Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rafaelo - zależy co rozumiesz pod pojęciem "odrolnienie działki".

Jeżeli Twoja działka w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego znajduje się w obszarze oznaczonym jako R - tereny

rolne, to czeka Cię trudna droga, która ma na celu zmianę w/wym

planu zagospodarowania. Ile może to trwać - nie mam pojęcia, musisz też mieć na uwadze, że z końcem 2001 roku plany zagospodarowania przestały obowiązywać i teraz gminy mają (chyba ?) ustalić nowe.

Jeżeli natomiast jest to działka budowlana (w planie MN, MN/U czy

coś podobnego), a tylko w ewidencji gruntów widnieje jako pole

uprawne, to jest z tym znacznie mniej roboty. W moim przypadku (starostwo powiatu ziemskiego w Gliwicach) trwało to 1,5 tygodnia

bo przez tydzień osoba, która miała mi to wydać była na urlopie :smile:. Opłata zależna jest od klasy gruntu, który odralniasz

(klasy IV, V i w górę - bezpłatnie) oraz od powierzchni działki

(bodajże do 500 m2 bezpłatnie). W moim przypadku do odrolnienia

był potrzebny wykonany przez projektanta plan zagospodarowania działki (a raczej jego kolorowe ksero).

• Odpowiedzi 7,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

On 2002-02-08 14:42, aziel wrote:

Cześć!

Buduję w Rybniku.

...

Jeśli chodzi o inne materiały, to zawsze warto sprawdzić kilku dostawców, bo sytuacja zmienia się z czasem - np. rybnicki KOLBUD uchodził za drogi, a zaoferował mi najtaniej dachówkę betonową

Ja buduję w Jastrzębiu! Do Rybnika i Świerklan rzut beretem!

Też odpuścilem HADEX i skumałem się z Kolbudem! Myślę, że warto!

Cały dach -18%! Transport i rozładunek gratis! Można się z nimi dogadać!

Aziel! W której części Rybnika buduejsz?

Do Anonimowy

Jeœli boisz sie przedstawic, to cos ty za jeden. Moze jestes z mafii - proponujesz braci zza wschodniej (?) granicy. Ja nie mam im nic do zarzucenia - ale ludzie przecierz dom budujesz na 50 lat wiec potem bedziesz tlumaczyc rodzince ze ta sciana miala byc prosta tez na migi.

A jak ci domek lekko siadzie - jakies 10 cm - to co ?

Lepeij poszukac polskš ekipę i się z nimi normalnie dogadywac.

MirZaw

Brak mi polskich znaczkow bo pisze z opery

Dla zainteresowanych: KOLBUD w Gliwicach oferuje

bloczki fundamentowe po 2,55 brutto loco budowa (po pokazaniu

im projektu cena jeszcze spadła, trudno mi powiedzieć o ile,

bo mam cenę na mat. do fundamentów czyli z papą i styropianem).

Styropian trochę drogi, ale pohandluję na Gliwickich Targach

Budownictwa (przy okazji wyceny dostałem bezpłatne zaproszenie :smile:

I jeszcze jedno- te bloczki w Psarach kosztują już 2,75 :sad:

Chyba wszyscy zamarzli ?

Co już nie budujecie.

Ja właœnie wybieram okna - mam na myœli plastyki z profili ALUPLAST IDEAL 2000 RoundLine w kolorze 2*Złoty Dšb. Wczeœniej nazbierałem chyba z 40 ofert - plastyki i drewno. Okazuje się że wiele firm ma 30% ranatu a ceny wyższe niż inni bez rabatu !

Ja wybrałem już chyba nawet firmę - AS DOM albo ALPORT. Majš podobne ceny.

Czy ktoœ już tynkował budynek tynkiem ciepłochronnym TERRANOWA lub WEBER czy KBE.

Co doradzicie - tynkowac a potem wstawiac okna (trzeba czekac na pododę) czy wstawic okna a jak będzie pogoda to zatynkowac.

Szukam też dobrego tynku na zewnštrz - typu kornik - myœlę o silikatowych - macie jakieœ propozycje ?

MirZaw

Zaczynam od 01/03/2002 wykańczac stan surowy.

Charmonogram od budowlańców mówi że na wrzesień się wprowadze !!!

mirzaw: zanim zdecydujesz się na kornika, pooglądaj domy w okolicy, które ten tynk mają co najmniej 3 lata. U nas w Rybniku taki tynk jest brudny po 2 latach, a elektrownię podobno zdjęli z listy największych trucicieli.

Nie tynkuj wcześniej niż w kwietniu. Ja okna wstawiłem w 1-szej kolejności, aby tynkarze mogli je od razu obrobić. W przeciwnym razie założą kątowniki na ościerza a ty przy montażu okien możesz to uszkodzić.

Szukam dobrej ekipy na tynk zewnętrzny, najlepiej z własnym rusztowaniem

My budujemy w Żorach.W kwietniu wstawiamy okna (FERNO), instalacje, tynki...Sen z oczu spędza nam wiercenie studni, koszt ok.10000zł, szukamy wykonawcy.Ściany mamy z HEBLA, ale hurtownia, w której kupowalśmy zmieniła właściciela. Dach z blachodachówki Huty FLORIAN.Czy wiecie gdzie w okolicy można kupić fajne drzwi wejściowe?

Pozdrawiam wszystkich!

Pozdrawiam ''jpwl'' i wszystkich budujacych w okolicy Gliwic.

Przyłaczam się do dyskusji dopiero teraz i nie wiem czy okna Velux dalej cię interesują jpwl ? Dla informacji ja kupiłem cały system dachowy w Budrolu ul. Kozłowska i dostałem upust na wszystko ,okna dachowe też. Szefem jest młody gość, który był b.elastyczny ( nie wiem jak teraz )

Byłem na targach ECODOM

Hała, szmira i kaszana...

Znalazłem 2 (dwa) piece gazowe kondensacyjne - wielka impreza !!!

Szukam ULRICHA - kto ma namiary na firmę z durzym upustem...

Mirzaw

W poniedziałek rozpoczynam budowę - zamówiłem wełnę mineralną na docieplenie dachu - 55 zł za rolkę 6m2 (ROCPOOL) ale jest też za 48,50 UNIMATA z GULFIBERA w SEWERZE - tyle że w Builderze mam lepsze warunki płatności więc wziołem u nich.

Tam mają płyty GK za 14,9

Pozdrawiam