wyznacza miejsce. Nie ukrywam, ze tzw. rozdzkaze nie sa dla mnie zadnym autorytetem w tej dziedzinie.

Pomozcie, prosze! Bez wody na wiosne nie rusze ani na krok.

Pozdrawiam

Ja też buduję pod Bielskim i kotaktujemy się w grupie beskidzkiej.

W okolicach Katowic nikt nie zrozumie problemu z wodą.

W Beskidach jest to wielki problem. Nawet w okolicach Porąbki, Zywca, gdzie są duże zbiorniki wodne nie wszędzie jest sieć.

Ja należę do spółki wodnej, która wybudowała ujęcie wodne. Sąsiad poniżej robił własny odwiert, ale nie mam narazie z nim kontaktu. Napewno na wiosnę.

W jakiej miejscowości budujesz?

A narazie Zyczę Wam wspaniałej zabawy i Szczęśliwego Nowego Roku!!

Cześć Olu i Piotrze!

Obejrzałam wasz album internetowy - bardzo ładnie zrobiony!

Dom jak to dom. Będzie super pow wykończeniu, bo to jest jego szata, nawet najskromniejszy architektoniczne przy odpowiebnim doborze materiałów (tynki, okna, pokrycie dachowe...) i kolorystyce może wyglądać super.

Bardzo spodobał mi się Wasz grill i ogród.

Możecie mi napisać wg jakiego projektu był robiony i czy samodzielnie.

Co Olu uprawiasz w ogrodzie ciekawego?

Gość Peter

Engi,

Nasz grill powstał w/g własnego pomysłu i własnego projektu. Ogród na razie jest w powijakach, chociaż plany mam ambitne. W tej chwili rosną sobie (o ile nie wymarzną ponownie zimą, bo zeszłej zimy straciłam kilka drzewek) drzewka owocowe, borówki amerykańskie, agresty, porzeczki, maliny i truskawki. No i oczywiście chwasty w miejscach, gdzie nie zostały wyparte przez glinę z budowy. Może jesienią, jak czas i kasa pozwoli, to zacznę realizować swoje pomysły, tzn. wrzosy, krzewy ozdobne, pergole, byliny itp.

Pozdrawiam,

Ola.

Dosiego Roku!!!

Olu, czy to zbyt duża prośba, aby otrzymać szkic, czy też opis zasad

jakie powinny być zachowane przy budowie takiego obiektu?

(może na priv).Szczególnie interesuje mnie połączenie grila i wędzarni.

Lubię domową kuchnię i robiłam już kiedyś kiełbaski i szynki wędząc je w prowiaorce czyli beczka na postumencie przykryta workiem.

Wyszło całkiem nieżle. Było to jednak kłopotliwe więc marzy mi się od tego czasu ogrodowa wędzarnia.

Olu, czy wy wędziliście już coś samodzielnie?

Aziel moje gratulacje tempo miałeś niezłe. Ostatnio miałam ochotę nadłożyć trochę drogi i zobaczyć postępy na Twojej budowie ale było zbyt późno a szkoda bo może bym się złapała na jakieś ciepełko przy kominku :wink:

Ewa

[ Ta wiadomość była edytowana przez: EDZIA dnia 2003-01-03 18:31 ]

No gdzie wasze zdjęcia!? Przecież nie każdy wie gdzie miezkacie.

Nie lubicie się chwalić?

Mam już kominek - ale na razie mam tylko mokre drewno więc nie za bardzo się pali.

http://www.powernet.com.pl/~mirek/priv/kominek.jpg

[ Ta wiadomość była edytowana przez: mirzaw dnia 2003-01-07 18:52 ]

Sznowni klubowicze, jestem tu nowy. Planuje budowe domu w okolicach Mikołowa, w związku z tym szukam działki w tych okolicach (nie Kamionka i nie kierunek Tychy) za rozsądną cene (10-20 arów). A cha, mój wymarzony projekt to GLX 19 ze Studia Atrium z Bielska Białej (z małymi zmianami). Prosze o info jak wyżej.

Czesć. Jestem nowa, a moja budowa (o rym!) będzie w Jaroszowicach (pod Tychami- w stonę Ledzin). Na razie siłą woli głównie w myślach usuwam zielsko z działki.

Polecam jeśli myśleć o okolicach Mikołowa działki w Gostyni. Niezłe (najlepiej teraz po roztopach obejrzeć i wyszukac jakąś niezalaną).

Pozdrawiam.