Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

ostatnio przerabiałem temat ceramiki typu porotherm

jeżeli ktoś buduje parterowy z poddaszem to moim zdaniem ciekawą propozycją jest pustak unipor szer 24 cm o lambda 0,12 W/mK

sciana z niego plus 12 cm izolacji to zaledwie ok. U=0,18

http://www.leipfinger-bader.de/

szczegółowe parametry

http://www.leipfinger-bader.de/fileadmin/templates/main/images/pdfinfo/aussenwand.pdf

bezpośrednim importerem tego pustaka w Mysłowicach jest m.in. Gaja a dokładnie dachpol tel 0 32 3161291 Pan Grzegorz lub Paweł

dachówki, beton, stropy, bloczki fundamentowe też mają w bardzo dobrych cenach

nie mam żadnego interesu aby ich polecać ale ja też do Gaji trafiłem parę miesięcy temu po rekomendacji któregoś z forumowiczów

obsługa na bardzo dobrym poziomie

Witam serdecznie. Szukam firmy, która zajmuje się transportem tłucznia do wysypania i utwardzenia drogi dojazdowej. Jeśli ktoś jest w posiadaniu namiarów to proszę o kontakty. Pozdrawiam. Graszka

W okolicach Rybnika :)

Proszę o kontakt pod nr. 605295581 - Na pewno doradzę , coś polecę lub wykonam :)

znalazłam dekarza który chce 80zł/m2 dachu, poprzedni chciał 45zł, powiedzcie czy jest sens szukać dalej, jest szansa że najde taniej? Przyzwyczaiłam sie do ceny 45zł i teraz wszystko wydaje mi się drogo, ale teraz chyba takie ceny to norma. Dodam jeszcze że cena 80zł jest brutto, bez f-ry wychodzi taniej i ekipa bardzo polecana.

Tak przy okazji warto brać fakrurę i mieć jakby co gwarancje? z fakturą wychodzi prawie 4500zł drożej.

o matko, a ja sie was chciałam zapytać, czy 15 zł za metr więźby i 40 zł za metr dachówki (bez zwględu na rodzaj) to dużo???

Widziałem szkielet, jeszcze goły w Pyskowicach. Jak chcesz to napiszę co na priva dokładnie gdzie.

pzdr

lennyb

Jeśli to ten "szkielet" ktory ja widziałem , to to nie jest dom szkieletowy... Poprostu zaczeli budowę od... wieźby hehe... pierwszy raz cos takiego widziałem.. najpierw postawili dach , na kostrukcji drewnianej , a teraz stawiaja sciany.. murowane ..

OK. Teraz będzie szyfrem :-)

Szkielet widziałem przy ul.Czechowickiej, (to jest ta w którą się skręca koło "Specjalisty") po północnej stronie, tam się sporo domków buduje.

Może Hal ma rację, i to nie jest prawdziwy szkielet. Ja go widziałem jakieś dwa tygodnie temu i wtedy stał cały drewniany szkielet domu łącznie z więźbą. Jutro będę jechał tamtędy, to sprawdzę, może jakieś zdjęcie zrobię.

Pomysł dziwny, żeby drewniany szkielet wypełniać murowanymi ścianami. Chociaż może .....

Szkielet widziałem przy ul.Czechowickiej, (to jest ta w którą się skręca koło "Specjalisty") po północnej stronie, tam się sporo domków buduje.

Może Hal ma rację, i to nie jest prawdziwy szkielet. Ja go widziałem jakieś dwa tygodnie temu i wtedy stał cały drewniany szkielet domu łącznie z więźbą. Jutro będę jechał tamtędy, to sprawdzę, może jakieś zdjęcie zrobię.

Pomysł dziwny, żeby drewniany szkielet wypełniać murowanymi ścianami. Chociaż może .....

mur pruski

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mur_pruski

Wygląda na to że to ten sam :-) A na pruski to też za bardzo nie wygląda, chociaż z bliska się nie przyglądałem. W rejonie tych domków powstał jeszcze jeden drewniany.. z tym że na chwilę obecną jest już otynkowany itd.. więc z zewnątrz samego drewna niewiele widac.[/code]

Hal miałeś rację.

To ten sam dom.

http://poczta.teatr.gliwice.pl/publicftp/tomek/dom/Obraz_548_resize.jpg

Być może rzeczywiście to po prostu "mur pruski", choć nie widzę żadnych belek na ukos. Nie bardzo jednak potrafię znaleźć inne logiczne wytłumaczenie. Technologia "hybrydowa"? Wygląda na to, że strop jest drewniany, jak w szkieletach.

pzdr

lennyb

Witam,

Czy ktoś buduje dom szkieletowy w Gliwicach? Ja właśnie jestem w trakcjie.

witam serdecznie. Widziałam daki dom szkieletowy na trasie Gliwice - Rybnik ( teraz nawet nikt by nie pomyślał, że to szkieletowy). Dom jest w Wilczy. Za skrzyżowaniem ( głównym) po prawej stronie przy drodze. Pomalowany jest na kolor jasna brzoskwinia czy nawet może jasny róż.